Preturile la nivel international pentru produsele alimentare agricole au scazut in iunie pentru prima data de la inceputul anului 2018, intrucat tensiunile din comert au afectat pietele alimentare globale inclusiv perspectivele globale de productie. Indicele FAO pentru preturile la alimente a inregistrat o medie de 173,7 puncte in luna iunie, in scadere cu 1,3% fata de nivelul din luna mai. Declinul a fost determinat in primul rand de cotatii de referinta mai mici pentru grau, porumb si uleiurile vegetale, inclusiv cele obtinute din soia. Indicele FAO pentru preturile alimentelor este un indice calculat in baza tranzactiilor care urmareste preturile pietei internationale pentru cinci grupuri principale de produse alimentare.
Indicele FAO pentru preturile la cereale a scazut cu 3,7% in cursul lunii. In ciuda inrautatirii generale a perspectivelor de productie a principalelor tipuri de cereale, s-au inregistrat scaderi relativ drastice ale preturilor internationale la porumb si grau din cauza tensiunilor comerciale puternice. Preturile la orez au crescut.
Indicele FAO pentru preturile la uleiurile vegetale a scazut cu 3,0% fata de luna mai, inregistrand nivelul minim din ultimele 29 de luni. Au scazut preturile la uleiul de palmier, soia si floarea-soarelui.
Tensiunile comerciale intensificate intre Statele Unite ale Americii si Republica Populara Chineza au influentat major preturile de export la produsele din State, in special la soia, iar intarirea dolarului a influentat scaderea si mai dramatic a preturilor.
Citeste si Producator fructe: Am distrus 4 ha de zmeura pentru ca nu am avut cu cine sa le muncesc
Indicele FAO pentru preturile la produsele lactate a scazut cu 0,9%, in conditiile in care preturile mai scazute pentru branzeturi – reflectand disponibilitatile de export mai mari in Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii – au compensat cresterea preturilor la laptele praf degresat.
Indicele FAO pentru preturile la carne a crescut cu 0,3% fata de luna mai, determinat de o crestere a valorilor la carnea de ovine si de porc.
Indicele FAO pentru preturile la zahar a crescut cu 1,2%, reversand sase scaderi lunare consecutive, in principal datorita ingrijorarii privind conditiile meteo secetoase din Brazilia, cea mai mare tara producatoare si exportatoare de zahar din lume, care ar afecta negativ plantatiile si productia de trestie de zahar.