Dezvoltarea pietei de energie regenerabila este sustinuta de Administratia Fondului pentru Mediu prin programul „Casa Verde” – panouri fotovoltaice 2019. Ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, şi preşedintele AFM, Cornel Brezuica, au semnat luni, 26 august, un contract de finantare de 636 de milioane. Aceasta suma reprezentand finantari pentru 33.000 de prosumatori (producatori de energie). Fiecare persoana fizica poate beneficia de un sistem fotovoltaic in valorea de 20.000 lei.
Daca pretul este mai mare, cel care achizitioneaza echipamentul trebuie sa completeze suma. Inscrierile in program de fac incepand cu data de 9 septembrie!
P Plus 2002 este unul dintre instalatorii cu care Administratia Fondului pentru Mediu va semna parteneriatul in acest program. Persoanele fizice care doresc sa beneficieze de finantari pentru instalarea de panouri fotovoltaice pot depun solicitarile electronic. Dan Tudose, managerul P Plus 2002, estimeaza ca firma pe care o conduce va inregistra in acest an o creștere semnificativa, avand in vedere demararea programului pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice initiat de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM).
P Plus 2002, companie care detine e-acumulatori.ro, unul din cele mai longevive magazine online de produse/echipamente electrice, estimeaza in 2019 o cifra de afaceri de 9,6 mil. lei (fara TVA), cu 20% mai mult fata de anul anterior. In 2018 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 8 mil. lei fara TVA, cu 17% mai mult fata de 2017. In prezent, din portofoliul magazinului online fac parte 30.000 de produse, ceea ce ii confera pozitia de lider in ceea ce privește gama de produse disponibile.
Citeste si Sarpe la raft printre rosii la Kaufland Sfantu Gheorghe! Venea tocmai din Turcia
„Sistemele fotovoltaice pentru casa instalate ongrid reprezinta cea mai buna investitie care poate fi facuta de un proprietar de casa, deoarece durata de viata a unui sistem fotovoltaic este intre 25 și 40 de ani. Deteriorarea este minima (sub 0,6% pe an), deci dupa 25 de ani sistemul produce 80% energie. Panourile pentru o casa se instaleaza in aproximativ doua zile, depinde decat de complexa este lucrarea”, spune managerul P Plus 2002.
Panourile fotovoltaice se monteaza pe acoperiș, fiind cuplate intre ele prin cabluri, care sunt apoi conectate cu un invertor amplasat in casa sau afara. Invertorul transforma curentul continuu in curent alternativ. „Daca produci 5 kilowati cu ajutorul panourilor fotovoltaice şi consumul este de 3 kilowati restul de 2 kilowati se duc automat in retea. Invertorul se leaga la tabloul electric.
Distribuitorul contractual de energie este obligat sa iti monteze gratuit contoarul care inregistreaza ce produci şi ce consumi. La sfarșitul lunii, cand primești factura va avea un cost mai mic: ai consumat energie de 100 lei și ai furnizat inapoi de 80 lei, deci platești 20 lei”, explica Dan Tudose.
Dan Tudose subliniaza ca atunci cand construiești o casa, trebuie avute in vedere multe lucruri, iar costul instalatiei de panouri fotovoltaice reprezinta mai putin de 5% din valoarea investitiei in casa. Panourile fotovoltaice asigura proprietarului casei independenta energetica (70-80% din ce consuma vine din panouri) și in plus, este o investitie transmisibila. Daca vinde casa sau o lasa moștenire, urmatorul proprietar se va bucura de instalatia de panouri și de o economie importanta la factura de energie.
In ultima perioada se observa o creştere a celor care doresc o cat mai mare independenta energetica, de aceea aleg sa-şi stocheze energia produsa in baterii speciale. Astfel in perioada in care nu produce energie la capacitate maxima – cand este ceata, ploua, ninge sau noaptea – prosumatorul işi conecteaza consumatorii casnici la bateria de stocare.
Citeste si Gabi Paun despre vaporul „mortii”: Si sa moara jumatate din animale tot era profitabil
Pretul energiei electrice s-a majorat in ultimii ani pe fondul lipsei de competitie din piata. In acest context, consumatorii se orienteaza acum spre solutii alternative, cum ar fi sistemele de panouri fotovoltaice. Acest lucru va genera o situatie delicata pentru furnizorii traditionali de utilitati, deoarece ei au obligatia de a conecta consumatorii și prosumatorii la reteaua publica de distributie de energie.
„Ai probleme cu tensiunea? Rezolvam noi!”
E-acumulatori.ro este un business de familie, inceput in 2002 și dezvoltat puternic din 2009. Astazi, din portofoliul companiei fac parte 30.000 de produse, ceea ce ii confera pozitia de lider in ceea ce privește gama de produse disponibile online. Printre brandurile aflate in portofoliu se numara Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc. In 2018, E-acumulatori.ro a inregistrat o cifra de afaceri de 8 mil. lei fara TVA, cu 17% mai mult fata de anul anterior.
Managerul companiei, Dan Tudose preocupat de noutatile din domeniul energiei regenerabile işi doreşte sa aduca şi in Romania sisteme de ultima generatie din Europa: sisteme de energie regenerabila complexe, sisteme de iluminat inteligent, statii de incarcare casnice pentru maşini electrice.