Diana Lenzi, CEJA – De ce nu sunt atrasi tinerii de agricultura

Diana Lenzi, CEJA – De ce nu sunt atrasi tinerii de agricultura

 

Diana Lenzi – Presedintele Consiliului European al Tinerilor Fermieri CEJA, a explicat pentru FoodBiz.ro de ce agricultura europeana nu atrage tinerii fermieri.

Agricultura de azi difera de cea de acum 20-30 ani. Pentru a-si desfasura activitatea si a deveni profitabili, fermierii trebuie sa stie agricultura, sa imbratiseze digitalizarea si inovatia, sa tina cont de directivele UE, sa devina rezilienti si sustenabili si sa inteleaga dinamica lantului alimentar, acestea fiind doar cateva dintre atributele care definesc fermierul modern.

„Are foarte mult de a face cu faptul ca exista o naratiune negativa legata de agricultura, de asemenea. In zilele noastre, este foarte dificil sa ai o ferma profitabila. Daca nu reusim sa cream un sector agricol in care sa existe activitati care sunt profitabile si din care fermierii insisi, familiile acestora si comunitatea rurala sa aiba de castigat, sa atinga un standard economic bun, o viata sociala buna, va fi dificil sa atragem o noua generatie de fermieri” a afirmat Diana Lenzi in exclusivitate pentru FoodBiz.ro.

Aceasta a obervat ca agricultura nu este perceputa corect, iar cel mai important de subliniat este ca inca nu s-a reusit o buna comunicare despre marile transformari prin care trece acest sector, transformari care sunt deja in desfasurare.

„Agricultura de astazi nu mai este ca cea de acum 30 de ani, toate progresele inregistrate in ceea ce priveste tehnologia, inovatia stiintifica, tranzitia digitala, modul in care ne prezentam produsele, modul in care accesam piata este foarte diferit de ceea ce era” a declarat Presedinta CEJA.

Una dintre obiectivele CEJA este de a se asigura o tranzitie de succes catre o generatie viitoare de agricultori prosperi, printr-o abordare pro-activa si oferirea de solutii practice factorilor de decizie politica care pot ajuta la crearea unor politici publice la nivelul UE care sa ajute sectorul sa prospere.

„Incercam sa militam pentru politici care ne pot ajuta sa abordam toate obstacolele care apar in agricultura si sa ne ajute sa procedam intr-un mod mai pozitiv si mai durabil. Amprenta sectorului este foarte punitiva, asa ca ceea ce incercam sa facem este sa ne asiguram, chiar daca suntem de acord cu obiectivele generale ale sectorului si cu un sistem agricol mai durabil, ca trebuie sa incercam sa propunem modalitati practice, instrumente care pot fi implementate si utilizate pentru a atinge acest obiectiv, in loc sa punem accent pe un mediu pedepsitor care duce la eliminarea produselor, eliminarea fertilizarilor”, a adaugat Diana Lenzi.

CEJA actioneaza ca un forum de comunicare intre tinerii fermieri si factorii de decizie europeni. Este o organizatie umbrela care cuprinde asociatii si organizatii de tineri fermieri de gradul 3 din toata Europa, reprezentand 23 de state membre si 2 state membre observatoare (Marea Britanie si Serbia).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *