Cum se vede de la BNR evolutia preturilor la alimente, in 2018

Cum se vede de la BNR evolutia preturilor la alimente, in 2018

 

BNR1Carnea (carnea de porc, in special, pe fondul pestei porcine africane), laptele si zaharul s-au ieftinit in 2018, in timp ce produsele de morarit si panificatie s-au scumpit! BNR arata in Raportul anual pe 2018 ca nu s-au mai resimtit socuri semnificative de natura ofertei din partea materiilor prime agroalimentare pe ansamblul anului 2018 pe filiera bunurilor alimentare procesate, cele mai multe incheind anul cu preturi similare sau chiar mai scazute comparativ cu cele de la finalul lui 2017.

In acest registru s-au inscris carnea (indeosebi cea de porc, pe fondul supraofertei generate de sacrificarile preventive dupa izbucnirea focarelor de pesta africana), laptele si produsele derivate si zaharul, constituind practic mai mult de jumatate din componenta alimentara.

Citeste si Seceta mare in Europa! Cele mai afectate tari: Franta, Spania si Germania

La polul opus, pretul produselor de morarit si panificatie a urcat constant pe parcursul anului 2018 (cu cate 0,36 la suta in medie in fiecare luna), in asociere cu ascensiunea cotatiei graului pe pietele internationale, pe plan local nefiind inregistrate probleme de oferta.

Pretul de consum pe acest segment a reflectat suplimentar si majorarea costurilor cu forta de munca, in contextul cresterilor repetate ale salariului minim – aproximativ doua treimi dintre angajatii companiilor care opereaza in domeniul fabricarii painii sunt incadrati la nivelul salariului minim brut pe economie.

Scumpiri la legume

Revenirea inflatiei anuale la finalul anului 2018 in intervalul de variatie asociat tintei stationare a fost facilitata si de grupa alimentelor neprocesate, odata cu disiparea socului inflationist imprimat de criza fipronilului care a marcat segmentul oualor la sfarsitul anului precedent (Grafic 1.25).

BNR2

Rezultate favorabile s-au obtinut si la productia de fructe, atat pe plan intern, cat si pe plan extern, dinamica anuala a preturilor de consum coborand in acest caz la -8 la suta in decembrie 2018. In schimb, conditiile meteorologice din Europa din a doua jumatate a anului 2018 nu au fost prielnice recoltei de legume si s-au transpus in scumpiri pe piata din Romania in repetate randuri semnificativ peste cele sugerate de sezonalitatea specifica, preturile pozitionandu-se la finele anului 2018 cu 20 la suta peste cele practicate cu un an in urma. Pe ansamblu, grupa LFO a incheiat anul cu o rata a inflatiei de 4,8 la suta, comparativ cu 8,2 la suta in decembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *