Emil Dumitru, MADR: Fermierii cu afaceri integrate vor fi ajutati sa-si deschida magazine

Emil Dumitru, MADR: Fermierii cu afaceri integrate vor fi ajutati sa-si deschida magazine

 

emil_dumitruEmil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), le-a promis, in cadrul BucharestFoodSummit, fermierilor care au afaceri integrate sprijin pentru deschiderea de magazine proprii pe bani europeni. In viitorul Plan National Strategic (PNS) se va pune accent pe finantarea fermelor care vor sa-si integreze productia, pe procesare si asociere, pentru ca altfel producatorii romani nu vor avea putere de negociere in raport cu retailerii.

Modele de integrare in agribusiness-ul romanesc exista in piata, iar exemplul cel mai bun este Dimitrie Musca, administratorul CAI Curtici din judetul Arad, care lucreaza cateva mii de hectare de teren agricol, are ferme de animale, abator, unitati de procesare, dar si o retea de 36 de magazine proprii.

„Ce va face Ministerul Agriculturii in viitorul Plan National Strategic? In primul rand, pe lantul scurt – pork to fork, acolo unde exista apetenta din partea producatorilor, fermierilor care sunt integrati sa poata sa-si deschida magazine, vom finanta o astfel de masura”, a declarat secretarul de stat Emil Dumitru la BucharetFoodSummit.

El a raspuns astfel fermierilor prezenti la eveniment care au vorbit despre practicile neloiale din piata, de importurile la preturi de “dumping”, dar si de accesul greoi in lanturile de retail.

Calin Musca, proprietarul PorkProd, fiul fermierului Dimitrie Musca din Arad, s-a plans de faptul ca intra din afara carne de porc la preturi mult mai mici fata de cele practicate de producatorii romani, cu termene de valabilitate greu de verificat.

Si Nicusor Serban, un cunoscut fermier din Ialomita, a povestit cat de greu i-a fost sa intre in retail cu lactatele de la Laptaria cu Caimac. Recunoaste, insa, ca deocamdata nu se gandeste la o retea proprie de magazine, poate si pentru ca vrea sa distribuie produsele la nivel national, ceea ce poate face doar cu ajutorul lanturilor internationale de retail.

zoom_

„Trebuie sa finantam producatoriii nostri sa fie competitivi. Vrem sa nu mai existe concurenta neloiala… Statul nu trebuie sa intervina in relatiile dintre producatori si comercianti, trebuie sa fie un arbitru onest, sa vegheze la o relatie comerciala corecta”, a mai spus Emil Dumitru.

Printre participantii la conferinta s-au mai numarat Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din sudul tariii care are o afacere in sistem integrat, inclusiv magazine proprii, Nicolae Badea – presedinte Computerland, Sorin Mihai Cimpeanu – rector USAMV, Adrian Radulescu – presedinte Asociatia Fermierilor Romani, Nicolae Istudor, Rector ASE Bucuresti, Nicu Vasile, presedinte LAPAR, Valentin Vladut, director general Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Masini si Instalatii Destinate Agriculturii si Industriei Alimentare (INMA), Jozsef Toth, antreprenor Juglans Dacic, Alexandru Ungurelu si Dinu Dinulescu – BucharestFoodSummit.

Conferinta a fost moderata de Gabriel Biris, Partener Fondator, Casa de Avocatura Biris-Goran, iar co-moderator a fost Bogdan Popovici, BucharestFoodSummit.

BucharestFoodSummit.ro este organizat in parteneriat cu #RomaniaFunctioneaza, FoodBiz, CEC Bank, Casa de Avocatura Biris-Goran, ASAS, ASPES, FIHR, ICDP – Maracineni, HORA, Agrostandard si Academia de Studii Economice Bucuresti.

Sponsorii evenimentului: Sponsor Gold – Computerland Romania, Exclusive Pure Water Partner – Aqua Carpatica, Wine Partner – Domeniile Samburesti.

Partenerii media: FoodBiz, #RomaniaFunctioneaza, Agrostandard, Lumea Banilor, EVZ, TVRi si Economistul.

Seria de conferinte BucharestFoodSummit este in desfasurare. Se mai pot face inscrieri de participare dar locurile sunt limitate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *