Fermierul Dimitrie Musca, fondatorul CAI Curtici din judetul Arad, spune ca silozurile sunt pline cu grau romanesc, in timp ce in tara intra grau modificat genetic din Ucraina adus de marii fermieri din Romania care fac comert.
“Toata lumea mananca acum grau din Ucraina, este normal sa mancam grau modificat genetic? Au cumparat fermierii romani grau, l-au amestecat cu al lor sa imbunatateasca calitatea graului ucrainean, dar s-au trezit ca nu il mai pot vinde, pentru ca la analize s-a dovedit ca este modificat genetic si nu-l mai pot vinde in Europa”, a declarat Dimitrie Musca la TimisoaraFoodSummit.
CAI Curtici este un model de business integrat- administreaza circa 7.600 de teren agricol in vestul tarii si detine 3 complexe de porci cu peste 50.000 de capete, 2 ferme cu 3.000 de vaci de lapte si carne, 2 abatoare, fabrica de lapte, fabrica de paine si de patiserie, precum si peste 40 de magazine.
Graul ucrainean a ajuns si in zootehnie, pentru ca fiind mai ieftin, – pretul inputurilor este la jumatate, in conditiile in care se utilizeaza pesticide si fungicide care in Europa nu se mai folosesc, deoarece s-a dovedit ca sunt toxice – proprietarii fermelor l-au preferat in detrimentul celui romanesc, care umple silozurile si acum.
“Sunt fermieri mari care fac comert si care au cumparat cereale mult mai ieftine din Ucraina, trebuie sa recunoastem, a fost o chestie benefica pentru unii fermieri din zona sudului si a estului care nu au avut productie in anul 2023 si nici in 2022. Le-au cumparat pentru animale, dar au ramas cerealele romanesti nevandute. Unii le-au luat pentru export, altii pentru uz intern, dar s-au cumparat in cantitati mari. Si morile au cumparat”, afirma Musca.
Nu in ultimul rand, o mare problema reprezinta si transportul catre portul Constanta, deoarece s-a scumpit foarte mult si, mai mult de atat, nu se gasesc transportatori.
„Majoritatea cantitatilor de grau sunt la fermieri in stocuri, plus ca mai este o problema: toate trenurile, toate locomotivele sunt date ca sa aducem graul din Ucraina si nu se gaseste nimic acum, rar prinzi cate un tren care sa duca din vestul tarii in Constanta, iar pretul a ajuns la 35-40 de euro pe tona”, afirma Dimitrie Musca.
Fermierul din Arad a vandut graul cu 0,95 de bani/kg, in acest an, ba chiar a avut si vreo 4.000 de tone pe care le-a dat cu 1,2 lei/kg, in conditiile unor parametri de calitate foarte buni. N-a reusit totusi sa fie rentabil la o productie de 7 tone la hectar, ceea ce spune multe cat de dificil a fost anul agricol 2023.
Vestea buna pentru agricultorii romani ar fi ca daca anul trecut cumparau ingrasamintele la pret aproape dublu: 4.500 lei/tona, in aceasta toamna, le-au achizitionat cu 2.500 lei/tona, dupa ce s-a reluat productia la combinatul de la Targu Mures. In piata, insa, cei mai multi fermieri au redus cantitatea de ingrasaminte, ceea ce se va vedea in nivelul productiei de anul viitor.
In acest an, productia de grau a fost de circa 9 milioane de tone, in crestere usoara fata de 2022.