Fermierii, nemulțumiți de activitatea  AFIR

Fermierii, nemulțumiți de activitatea AFIR

 

Fermierul Alexandru Baciu din Calarasi, vicepresedinte LAPAR, se declara nemultumit de modul in care Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) se relationeaza in raport cu fermierii romani, fara sa tina cont de realitatile din teren, ceea ce nu face decat sa ingreuneze accesul la finantare.

Parca sunt “dusmanii” nostri, spune cu naduf fermierul, care sustine ca ar trebui cu totul alta abordare si o diferentiere intre fermieri, in functie de dimensiunea exploatatiilor.

“Eu sunt membru intr-o asociatie si inca mai cred ca colegii mai tineri decat mine vor veni si vor intelege ce inseamna asociatie profesionala, ca numai uniti avem o forta. Le spui, domnule, vezi ca paharul acesta nu mi se potriveste, este prea mic pentru mine. Zice, nu, domnule ca trebuie toata lumea sa se dezvolte pe  acelasi palier. Pai cum? Pamantul in Romania, domnilor, nu se face la xerox, nu se mai face la xerox, acesta este pamantul Romaniei”, a declarat  Alexandru Baciu la TimisoaraFoodSummit 2023.

Probleme apar inclusiv de la faptul ca statul roman nu a definit ce inseamna ferma si fermier in Romania, toti fermierii fiind pusi laolalta. Ar trebui sa existe proiecte dedicate in functie de dimensiunea solicitantului si poate ca asa altul ar fi fost impactul in piata.

“Sunt eu fermier ca am 1800 ha, sunteti dumneavoastra ca aveti 10 ha? Habar n-am, nu stiu cine este fermier. Nu exista proiecte dedicate pentru toata lumea: Pe cel mic cu 5-10 ha pe care vrem sa-l dezvoltam, cum o facem? Economic, nu luam de la Baciu sau de la Musca (n.red- Dimitrie Musca) averea sau pamantul sa il dam celui mic. Poti sa-l iei, dar faci nationalizare si atunci unde ne intoarcem?“, se intreaba Baciu.

Ar fi mult mai simplu si mai eficient daca ar exista un program pentru micul fermier, care sa fie indrumat ce sa faca si cum, in conditiile in care exista loc pe piata destul. Ori, la  noi  au fost puse toate ouale in acelasi cos, neexistand o strategie bine definita, iar pentru aceleasi fonduri s-au batut si fermierii mari si cei mici.

Baciu mai atrage atentia ca trebuie mare atentie in ceea ce priveste cheltuirea fondurilor, care sa fie orientate catre acele segmente de piata in care este nevoie de investitii. Este vorba, in primul rand, de procesare, care ar putea reduce deficitul agroalimentar, in conditiile in care Romania este un exportator net de materii prime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *