Colibasi, localitatea cu 500 de legumicultori si 400 ha de solarii

Colibasi, localitatea cu 500 de legumicultori si 400 ha de solarii

 

colibasiLa Colibasi de Giurgiu gradinaritul este la el acasa. Nu de alta, dar cei 2.000 de locuitori traiesc de pe urma acestei activitati, transmisa din generatie in generatie. Cea mai mare problema a celor 500 legumicultori, care detin circa 400 ha de solarii, este insa desfacerea productiei, pentru ca o mare parte din marfa lor ajunge pe mana bisnitarilor, care lucreaza fara acte. Putini sunt cei reusesc sa intre in supermarketuri, iar si aceia se declara nemultumiti. Nu de alta, dar preturile primite abia le acopera costurile, se intampla si invers, sa vanda sub costuri uneori, sau sa le fie refuzata marfa din diferite motive. Un pas inainte in viata comunitatii ar trebui insa sa fie constituirea cooperativei Bioprod, prin intermediul careia satenii vor sa comercializeze productia, dar si sa realizeze investitii importante pe intreg fluxul, incepand de la productie, pana la procesare.

“Noi facem 70% din munca pentru produsul respectiv, adica pentru 30% din pret, iar altcineva face restul de munca pentru 70% din pret. Producem legume cu 2 lei/kg, le vindem cu 2 lei, iar pe piata la cumparator ajung cu 5-6 lei/kg. Noi muncim 5-6 luni si castigam 50 de bani la kilogram si altul munceste o zi si castiga 4 lei/kg. Am discutat ce sa facem si am zis ca cel mai bine este sa infiintam o cooperativa. Nu exista nicaieri in lume adaos comercial de 500% la un produs pe care il muncim 6 luni, noi castigam 5% si ei isi pun 500% intr-o singura zi”, a declarat primarul Constantin Stoica, a carui familie se ocupa si ea cu legumicultura.

Cooperativa Bioprod Colibasi este prima cooperativa de legumicultori infiintata in mandatul ministrului Agriculturii Petre Daea. In mai putin de doua luni de la prima vizita a ministrului in localitate, cooperativa a luat fiinta, iar cei 6 membri (persoane fizice) au trecut la treaba. Primele actiuni: construirea unui sediu propriu si a unui depozit de circa 1.000 mp, care va fi realizat cu ajutorul unei linii de credit. Membrii Bioprod vor sa acceseze si fonduri europene pe subMasura 4.1 Investitii in Exploatatii agricole, proiectul urmand sa fie depus chiar in sesiunea din aprilie.

“Incercam sa depunem in sesiunea din aprilie pe submasura 4.1- Investitii in exploatatii agricole un proiect integrat ca sa putem realiza chiar si o mica fabricuta de procesare ca sa dam plusvaloare la ceea ce facem noi la Colibasi”, a declarat primarul.

Asociatia Bioprod Colibasi arein prezent 6 membri, numarul lor urmand sa creasca in viitor, atat cu legumicultori din localitate, cat si din satele invecinate.

Primarul spune ca vrea ca toti cei 500 de legumicultori din Colibasi sa ajunga sa fie membri in viitor. Din cauza unor restrictii de ordin legislativ, legumicultorii care au accesat programele din PNDR (n.red- este vorba de submasura 6.1- Instalarea tinerilor fermieri) nu au putut sa devina membri ai cooperativei. Oficialii de la Agricultura spun ca aceasta problema s-a rezolvat, iar peste un an se vor putea inscrie noi menbri.

Membrii Bioprod detin impreuna 1,5 ha de solarii, dar si 40 ha de pepeni.
Ministrul Agriculturii Petre Daea a vizitat miercuri mai multi legumicultori din Colibasi care au accesat Programului de sprijin pentru tomate, cultivate in sere sau solarii.

2 thoughts on “Colibasi, localitatea cu 500 de legumicultori si 400 ha de solarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *