Principalul responsabil in pastrarea calitatii initiale a boabelor in silobag este dioxidul de carbon. Acesta se formeaza in interior, dupa inchiderea ermetica a sacului, fiind un conservant natural prin definitie. Astfel, Grain Bags Romania garanteaza o stocare eficienta a cerealelor, fara a exista alte probleme precum, mucegaiul, se arata intr-un comunicat al companiei.
Unde se poate amplasa silobag-ul
Silobag-urile vin ca raspuns la temerile fermierilor care nu dispun de un spatiu mare de depozitare. Astfel ca, pe un singur hectar se pot stoca 5.000 tone de cereale. Silobag-urile pot fi amplasate direct pe camp, pe o suprafata bine drenata, tare si uniforma. Spatiile ideale pentru amplasarea acestora sunt pietrisul nisipos, nisipul, betonul si asfaltul.
In silozul de tip sac se pot stoca deopotriva cereale, furaje, borhot de bere, taitei de sfecla pasta de porumb, porumb siloz, floarea soarelui, diferite tipuri de deseuri, sare pentru drumuri si alte materii depozitate in conditii ermetice.
Recolta, depozitata in silobag chiar si 2 ani
Pentru a-si pastra proprietatile si a raspunde cu succes nevoilor fermierului, depozitarea silobag-urilor trebuie facuta cu atentie.
In primul rand, terenul trebuie sa fie foarte bine curatat in prealabil, asigurandu-ne ca nu raman obiecte ascutite sau alte lucruri care ar putea perfora sacul si ar pune astfel in pericol calitatea recoltei depozitate. In al doilea rand, terenul trebuie sa fie in permanenta bine drenat. Daca aceste reguli simple sunt respectate, silobag-ul va pastra cerealele si furajele in conditii foarte bune chiar si doi ani.
Ce se intampla in interiorul silobag-ului dupa inchidere
Silobag-urile sunt silozuri ermetice de stocare, asemeni unor saci de plastic (industriali din polietilena coextrundata, cu protectie UV), avand forma unui tub (cu lungime intre 60 – 120 metri, diametru intre 1.2 – 3 metri si capacitate de stocare de 100 – 400 tone) de 60 m lungime si 2.74 m diametru.
Datorita inchiderii ermetice a silobag-ului, acesta asigura o conservare anaeroba. Mai exact, gratie cerealelor care respira, in decurs de 10-20 de zile, in interiorul silobag-ului, nivelul de oxigen scade si va creste concentratia de dioxid de carbon. In acest mod se va forma in interior un mediu anaerob in care toti daunatorii vor muri. Dioxidul de carbon este un conservant natural prin definitie, ce va asigura o stocare de calitate inalta, fara mucegai.
Conditiile meteo nefavorabile nu distrug silobagul
Depozitarea silobag-urilor in aer liber este indicata indiferent de conditiile meteorologice. Nici ploaia, nici viscolul si nici soarele nu constituie un pericol pentru recolta depozitata. Uriasii saci sunt rezistenti atat la ploaie, la zapada, cat si la razele directe ale soarelui. Nici caldura de +50°C, nici frigul de -50°C nu ii va afecta.