Seceta extrema a produs peste 80% din pagubele anului agricol 2019-2020, sustin reprezentatii Groupama Asigurari, companie care a platit daune in valoare de 37 milioane de lei, pana in prezent, majoritatea cauzate de seceta, furtuni si grindina. In baza dosarelor deja avizate pana la aceasta data, valoarea totala a daunelor platite se va situa in jurul sumei de 100 milioane de lei. Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb si floarea soarelui, pe fondul unui trend ascendent al secetei extreme, potrivit Agerpres.
“Fermierii romani sunt vulnerabili in calea fenomenelor meteo extreme din ce in ce mai frecvente, inregistrand pagube tot mai mari si mai greu de depasit de la un an la altul. Agricultura este, insa, o parte determinanta a economiei noastre, Romania fiind al 5-lea producator agricol din Uniunea Europeana. Astazi, suntem singura companie care acopera riscul de seceta cu un produs care este subventionabil, construit pe nevoile reale ale fermierilor si care se bazeaza pe realitatea fiecaruia dintre ei. In acelasi timp, urmarim evolutia dosarelor de dauna, raspundem rapid cererilor fermierilor si colaboram indeaproape cu ei pentru a-i putea ajuta si pe termen lung (… ) Fermierii romani vor putea in continuare sa-si asigure culturile impotriva celor mai frecvente riscuri precum seceta, grindina, furtuna, ploi excesive, incendiu, arsita sau ingheturi”, a declarat Calin Matei, director general adjunct, Groupama Asigurari.
Acesta sustine ca pentru sustenabilitatea agriculturii pe termen mediu si lung este, insa, nevoie si de un set de masuri de preventie care ar putea reduce frecventa si gradul de distrugere provocat de fenomenele extreme, o legislatie simplificata si mai putina birocratie.
Groupama Asigurari asigura in prezent peste 830.000 de hectare, fiind lider de piata pe segmentul agricol.
Perioada in care se primesc solicitari pentru asigurarile culturilor agricole este octombrie – iulie, fiind evidentiate doua perioade de varf: noiembrie si decembrie, respectiv mai si iunie, iar riscurile asigurate difera de la o regiune la alta, in functie de caracterul regiunii si nevoile fiecarui fermier. Cu toate acestea, conform datelor companiei, clientii solicita cel mai des acoperirea unor riscuri precum grindina, furtuna, ploile excesive, incendiul, seceta, arsita, dar si ingheturile.
“In mod constant, sudul si estul tarii, zone ce reprezinta 75% din suprafata arabila a Romaniei, sunt afectate de seceta, acest fenomen transformandu-se din risc in certitudine in ultimii ani. In perioada octombrie 2019 – iulie 2020, sud-estul tarii a fost zona cea mai afectata de seceta, diferenta fiind data de intensitatea fenomenului, care, in acest an, a produs efecte puternice. Culturile de toamna au fost afectate pe o suprafata de 1,2 – 1,4 milioane de hectare, ceea ce inseamna aproximativ 40% – 50% din suprafata totala cultivata cu acest tip de culturi. Acest procent creste in zonele de sud-est, unde pagubele depasesc 55% din suprafetele cultivate. La nivelul intregii tari, pierderea pe productie este estimata la peste 40%, ceea ce inseamna ca in judetele cele mai afectate din sudul tarii, pierderea medie este de peste 60%”, se arata in analiza Groupama.
Groupama Asigurari are in Romania peste un milion de clienti individuali si peste 80.000 de companii.