Fermierii cer masuri urgente pentru evitarea colapsului sectorului agroalimentar autohton

Fermierii cer masuri urgente pentru evitarea colapsului sectorului agroalimentar autohton

 

 Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita derogare de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafetele necultivate pentru conservarea biodiversitatii, precum si de la limitarile privind reducerea la 50% a fertilizantilor si pesticidelor, in vederea evitarii colapsului sectorului agroalimentar autohton.

“In ultimii ani, sectorul agricol romanesc a fost si continua sa fie sub un real asediu. Alinierea la noile conditii ale Politicii Agricole Comune si strategiile europene de implementare a Green Deal-ului a pus o presiune enorma pe fermierul roman, dar si pe cel european. In calitate de reprezentant al Romaniei la Copa-Cogeca, Alianta pentru Agricultura si Cooperare (AAC) este in permanent contact cu realitatile agriculturii europene, dar si cu impactul pe care il au pachetele legislative emise de Comisie din dorinta de a trece la o agricultura verde pana in 2030. Lupta pe care o ducem cu organismele europene continua, mai ales cand in joc este siguranta alimentara europeana si nationala”, sustin reprezentantii intr-un comunicat.

Potrivit sursei citate, invazia Ucrainei risca sa perturbe pietele globale pentru produsele agricole si marfurile necesare productiei agricole, cum ar fi energia, ingrasamintele si cerealele-oleaginoasele, iar agricultorii romani sunt tot mai afectati de aceasta criza.

“O noua criza se intrevede prin prisma conflictului ruso-ucrainean. Invazia Ucrainei risca sa perturbe pietele globale pentru produsele agricole si marfurile necesare productiei agricole, cum ar fi energia, ingrasamintele si cerealele-oleaginoasele. Rusia este cel mai mare furnizor de combustibil al UE (18% din importurile UE provin din Rusia); exporturile rusesti de ingrasaminte catre UE reprezinta 3 miliarde de euro sau aproximativ 30% din importurile de ingrasaminte la nivelul Uniunii, iar in cazul Romaniei ajung si pana la 40%, aceste lucruri nu pot ramane fara ecou la nivelul agricultorului roman”, mentioneaza AAC.

Astfel, avand in vedere contextul actual dificil, cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, membre AAC, au solicitat, prin prezenta si activitatile desfasurate prin intermediul Copa-Cogeca, o serie de actiuni si masuri pentru adoptarea in regim de urgenta a pasilor urmatori scopul evitarii colapsului sectorului agro-alimentar autohton: derogarea de la prevederile Strategiei Farm to Fork cu privire la suprafetele necultivate pentru conservarea biodiversitatii (fara suprafete parloaga, orice suprafata agricola este esentiala acum!); derogare de la limitarile privind reducerea la 50% a fertilizantilor si pesticidelor.

Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare, insumeaza aproximativ 3.500 de fermieri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 milioane ha, la care se adauga 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza a cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului agroalimentar romanesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *