Compania elevetiana Clariant incepe productia de etanol celulozic in Podari, langa Craiova, judetul Dolj, in urma unei investitii de 140 milioane euro, din care 40 milioane euro au reprezentat fonduri europene.
Fabrica de la Podari, a carei constructie a inceput in urma cu trei ani, este prima fabrica sunliquid® la scara comerciala pentru productia de etanol celulozic din reziduuri agricole (paie de grau). Unitatea are o productie anuala de 50.000 de tone de etanol, pentru care este necesara o cantitate de circa 250.000 de tone de paie anual, adica resturile vegetale de pe circa 100.000 hectare de culturi agricole. Reprezentantii Clariant sustin ca pentru fermierii locali valorificarea paielor constituie o sursa importanta de venituri, estimate intre 15 si 20 milioane euro.
Biocombustibili
In acelasi timp, prin aprovizionarea cu materii prime din surse locale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera poate fi maximizata. Etanolul celulozic joaca un rol cheie in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera din sectorul transporturilor, asa cum este prevazut de Comisia Europeana in Directiva privind energia regenerabila (REDII).
Produsele derivate din procesul de productie vor fi utilizate pentru obtinerea de energie regenerabila astfel incat fabrica sa fie independenta de sursele de energie fosila. Astfel, etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generatie a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon.
Pe langa amestecarea in combustibilul conventional, bioetanolul ofera si alte oportunitati de valorificare, putand fi folosit in produsele chimice cu o baza bio, precum si in combustibilul sustenabil utilizat in aviatie.
Tehnologia a fost implementata cu succes in unitatea de productie pre-comerciala din Straubing Germania, in 2012. De atunci, Clariant a vandut cinci licente de utilizare a tehnologiei sunliquid® in tari din Europa, dar si in China.
Digitalizare
Pentru a-si asigura materia prima, Clariant are incheiate contracte cu 300 de fermierii din judetele Olteniei, aflati in general la distante de pana la 100 kilometri, ceea ce asigura pana la 90% din necesarul de procesare pentru acest an. La Podari se folosesc doar paie, acum, insa tehnologia permite si utilizarea altor resturi vegetale, de la porumb si pana la vita de vie, spun reprezentantii firmei.
Cum se apropie secerisul, la fabrica se pun la punct ultimele detalii pentru strangerea recoltei. Concret, este vorba de sase saptamani de foc, pentru ca trebuie stranse paiele de pe camp si create stocurile, dupa un plan bine pus la punct.
“Practic, sunt 4-6 saptamani, cand trebuie sa aducem 250.000 detone de paie pe care trebuie sa le manevram, sa le stocam si sa le avem pregatite. Daca ar fi sa facem acest lucru manual, ar fi foarte greu, prin urmare avem programe digitalizate prin care facem asta. Noi mapam terenurile si practic fiecare stie exact unde trebuie sa se duca, exista aceasta coordonare ca iti permite sa stii unde se afla fiecare, de la cel care balaoteaza pana la cel care transporta. Trebuie sa te misti, repede, pe fermieri nu poti sa ii incurci la activitatile care urmeaza dupa recoltare. De aceea avem o solutie care ofera o precizie si digitalizare”, a declararat Dragos Gavriluta, director de proiect al fabricii Clariant Romania.
Fabrica din Podari, judetul Dolj, este construita pe o suprafata de 10 hectare (terenul fostelor fabrici de zahar si ulei). Constructia a inceput in 2019, lucrarile fiind realizate cu ajutorul unei echipe de 800 de muncitori. In prezent, in fabrica lucreaza circa 100 de muncitori in patru schimburi, dar urmeaza sa se mai faca si alte angajari.
Clariant nu este singura companie interesata sa produca biocombustibili in Romania. Un alt mare jucator – Petrom, cea mai mare companie petroliera de la noi, are in plan constructia unei fabrici de biocombustibili de generatia a doua pe baza de paie, aceasta urmand sa fie construita in Prahova.