Cu o suprafata de circa 56.000 ha de teren agricol, Insula Mare a Brailei (IMB) este cea mai mare exploatatie agricola si o unitate model din punct de vedere al tehnologiei aplicate din Romania, numarandu-se si printre cele mai mari unitati de profil din Europa. Cea mai mare parte a productiei, undeva la 80% din productia de grau, de exemplu, merge la export, pentru ca la nivel intern nu exista cerere, dupa cum spune Constantin Dulute, seful Agricost, societatea care administreaza IMB. Cu alte cuvinte, nu doar strainii, pe care ii tot acuzam ca scot profiturile din tara, procedeaza asa, ci si romanii……
“Anual, in Insula Mare a Brailei producem peste 400.000 de tone de produse agricole. O parte din ele raman pentru consum intern, iar o parte pleaca la export. (…) Reusim sa obtinem un grau de foarte buna calitate. In ultimul timp, marii cumparatori ridica problema proteinei. De aceea, am fost nevoiti sa schimbam tehnologia – fractionarea azotului – care contribuie la cresterea procentului de proteina din grau. Piata romaneasca, industria romaneasca, nu are capacitatea de a absorbi intreaga cantitate. Ca urmare, ca si in cazul lucernei, si in acest caz facem export. Comercializam peste granita 80% din graul obtinut”, a declarat pentru Revista Fermierului, Constantin Dulute, cu ocazia Zilei Campului care a avut loc la centrul de excelenta DuPont din Insula Mare a Brailei.
Citeste si In IMB s-a redus consumul de pesticide cu 20%. Secretul: apa dedurizata
Cam acelasi lucru se intampla si cu lucerna, circa 35% ia calea exportului catre tarile din Orientul Mijlociu, in timp ce pe piata locala este livrata o cantitate de doar 3.000 de tone. Agricost a investit circa 13 milioane de euro intr-o unitate de procesare a lucernei, in contextul in care cererea pe piata internationala este tot mai mare.