Cooperativa Tara Mea a creat doua programe destinate tuturor legumicultorilor care isi doresc sa devina membri, asigurand un circuit al lantului productie-desfacere, a anuntat vineri organizatia.
“Odata cu pandemia de Covid-19, cererea pentru produsele romanesti a crescut considerabil, insa piata de desfacere a produselor locale reprezinta in continuare o problema chiar si pentru legumicultorii cu experienta”, se arat intr-un comunicat al Cooperativei Tara Mea.
“Ambele proiecte constau in asigurarea unui circuit corect al lantului productie-desfacere, unde Cooperativa va facilita desfacerea legumelor romanesti in marile lanturi de magazine, precum si asigurarea procesarii produselor de calitatea a doua, la cele mai mari fabrici de conserve si procesatori din Romania”, se mai precizeaza in comunicat.
Astfel, Programul “Impreuna suntem responsabili” ii face pe fermieri parteneri stabili si asumati in lantul de productie. Totodata, Cooperativa pune la dispozitie ambalaje si centre de sortare, iar fermierul personal sorteaza legumele, asumandu-si responsabilitatea asupra calitatii lor. In acelasi timp, cooperativa se asigura ca marfa romaneasca ajunge in magazine la un pret corect, fara intermediere.
“In programul ‘Pret fix’ intra, in general, membrii mai vechi ai cooperativei, care au experienta pietei. Statistic vorbind, legumele romanesti intra in piata la inceput de sezon cu pret mare, piata face importuri ca sa stabilizeze pretul si, peste nici doua saptamani, fermierii incep sa vanda in pierdere respectiv sa arunce legumele. Raspunsul la aceasta dilema este ordinea si responsabilitatea: ne propunem o suma pe intreg sezonul, care sa acopere cheltuielile si profitul micului fermier si ramanem in acea zona stabila. In acest fel, castiga intreg lantul si in special consumatorul”, se precizeaza in comunicat.
In luna februarie, echipa Tara Mea a demarat cele doua proiecte si le-a facut o vizita fermierilor din bazinele legumicole Izbiceni, Rotunda, Tia Mare, Matca si Cilieni pentru a dezbate problemele cu care se confrunta si pentru a pune bazele unei colaborari pe termen lung.
“Cea mai mare problema a noastra este desfacerea. Vrem sa facem ceva astfel incat sa ne vindem produsele. Noi stim sa producem, nu sa vindem”, a afirmat un fermier din Tia Mare.
Florin Burculescu, presedintele Cooperativei, le-a prezentat legumicultorilor avantajele inscrierii in sistemul de cooperativa si a raspuns la toate intrebarile fermierilor, detaliind modalitatea de lucru pentru cele doua programe.
“Un singur lucru este important acum, si anume fermierul sa faca ce stie mai bine: sa produca. Este momentul sa cream un front comun in care fiecare sa isi aduca un aport la a schimba notiunea de productie locala, pentru binele comun”, a declarat presedintele Cooperativei.
Acesta a mentionat ca doreste o colaborare permanenta cu fermierii pentru a le oferi sprijin personalizat in functie de nevoile fiecaruia.
“Producatorul trebuie sa isi asume seriozitatea atat pentru calitatea marfii cat si in ceea ce priveste cantitatile livrate la timp, iar Cooperativa sa asigure desfacerea, pretul corect pentru fermier, tratarea fermierilor cu respect si seriozitate. Doar astfel legumele romanesti vor deveni o forta pe piata”, a precizat Florin Burculescu.
Astfel, inscrierile in Cooperativa raman deschise pentru producatorii care isi doresc sa isi dezvolte productia la standarde cat mai inalte si sa fie sprijiniti in procesul de desfacere.
Procedeul de inscriere in Cooperativa incepe prin completarea unui formular pe site-ul Tara Mea, urmand ca membrii Cooperativei Tara Mea sa evalueze potentialul fiecarui inscris si sa le ofere consultanta necesara.
Cooperativa Tara Mea este cea mai mare Cooperativa agricola din Romania si are peste 5.000 de fermieri membri, cu activitati pornind de la cultivarea legumelor, procesarea lactatelor si pana la productia de carne de porc si pasare, produse finite si bacanie.