Coman, ICDP Pitesti-Maracineni: Cea mai mare problema o reprezinta investitiile

Coman, ICDP Pitesti-Maracineni: Cea mai mare problema o reprezinta investitiile

 

coman_mihai_maracineniCea mai mare mare problema pentru pomicultura romaneasca, in prezent, o reprezinta investitiile si faptul ca nu a existat o sustinere a lor, afirma Mihail Coman, directorul general al Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti Maracineni. Din pacate, in ultimii ani, din punct de vedere centralizat, investitiile au fost aproape inexistente pana in 2015, iar ca atare tot ce s-a realizat in ultimii 25-30 de ani au fost numai investitii proprii ale persoanelor fizice, ceea ce a dus la o pomicultura „de gradina”. Multi pomicultori au apelat la fondurile europene nerambursabile pentru a-si face plantatii noi. De altfel, investitiile realizate cu ajutorul banilor europeni prin intermediul PNDR 2014-2020, Submasura 4.1a „Investitii in Exploatatii Pomicole”, au permis infiintarea unei suprafete de 9.000 ha.
“Pana in prezent s-au alocat 289 mil. euro pentru investitii in pomicultura (sM 4.1a prevede numai plantarea), iar suprafata totala avizata si eligibila finantata de AFIR este de 9.000 ha, mai exact 8.957 ha. O suprafata importanta pentru Romania, tinand cont ca anterior nu s-a investit”, a declarat pentru FoodBiz Mihail Coman, directorul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Pomicultura (ICDP) Pitesti Maracineni.

Grupul nuciferelor este cel care predomina – 50%, pentru ca sunt specii care au raspuns cel mai usor la caietul de sarcini, inclusiv la cultura ecologica, sustine Coman. Pe primele locuri in preferintele pomicultorilor s-au aflat specii precum nucul, afinul si alunul, in detrimentul marului, ciresului si al prunului.

Citeste si Plantatiile de afini din Romania s-au extins de patru ori in patru ani

„Singura investitie din ultima perioada sunt cele circa 9.000 ha foarte moderne. Toate aceste suprafete sunt din punct de vedere tehnologic la cel mai inalt nivel. In exclusivitate irigate, cu sisteme antigrindina, antiploaie, ingradite. Multe dintre ele au inceput sa intre pe rod – arbustii fructiferi, unde predominanta este specia afini. Programul are la ora aceasta o cerere de proiecte eligibile, dar nefinantate, iar daca ele ar fi finantate, am mai putea infiinta cam aproape de 3.700 de ha”, a mai spus Mihai Coman.

Citeste si Adrian Radulescu: Productia interna poate sa asigure 20-25% din necesar la produsele de baza!

Romania are o suprafata pomicola de circa 140.000 ha, potrivit statisticilor. Foarte multe dintre livezi sunt, insa, in declin, in conditiile in care au fost infiintate in perioada 1988 -1990.

Citeste si “PIATA DE FRUCTE ROMANIA”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *