Fructele de padure eco, la mare cautare pe piata. Preturile, insa, lasa de dorit…

Fructele de padure eco, la mare cautare pe piata. Preturile, insa, lasa de dorit…

 

zmeuraDupa cum se stie, cererea de fructe de padure, mai ales ecologice, este destul de mare pe piata, inclusiv la nivel intern. Din pacate, insa, cand vine vorba de pret, producatorii nu se pot lauda cu un castig pe masura muncii lor. In general, acesta este mai ridicat cu pana la 30% fata de cel oferit pentru productia conventionala, chiar daca costurile sunt cu mult mai mari, la fel si efortul depus pentru respectarea normelor stricte in domeniu. Nu este insa singura problema cu care se confrunta producatorii locali, care reusesc cu destula greutate sa intre direct in retelele de retail. In general, se lucreaza cu intermediari, care livreaza marfa in mare parte la extern.

„In cel mai bun caz, preturile sunt cu circa 30% mai mari fata de cele oferite pentru fructele provenite din agricultura conventionala. Noi lucram cu intermediari, iar productia ajunge la intern, dar si pe piata externa. La zmeura este ceva mai complicat, pentru ca este fragila, insa la afine nu avem astfel de probleme”, ne-a declarat Ioana Tudor, director de marketing al plantatiei Racovita Berivoi, situata la cativa kilometri de Fagaras.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Plantatia se numara printre cele mai moderne din tara, la acest moment existand pe rod 3 ha de zmeura eco si 2,5 ha de afine eco, urmand ca anul viitor sa intre in productie alte 4 ha, cate 2 ha eco din fiecare. De asemenea, exista si un 1 ha de mure, in curs de reabilitare acum.

Cu toate ca interesul pentru fructele de padure eco este mare pe piata locala, producatorii locali nu au motive sa fie bucurosi. Motivul: importurile aduse din Spania si Polonia, la preturi foarte mici, care constituie o concurenta puternica. Asa ca pe o piata in care 2-3 jucatori fac regulile, este greu sa iti faci loc de unul singur.

Vezi si Fructele de padure, pariul unui tanar de 22 de ani

Pentru a putea patrunde mai usor in retelele de retail, patronul plantatiei de la Berivoii Mici s-a decis sa inceapa demersurile pentru certificarea Global GAP. Nu sunt insa singurele planuri de viitor, in urmatorii 2-3 ani in zona va exista si un complex turistic, care va include mai multe cabane, unde turistii se vor putea relaxa.

Productie buna, in acest an

Productia de fructe se anunta buna, in acest an. Estimarile se ridica la 8-10 tone/ha la zmeura si 5-6 tone/ha la afine.

„Cam prea mult pentru Romania si prea putin pentru export’’, spune Ioana Tudor.

Acum, toata lumea se pregateste pentru culesul la zmeura, care va incepe in cateva saptamani. Nu sunt probleme cu zilierii, chiar daca in zona Fagarasului exista mai multe plantatii de fructe de padure. Se lucreaza cu manusi si halate de protectie, pentru ca zmeura este foarte fragila, ne-a mai povestit Ioana Tudor. O luna de zile va fi zarva mare pe plantatie.

afine

berivoi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *