Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la aproximativ un milion de euro. Finalizata in aprilie 2019, ferma de crestere si ingrasare a porcilor este specializata in rasa Mangalita si are unitate proprie de reproductie, linie de taiere si sectie de procesare a carnii, potrivit informatiilor AFIR. Solicitantul este Alexandru Rosu, actionar unic al societatii, cu varsta sub 40 ani, care are pregatire in domeniu si asigura personal managementul exploatatiei.
Pe lista investitiilor finantate cu ajutorul banilor europeni se afla hala adapost compartimentata, sectie de procesare, anexe, bucataria furajera sau amenajarea incintei fermei.
Citeste si Mangaliţa, porcul somon, recucereşte Transilvania
Spatiile au fost dotate cu echipament tehnologic modern, automatizat, in scopul respectarii standardelor şi a cerintelor sanitar-veterinare. Ferma detine 70 scroafe din rasa mangalita cu origine eliberata de Asocitatia Crescatorilor de Mangalita si Baza din Romania, avand 2 cicluri de fatari pe an cu o medie de 5.5 purcei/scroafa.
“Facem eforturi ca sa avem o crestere naturala, acest lucru intarzie cresterea la maturitate de la 3 luni cat este la un porc industrial la 14 luni, atunci cand Mangalita reuseste sa atinga 120 kg, insa exista garantia unui produs sanatos si calitativ“, sustine reprezentantul fermei din Lumina.
Porcul somon” sau „uleiul de masline cu patru picioare
Rasa Mangalita a revenit in atentia romanilor in ultimii ani, mai ales dupa ce Ministerul Agriculturii a initiat un program de sustinere a crescatorilor de porci care au ales aceasta rasa, numarul de animale fiind destul de mic la nivel national. I se mai spune si „porcul somon” sau „uleiul de masline cu patru picioare”, datorita continutului de grasimi polinesaturate de aproximativ 70%.
Carnea de Mangalita are o culoare rosie, foarte bine marmorata, cu un continut pur de grasime alba. Nu contine colesterol rau, principalul avantaj al carnii de Mangalita fata de alte rase, iar gustul se apropie de cel al carnii de mistret. Contine, insa, acizi grasi de tip Omega 3, 6 și 9 si poate fi consumata de catre persoanele care sufera de boli cardiovasculare.
Felicitari ! Cu dumnezeu inainte .
Super tare! Felicitări! Era nevoie și de o astfel de ferma!