Fermierii romani vor reducerea decalajelor la platile directe intre statele membre UE

Fermierii romani vor reducerea decalajelor la platile directe intre statele membre UE

 

brUltima reuniune din 2019 a Grupului de Dialog Civil pentru plati directe si inverzire, la care Confederatia Europeana a Producatorilor de Porumb CEPM a fost reprezentata de Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania (APPR) s-a desfasurat in data de 11 octombrie, la Bruxelles. Sedinta a avut ca obiectiv prezentarea de catre oficialii Comisiei a diferitelor abordari ale co-legislatorilor fata de propunerea de reforma a PAC la acest moment dinaintea definirii ferme a cifrelor cadrului financial multianal (MFF). Un alt subiect important l-au constituit derogarile acordate Statelor Membre care s-au confruntat cu conditii de seceta in 2019, pentru a nu pierde platile de inverzire.

Tema este de un interes deosebit si pentru Romania, iar APPR s-a implicat activ prin aducerea la cunostinta autoritatilor a constrangerilor severe din diferite zone ale tarii si solicitarea de solutii adecvate.

In ceea ce priveste finantarea PAC in cadrul financiar multianual, cifra propusa de Comisie si aflata in curs de negociere tripartita este de 365 mld euro, din care 286,2 miliarde EUR pentru FEGA. Cele mai multe state membre considera ca acest buget trebuie suplimentat, sub imperativul limitarii reducerii platilor directe si al unui efort suplimentar pentru convergenta.

Comisia propune o recuperare lenta a ecartului dintre platile directe ale diferitelor state membre. Desi apreciaza faptul ca Romania se numara printre tarile care vor primi sume mai mari pentru Pilonul I in urmatoarea perioada de programare, APPR, asa cum s-a exprimat in sau documentul de pozitie, PozitiaAPPR, considera ca ar fi nevoie de tinte mult mai ambitioase in ceea ce priveste reducerea decalajelor.

Pentru FEARD, cifra totala avansata este 78,8 mld euro, la proiectele de dezvoltare rurala propunandu-se o scadere a contributiei UE, dar o crestere corespunzatoare a bugetului national, abordare cu care multe state membre nu sunt de acord.

Subiectele cele mai spinoase si asupra carora se asteapta lungi dezbateri in cadrul trialogului Comisie-Consiliu-Parlament sunt plafonarea platilor directe pe exploatatie si alocarile minime propuse pentru masuri climatice si de mediu, asupra carora parerile sunt extrem de divergente.

Se preconizeaza schimbari importante si in ceea ce priveste criteriile de eligibilitate pentru diferitele forme de sprijinire a veniturilor acordate din 2021: daca regulamentele vor stabili cadrul general, statele membre vor avea obligatia sa defineasca ele insele, prin Planul National Strategic si fara a incalca principiile generale comunitare si angajamentele din cadrul OMC, o serie de elemente esentiale precum suprafata agricola (hectarul eligibil) si fermierul veritabil.

“Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania considera ca perioada imediat urmatoare este vitala pentru statele membre in stabilirea unor tinte clare rezultate din analiza SWOT. Asteptam ca si autoritatile romane, dupa modelul celor mai multe tari, sa inceapa procesul consultativ cu actorii implicati, cu societatea civila, pentru ca interventiile propuse prin PNS sa capete forma si coerenta”, a declarat Alina Cretu, director executiv al APPR.

Citeste si Cum arata fermele viitorului: vehicule autonome, drone, roboti si multa inginerie genetica avansata (video)

APPR (Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania) este o asociatie profesionala formata din producatori agricoli care detin suprafete de lucru cuprinse intre 50 si 50.000 ha, dar si reprezentanti ai lantului profesional de porumb din Romania. APPR face parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari producatoare de porumb din Europa. Obiectivul principal: furnizarea de expertiza tehnica, economica si legislativa pentru membrii si organizatiile profesionale ale fermierilor din Romania.

Citeste si Cum arată Joker, tractorul autonom de la John Deere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *