Fermierii romani, dintre care multi sunt amenintati de faliment, din cauza contextului dificil de piata, atrag atentia companiilor care vand tractoare și utilaje agricole ca majoreaza nejustificat preturile. Motivul: importatorii și distribuitorii incearca sa profite la maximum de pe urma programului Rabla la tractoare, care urmeaza sa fie lansat cat de curand, sustin agricultorii.
Mai multe asociatii de fermieri au trimis o scrisoare deschisa catre conducerea Asociatiei Producatorilor și Importatorilor de Mașini și utilaje Agricole in care solicita sa se renunte la practicile din trecut, astfel incat agricultorii sa poata sa acceseze in conditii rezonabile programele de finantare pentru achizitionarea utilajelor agricole.
„Facem un apel la producatorii, importatorii și distribuitorii de utilaje sa evite practicile din trecut prin care odata cu lansarea anumitor masuri sau programe de finantare a utilajelor agricole fie au crescut preturile aproape de suma care era acordata ca finantare, fie au crescut preturile cu 20-30% daca ne raportam la diferentele de preturi intre leasing-ul direct de fermier și preturile oferite prin diferite programe, inclusiv in Baza de Date a Preturilor de Referinta”, se arata intr-un comunicat de presa al fermierilor.
Agricultorii mai cer sa fie analizate preturile de leasing, iar acestea sa fie aliniate la preturile utilajelor din tarile din vestul Uniunii Europene (de exemplu, Germania).
„Consideram ca este nevoie de un efort din partea tuturor partilor implicate ca preturile de achizitie sa fie cat mai mici posibil prin aceste programe de finantare, diminuate catre pretul de achizitie la Leasing in masura in care este posibil, pentru a sprijini fermierii sa traverseze aceasta perioada grea și sa existe o colaborare reciproc avantajoasa pe termen scurt, pentru ca aceste parteneriate intre fermieri și producatorii și distribuitorii de utilaje sa continue in bune conditii pe termen mediu și lung”, se mai precizeaza in comunicat.
Scrisoarea este semnata de Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor Horticole din Romania – HORT INTEGRA, Asociatia Grupurilor și Organizatiilor de Producatori Agricoli – FRULEG-RO, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Taurin – U.N.C.S.T. – BOVICOOP, Asociatia Nationala a Cooperativelor Agroalimentare din Romania – COOP RO și Alianta pentru Agricultura și Cooperare – AAC.
O treime dintre fermieri, aproape de faliment
Fermierii sustin ca urmaresc cu interes și ingrijorare evolutia afacerilor din Agricultura, pe fondul razboiului din Ucraina, a masurilor fiscale adoptate de Guvern in ultimul an și a schimbarilor climatice cu care se confrunta fermierii de mai multi ani.
In aceste conditii, ei atrag atentia asupra problemelor cu care se confrunta sectorul la acest moment:
- Minimum 35% dintre fermieri risca sa intre in insolventa și ulterior in faliment la sfarșitul acestui an. Acest scenariu sumbru este cauzat de o serie de factori cumulativi, printre care: creșterea exagerata a preturilor inputurilor agricole, prabușirea preturilor produselor agricole, seceta pedologica severa, arșita atmosferica și eventuale investitii care sa le aduca un plus trebuie analizate și realizate cu mare atentie;
- Extinderea programului RABLA pentru tractoare agricole – Guvernul a aprobat pentru acest program un buget de 100 de milioane de euro, prin care cca 5.000 de fermieri mici și medii vor putea obtine cate 20.000 euro pentru a inlocui utilajele vechi şi poluante cu care lucreaza in prezent. Fermierii membri in organizatiile noastre ne transmit informatii din piata ca tractoarele care costau pana recent in jur de 35.000 euro vor avea un pret majorat in mod nejustificat la 55.000 euro, plafonul maximal pentru program, facand astfel accesul fermierilor la acest sprijin sa fie unul limitat și mult restrans, cu un numar redus de beneficiari;
- Lansarea și derularea in 2024 a programelor aferente sM 4.1.1 – Investitii in Exploatatii Agricole, DR 12 – Investitii in Consolidarea Exploatatiilor Tinerilor Fermieri Instalati și a Fermierilor Recent Instalati și DR 13 – Achizitii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal, care reprezinta oportunitati de finantare pentru fermierii care doresc sa achizitioneze utilaje agricole pentru activitatile din ferme.