Incepand cu 1 mai, Ferma Ancutei din Caciulati, Moara Vlasiei, aflata la circa 30 de kilometri distanta de Bucuresti, a devenit cel mai cautat loc de recreere si distractie pentru copiii din Capitala si parintii lor, dar si din zonele limitrofe. Motivul: inaugurarea parcului cu tematica agricola si pedagogica sau farm – park, cum ii spun cei care au dat nastere unui proiect unic in tara, despre care a inceput sa se duca vestea.
O oaza de verdeata si de liniste, dar si un loc unde cei mici descopera cu uimire si incantare vechi traditii romanesti readuse la viata de o familie de antreprenori locali, ale carei inceputuri in afaceri dateaza de aproape un secol. Adica de pe la 1920, anul in care strabunicul, Ristea Cristache, deschidea celebra pe-atunci macelarie din Caciulati, devenita faimoasa in Ilfov si nordul Bucurestiului… au trecut anii, au venit noi generatii, iar macelaria este la fel de renumita si acum, readusa la viata fiind de catre stranepoti, care au pastrat intocmai retetele de altadata, calitatea produselor si gustul perfect, potrivit Puterea.ro.
Prima zi si o mare surpriza
Desi s-a deschis de doar cateva saptamani, parcul de la Ferma Ancutei a starnit un interes asa de mare in piata, ca i-a luat prin surprindere inclusiv pe investitori. ‘’In ziua deschiderii, oamenii stateau la coada sa vada farm-park-ul de la Caciulati, despre care se dusese vestea mai mult din om in om si in urma postarilor pe retelele sociale. Nici noua nu ne venea sa credem ce interes ridicat a starnit si inca intr-un timp atat de scurt’’, povesteste cea care se ocupa de administrarea afacerii, Ancuta Filip, fiica antreprenorilor romani care au avut ideea infiintarii acestui parc tematic, in urma cu mai bine de zece ani.
Pe atunci, nu exista decat o ferma de vacute de lapte, care a primit numele de Ancuta, tanara antreprenoare de astazi. De aici incepe o noua poveste si noi provocari pentru urmatoarele decenii, cel putin. Ancuta si viitorul ei sot promit ca au planuri mari pentru viitor, iar surprizele nu se vor lasa asteptate. Loc de poveste si istorie
Ferma Ancutei este amplasata intr-o zona cu o deosebita incarcatura istorica, pe vechiul Drum al Teilor, care unea in linie dreapta Palatul Ghica din Bucuresti, cu copia lui mai mica, resedinta de vara – Palatul din Caciulati.
Pe drumul strabatut altadata de calestile domnesti, langa Fantana lui Radovan haiducul, fratele lui Baba Novac, capitan al lui Mihai Viteazul si langa izvorul raului Mostistea, acum zburda copiii veniti sa descopere lumi demult apuse, dar si sa se bucure de realitatea imediata intr-un cadru de poveste. Iar Ferma Ancutei si parcul din jurul ei reprezinta cu adevarat refugiul mult dorit in mijlocul naturii, locul in care traditia se imbina armonios cu ultimele cuceriri ale tehnologiei. Aici copiii pot sa vada si sa interactioneze cu vacutele de la ferma, sa faca o scurta plimbare cu poneii prietenosi sau, de ce nu, sa afle cate ceva din tainele unor meserii disparute sau pe cale de disparitie, astazi, cum ar fi potcovaritul, fieraritul sau tamplaritul. Pe vremuri, agricultura era ocupatia de baza pe aceste meleaguri, iar micutii pot sa descopere si sa inteleaga mult mai usor cum lucrau bunicii la cultura cartofului, de exemplu, si ce echipamente aveau la indemana. Si nu sunt singurele, pentru ca tot aici mai pot vedea mai multe pluguri, o batoza sau un tractor peste care au trecut ceva ani buni si care sa le dea o perspectiva asupra acelor timpuri din postura timpurilor actuale.
Nu in ultimul rand, copiii au ocazia sa admire mai multe exponate aduse din Ardeal, stranse de prin curtile localnicilor de catre investitorii ambitiosi de la Caciulati de-a lungul anilor, adevarate marturii peste timp ale vremurilor trecute. Si chiar nu aveti cum sa nu remarcati o sura care are vreo 100 de ani vechime, o batoza cam tot de pe atunci, iar ceva mai aproape de timpurile noastre, o combina Claas din 1967 sau un tractor UTB 650 produs la Uzina de la Brasov. Pentru amatorii de senzatii tari, exista si o surpriza de zile mari: un tractoras Fordson din 1920 adus tocmai din Marea Britanie, o raritate la acest moment in lume.
Dupa o incursiune in timp si pe mai multe meleaguri, copii se pot bucura de un tur de ferma cu tractorasul, pot alege un traseu tip karting pentru tractorase si tractoare cu pedale, mini-tiroliana sau un tobogan. Tot pentru ei, exista o saltea uriasa, dar si un traseu tip exatlon, preferatele multor vizitatori.
Intre timp, parintii au program de voie, adica se relaxeaza la umbra salcamilor, bucurandu-se de renumitii mici de la Macelaria Cristache sau de branzeturile produse din laptele de la vacutele din ferma, ba chiar isi pot lua provizii si pentru acasa de la magazinul cu produse de la ferma.
Cam asa arata o zi obisnuita la Parcul de la Ferma Ancutei, care functioneaza de marti pana duminica, intre orele 10.30 – 22.00, unde sunteti mereu bineveniti. Oamenii de aici sunt pregatiti sa va aduca nu doar zambetul pe buze, ci sa va faca sa va simtiti cu adevarat copii in mijlocul naturii, in cel mai cautat parc tematic din jurul Capitalei.


