Se pregateste inca o lovitura pentru fermieri! Modificarea legii de reglementare a procesului de vanzare a motorinei, care modifica Codul Fiscal si impune obligatia pentru intermediarii de carburanti sa aiba depozite speciale, va scumpi motorina, atrage atentia Clubul Fermierilor Romani (CFR. Reprezentantii CFR se declara dezamagiti de votul favorabil din 2 septembrie din Camera Deputatilor privind adoptarea proiectului de lege care completeaza articolul 435 din Legea 227/2015 privind procesul de vanzare a motorinei si care are impact negativ in activitatea operatorilor economici de pe aceasta piata si, in mod deosebit, asupra fermierilor care se aprovizioneaza cu motorina de la acesti comercianti.
“Prin adoptarea acestui proiect legislativ, sunt eliminate din piata peste 980 de companii care asigura revanzarea de produse petroliere si care isi desfasoara activitatea la nivel national. Agricultura va fi puternic afectata de aceasta lege, cu impact imediat asupra campaniei agricole de toamna, in conditiile in care fermierii depind de livrarile de motorina pentru derularea lucrarilor agricole specifice acestei perioade”, se mentioneaza intr-um comunicat remis Agerpres.
Astfel, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani semnaleaza implicatiile negative pentru fermieri, precum: cresterea pretului motorinei, prin reducerea competitiei pe piata (cvasi-disparitia pietei revanzatorilor), ramanand doar cei sase operatori/producatori nationali, precum si imposibilitatea livrarii motorinei conform cererilor fermierilor datorita capacitatilor logistice limitate, intr-o perioada critica de desfasurare a lucrarilor agricole.
Pe lista cu implicatii negative pentru fermieri este mentionata reducerea perioadei de creditare pentru achizitia motorinei. Astfel, furnizorii ramasi vor livra numai in baza rapoartelor Coface, care nu se utilizeaza in cazul companiilor mici (societati in nume colectiv, PFA-uri).
De asemenea, reprezentantii Clubului Fermierilor Romani au precizat pe lista cu implicatii negative si neplata datoriilor catre revanzatori in conditiile in care fermierii nu mai primesc motorina. Acestia mentioneaza ca motorina livrata in campania agricola de toamna poate fi platita in primavara anului 2021.
“Din analiza noastra, prin aplicarea acestei masuri, cel putin jumatate din cererea de motorina pentru agricultura nu va putea sa fie accesata de fermieri direct de la furnizorii nationali, atat datorita unor conditii care tin de furnizori, cat si unor conditii care tin de fermieri”, se mai spune in comunicat.
Potrivit sursei citate, la nivelul anului 2019 peste 70% din cererea de piata a fost asigurata de revanzatori (aproximativ 200 de companii revanzatoare de motorina pentru agricultura, respectiv aproximativ 250.000 metri cubi motorina), in timp ce doar 30% de furnizorii nationali/producatori.
Guvernul Romaniei si Consiliul Concurentei au respins proiectul de lege ca fiind anticoncurential, nejustificat si va distorsiona piata comertului de motorina. Proiectul a fost denuntat atat de Asociatia Romana a Petrolului (ARP), cat si de Asociatia Distribuitorilor de Produse Petroliere (ADPP).