Alianta pentru Agricultura si Cooperare a solicitat o intalnire de urgenta cu premierul Florin Citu si cu ministrul finantelor Alexandru Nazare, pentru identificarea solutiilor urgente prin care s-ar putea acorda fermierilor sansa sa ramana pe piata, sa continue sa produca, sa-si plateasca angajatii si furnizorii, sa-si returneze creditele, sa evite falimentul, in conditiile in care nu s-au gasit bani la buget pentru plata despagubirilor la seceta, se arata intr-un comunicat al Aliantei. O veste buna este insa ca propunerea de amendament solicitata de Alianta privind prorogarea ratelor la creditele fermierilor care detin procese verbale de calamitate a fost acceptata si votata in data de 16 februarie in sedinta Comisiei Finante-Buget din Senat. Aceasta urmeaza sa fie ratificata in Parlamentul Romaniei.
O delegatie a Aliantei pentru Agricultura si Cooperare s-a intalnit in data de 16 februarie cu ministrul Agriculturii si dezvoltarii rurale, Adrian OROS, pentru a rediscuta situatia fermierilor ale caror culturi de primavara au fost calamitate de seceta pedologica extrema si pentru care proiectul de buget national nu prevede sume din care sa se acorde despagubiri.
Reprezentantii Aliantei au aratat ca sectorul agricol reprezinta un sector strategic, care si-a dovedit rezilienta pe perioada crizei Covid, si au subliniat ca se impune adoptarea unor masuri de sprijin cat mai rapid pentru exploatatiile agricole care lucreaza teren agricol in estul si sud-estul tarii si care, la sfarsitul anului trecut, inregistrau scaderi cu pana la 70% ale cifrei de afaceri comparativ cu perioada corespunzatoare din 2019.
Slab capitalizate, multe dintre aceste afaceri din agricultura nu-si vor putea plati creditorii, nu vor putea accesa alte surse de finatare pentru a relua procesul de productie si, in final, nu vor putea supravietui, desi sunt cele care furnizeaza bunul public cel mai de pret, securitatea alimentara a populatiei! Ministrul Oros a subliniat constrangerile majore sub care sta intocmirea bugetului pentru anul 2021, insa a asigurat delegatia de intregul sau sprijin in dialogul cu celelalte institutii ale statului de care depinde rezolvarea acestei situatii de criza!
Ca urmare, Alianta pentru Agricultura si Cooperare a solicitat o intalnire de urgenta cu premierul Florin Citu si cu ministrul finantelor Alexandru Nazare, pentru identificarea solutiilor urgente prin care s-ar putea acorda acestor intreprinderi sansa sa ramana pe piata, sa continue sa produca, sa-si plateasca angajatii si furnizorii, sa-si returneze creditele, sa evite falimentul si efectul de antrenare asociat acestui din urma scenariu sumbru.
In cadrul discutiilor fermierii nostri au primit confirmarea ca propunerea de amendament solicitata de Alianta privind prorogarea ratelor la creditele fermierilor care detin procese verbale de calamitate a fost acceptata si votata in data de 16 februarie a.c. in sedinta Comisiei Finante-Buget din Senat. Aceasta urmeaza sa fie ratificata in Parlamentul Romaniei.
Cele patru organizatii reunite in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, partener de dialog social recunoscut in procesul de reprezentare a fermierilor, fac in continuare demersuri pentru ca autoritatile statului sa gaseasca urgent solutii concrete pentru iesirea din situatia fara precedent in care se afla fermierii din zonele afectate grav de seceta din anul 2020.
Cele patru organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 mil ha, la care se adauga 1,5 mil ha echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.