Fonduri de 5.000 euro pentru startup-uri green și solutii de eco-inovare. Bani pentru 16 afaceri din Romania

Fonduri de 5.000 euro pentru startup-uri green și solutii de eco-inovare. Bani pentru 16 afaceri din Romania

 

300.000 de euro finantare, mentorat, consultanta de specialitate și pregatire pentru atragerea de investitii in cadrul Black Sea ClimAccelerator, programul de accelerare pentru startup-urile green și solutii de eco-inovare. In contextul in care amprenta de carbon crește de la un an la altul, iar resursele naturale disponibile pentru un an de zile se consuma de doua ori mai repede, nevoia de solutii sustenabile este mai stringenta ca oricand.

Consortiul format din Impact Hub Bucharest, The Climate Vertical din Romania și Innovation Starter din Bulgaria, cu sprijinul EIT Climate KIC, dezvolta Black Sea ClimAccelerator, un program de accelerare pentru startup-urile green și solutii de eco-inovare prin care vrea sa contribuie la rezolvarea problemelor globale.

Prima editie a Black Sea ClimAccelerator va sustine 42 de startup-uri green din Romania și Bulgaria, aflate in diferite stadii de dezvoltare, cu mentorat, consultanta in afaceri și pregatire pentru atragerea de investitii, dar și de o finantare totala de 300.000 de euro.

Participarea in cadrul programului de accelerare este gratuita și include activitati de sprijin personalizate, impartite in 3 categorii, in functie de nevoile de creștere.

Startup-urile care au o idee și sunt in stadiul incipient se incadreaza in prima categorie – Early stage. 16 astfel de startup-uri din Romania vor primi un grant in valoare de 5.000 de euro oferit de EIT Climate KIC și vor beneficia de workshop-uri de validare a ideii de business și product-solution fit.

Citeste si Fermierii se asteapta la o productie de porumb mai mica cu circa 30%, in acest an. Starea de fapt a agriculturii romanesti

Startup-urile care au un prototip validat cu clienti se incadreaza in categoria a doua – MVP. Pentru astfel de startup-uri exista 6 locuri disponibile in program, cu beneficii precum un grant de 20.000 de euro oferit de EIT Climate KIC, acces la workshop-uri pe teme de marketing și vanzari, monetizare și stabilire a pretului, aliniere in echipa, scalare a afacerii, precum și consultanta de specialitate in functie de nevoile specifice.

Startup-urile care au solutii scalabile se inscriu in categoria a treia – Growth. 6 astfel de startup-uri din Romania vor beneficia de sesiuni de consultanta de specialitate pe nevoile lor specifice, inclusiv pe intelegerea terms sheet-urilor pentru investitii (aspectele comerciale esentiale alte tranzactiei – economice și privind controlul asupra startup-ului), de activitati de identificare a oportunitatilor de granturi atat la nivel local, cat și international și de activitati de facilitare și suport care sa le pregateasca pentru atragerea de investitii și finantari.

Toate startup-urile inscrise vor participa și la sesiuni de mentorat individuale, sesiuni de peer sharing la nivel national și international și se vor conecta cu actori cheie din ecosistem, prin activitati desfașurate preponderent online. In plus, startup-urile din categoriile 2 și 3 vor participa la evenimente și targuri nationale și internationale și la Demo Day, un eveniment national in care iși vor prezenta solutia in fata jucatorilor cheie din piata și vor participa la sesiuni de networking.

„Suntem intr-un moment in care nevoile planetei nu mai pot fi ignorate și e nevoie de astfel de solutii  antreprenoriale, de business, nu doar civice, care sa previna decalajul intre disponibilitate și consum al resurselor. Tocmai de aceea, ne bucuram sa coordonam aceasta initiativa prin care startup-urile cu solutii sustenabile capata coerenta și impact, in primul rand, dar și mentorat și finantare pentru a-și dezvolta afacerea. Black Sea ClimAccelerator este o adevarata pista de lansare și accelerare pentru aceste startup-uri, dar și o oportunitate de dezvoltare a comunitatii de antreprenori cu solutii green”, spune Adina Cretu, Director Programs & Entrepreneurial Growth la Impact Hub Bucharest.

Inscrierile pentru startup-urile din categoriile 1 și 2 sunt deschise pana pe 15 septembrie. Procesul de selectie pentru participarea in program va fi realizat de catre un juriu format din membri cu expertiza diversa atat din mediul antreprenorial, cat și din mediul corporate și ONG. Startup-urile din categoria 3 vor intra in program in urma unei invitatii din partea organizatorilor și in urma unui proces de selectie personalizat, realizat impreuna cu un juriu format din investitori și business angels. Mai multe detalii despre inscrierea in program pot fi gasite pe website-ul Impact Hub Bucharest și The Climate Vertical.

Toate startup-urile participante in program vor fi anuntate pe 22 septembrie. In perioada octombrie-noiembrie se vor desfașura activitatile de sprijin pentru startup-urile din categoria Early stage, iar din octombrie pana in decembrie, dureaza activitatile pregatite pentru startup-urile din categoriile MVP și Growth. Pe 9 decembrie va avea loc Demo Day, evenimentul in cadrul caruia startup-urile iși pot prezenta solutiile.

Citeste si EXCLUSIV: Studiul „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza extensiva a pietei terenurilor

Black Sea ClimAccelerator, dezvoltat in parteneriat cu EIT Climate KIC, devine parte dintr-un ecosistem de 7 consortii din peste 30 de tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu și America de Sud.

One thought on “Fonduri de 5.000 euro pentru startup-uri green și solutii de eco-inovare. Bani pentru 16 afaceri din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *