Cum alege softul fermele controlate de APIA!  Analiza de risc, factorul cheie

Cum alege softul fermele controlate de APIA! Analiza de risc, factorul cheie

 

SOFT_APIATot ce trebuie sa stiti despre controalele APIA pe teren din perioada 1 iunie-iulie! Informatii generale cu privire la controale! In conformitate cu OMADR 69/2019, in perioada 1 iunie – 1 iulie 2019, APIA stabileste esantionul de fermieri care vor fi selectati la efectuarea controlului in teren. Conform regulamentelor europene, un esantion de minimum 5% din totalul cererilor trebuie sa fie controlate efectiv pe teren. Analiza de risc etse factorul cheie in alegerea fermelor! Ei bine, aceste ferme sunt alese prin analiza de risc care se face automat prin softul utilizat.

Aceste ferme sunt selectate cumulativ, atat in baza unor factori de risc (marimea subventiei cerute, marimea suprafetei agricole, tipul de cultura etc.), cat si in baza unui proces de selectie aleator, potrivit informatiilor publicate in buletinul lunar al APIA Gorj.

Esantionul de control de la acest punct este separat in doua categorii: ferme care vor fi controlate la fata locului si ferme care vor fi controlate prin teledetectie, cu ajutorul imaginilor prin satelit.

Inspectorii APIA controleaza la fata locului sau prin teledetectie fermele selectate si intocmesc rapoarte de control care vor fi introduse in baza de date IACS. Este important ca fermierii controlati pe teren sa nu refuze accesul in ferma al inspectorului APIA care efectueaza controlul pe teren pentru ca vor fi exclusi de la plata.

Esantionul de control contine fermierii selectati pentru controlul pe teren, ale caror solicitari de sprijin urmeaza a fi verificate din punct de vedere al suprafetelor declarate, cât si din punct de vedere al ecoconditionalitatii si al conditiilor de eligibilitate generale si specifice din legislatia nationala, al cerintelor de baza relevante masurilor de dezvoltare rurala.

Citeste si Linii de finantare diferentiate pentru fermierii mici, fata de cei mari in viitorul Plan Strategic? Propunere FNGAL

Acesta este transmis de la nivel APIA central catre APIA judetean, in vederea pregatirii dosarelor de control si a realizarii graficului de executare a controalelor pe teren.

Controalele la fata locului vizeaza toate parcelele agricole pentru care se solicita ajutor in cadrul schemelor enumerate in anexa I la Regulamentul (UE) nr. 1307/2013 si/sau pentru care se solicita sprijin in cadrul masurilor de dezvoltare rurala care intra in sfera de aplicare a sistemului integrat si consta, in functie de scopul controlului, in masurarea suprafetelor si verificarea conditiilor de eligibilitate generale, a cerintelor de baza relevante, a cerintelor specifice angajamentelor si altor obligatii privind suprafata declarata de beneficiar in cadrul schemei de ajutoare si/sau al masurilor de sprijin solicitat.

In prezent, sunt identificate urmatoarele tipuri de controale:
– verificare si control pe anexele 17, generate la depunerea cererilor de plata;
– control clasic APIA;
– control prin teledetectie;
– supracontrol clasic APIA – pentru dosare controlate clasic, cat si pentru dosare controlate prin teledetectie;
– supracontrol AFIR;
– controale pe parcelele posibil abandonate;
– controale pe ecocondionalitate;
– alte tipuri de control – pentru dosarele selectate in urma sesizarilor, autosesizarilor, contestatii, supracontroale solicitate de alte organisme de control.

Citeste si Agricultura de precizie! Semanarea cu densitate variabila. Studiu cu 90% rata de succes

In esantionul de control APIA, intra si ferme de crestere a animalelor. Pe langa controlul inspectorilor APIA se adauga verificarile facute de reprezentantii structurilor judetene ale Agentiei Nationale de Zootehnie, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Autoritatea Nationala Fitosanitara.

Citeste si EXCLUSIV: STUDIU DE PIATA “LEGUME DE SERA SI SOLARII”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *