Din pacate, vestile primite de agricultorii romani in ultima vreme nu se numara printre cele mai bune. Pe de o parte, posibila plafonare a subventiilor la 60.000 de euro pe ferma, cu toate ca dupa cate se zvoneste in piata, comisarul Phil Hogan ar cam bate in retragere (la presiunea nemtilor, cel mai probabil), iar pe de alta parte, interzicerea neonicotinoidelor, au produs ingrijorare in randul agricultorilor romani. Ingrijorati par sa fie si fermierii occidentali care nu au cum sa nu remarce ascensiunea agriculturii autohtone din ultimii ani.
“Au constatat ca fermierii romani s-au pus pe treaba, au inceput sa faca productie, au inceput sa invete din experienta de la unii la altii si fac productie. Pentru ei suntem un deosebit pericol. In 1992, era prima data cand am fost in Franta, iar dupa o saptamana de umblat cu fermierii francezi, la ultima discutie, cand s-a baut un sprit de vin, unul din fermieri i-a spus traducatoarei: stiti de ce ne temem de fermierii romani? Ca s-ar putea ca datorita solului, care este foarte bun, sa ne intreaca. De aceea, noi trebuie sa ii tinem mai in umbra. Acum, noi i-am ajuns si s-ar putea sa le cream mari probleme’’, a declarat la AgroTv Anghel Constantin, un cunoscut fermier din Calarasi, care lucreaza cateva mii de hectare de teren agricol.
Citeste si Top producatori rapita, in 2017. Primul loc, ocupat de o ferma din Vrancea cu o productie de 6 to/ha
Nemultumirea fermierului este cu atat mai mare cu cat dupa atatea eforturi facute pentru comasarea suprafetelor agricole in tara noastra, acum UE vine si incurajeaza fermele mici cu cateva sute de hectare, specifice tarilor occidentale. Ori pentru fermele mari de la noi va fi o adevarata lovitura, iar in loc de 200 euro pe hectar, se va ajunge la 10 euro/ha. In loc de convergenta….
Avem putini tineri fermieri, lucru anormal in statele dezvoltate, deoarece fermele mari devin foarte mari, iar cei care doresc sa înceapă o afacere in agricultura nu n-ai au șanse in lupta cu dinozaurii!
Mai bine 10 fermieri mici cu câte 300ha decât unul cu 3000ha. Vom avea 10 familii fericite, nu una și 9 slugi!
Foarte adevărat , eu zic ca mai bine sa tina fiecare cat poate munci fără angajați ca nu trebuie sa aibe slugi , cat poți munci cu familia ta e suficient nu te intinzi sa deti monopolu pe un județ sau comuna si restul sa moară de foame …calicia e mare
In Franta suprafata exploatatiilor /fermelor agricole este limitata la 1000 ha ,dupa cate stiu eu . Acelasi lucru ar trebui introdus si in Romania ,s-ar elimina actuala dictatura a latifundiarilor cu multe mii de hectare ,unii chiar cu zeci de mii de hectare , in dauna micului proprietar de terenuri agricole .Statul nu incurajeaza ,sprijina deloc dotare cu sistema de mici masini agricole pt. micii agricultori ,ci pe latifundiarii cu mii de hectare pe care nu sunt proprietari .