Nici nu s-a terminat bine recoltatul graului, ca recolta a si fost achizitionata de traderi. La acest moment, undeva la 80% din productia acestui an, serios dijmuita de seceta oricum, a ajuns in depozitele marilor comercianți internationali, dupa cum ne-a declarat seful LAPAR, Nicu Vasile. Dupa cate se pare, acestia s-au miscat asa de repede ca autoritatile n-au avut timp nici macar sa cumpere grau sa reinnoiasca rezerva de stat, si asa foarte mica. Ca sa nu mai vorbim de masurile de sprijin promise procesatorilor pentru a-si face stocuri. Nici legea n-a aparut, dar nici grau nu prea mai este…
Asistam insa si la un alt fenomen, fermierii care n-au avut productie si ne referim la cei din sud si sud-estul tarii, cauta disperati grau in piata pentru a-si onora contractele (catre banci, leasinguri, inputuri, arenda etc.). Altfel, exista riscul ca intr-o luna – doua sa fie executati.
“Fermierii din sud si sud-estul tarii sunt fortuiti, au facut contracte din primavara, dar n-au putut sa le onoreze si vor fi executati intr-o luna-doua, o parte din ei. S-au transformat acum din fermieri in cumparatori de cereale, iar daca nu vor face rost de cereale, vor fi executati”, a declarat pentru publicatiile AgrosStandard si FoodBiz seful LAPAR, Nicu Vasile.
In zonele de sud si sud-est principalul factor limitativ al productiei este seceta. Ori din 10 ani, 4 sunt cu seceta pronuntata, potrivit studiilor, a mai aratat seful LAPAR.
Citeste si Dimitrie Musca, CAI Curtici: 7 tone de grau la hectar este o satisfactie pentru acest an!
Productia de grau din acest an este estimata la circa 5,5 mil. de tone, potrivit datelor MADR, fata de aproximativ 10 milioane tone, anul trecut, din cauza secetei. Rezerva de stat a Romaniei se ridica la 350.000 tone de grau, in condiiile in care consumul lunar este de 170.000 tone.
“Romania este tara cu cea mai mica rezerva strategica din Europa, vrem sa o aducem la 2 milioane de tone”, atrage atentia Nicu Vasile.