Clariant a organizat al doilea workshop dedicat fermierilor, pentru a asigura necesarul de materii prime pentru lantul de aprovizionare a fabricii sunliquid® de producere a etanolului celulozic! Peste 200 de contracte de parteneriat incheiate pana in acest moment! 20.000 de tone de paie colectate in anul 2019 in regiune! Clariant, companie inovatoare axata pe produse chimice de specialitate, si partenerul de consortiu, Industrielle Biotechnologie Bayern Netzwerk GmbH, au organizat ieri, cel de-al doilea workshop dedicat fermierilor din Oltenia. Acest eveniment reprezinta un pas inainte in vederea atingerii obiectivului de a construi parteneriate de lunga durata cu fermierii, pentru a asigura aprovizionarea cu materii prime a fabricii sunliquid® de producere a etanolului celulozic, din Podari, Craiova, se arata intr-un comunicat al companiei. Incepand cu anul 2017, o echipa dedicata formata din patru membri, a incheiat contracte pe termen lung cu peste 200 de fermieri, pentru a asigura aprovizionarea fabricii cu reziduuri agricole.
In cadrul workshop-ului, Dragos Gavriluta, Director de proiect sunliquid® Romania si Paul Popescu, Manager al Departamentului de Aprovizionare cu Materii Prime si Logistica, le-au oferit participantilor informatii despre faza de constructie a fabricii Clariant sunliquid® din Podari. Mai mult, fermierii au putut afla care sunt oportunitatile pe care le pot obtine fiind parte a acestui proiect, dar si care au fost rezultatele obtinute in campania de recoltare din anul 2019.
“Fermierii din Oltenia sunt primii agricultori din Romania care vor putea transforma reziduurile agricole intr-o sursa suplimentara de venit, in timp ce livreaza paiele la fabrica sunliquid®, unde vor fi transformate in biocombustibili avansati. Obiectivul nostru este acela de a crea un lant de aprovizionare bine pus la punct, prin parteneriate puternice cu fermierii locali si, pot spune ca am facut deja cativa pasi importanti in aceasta directie,” a declarat Dragos Gavriluta.
Fermierii au fost incantati sa afle ca se pot implica in mai multe activitati ale lantului de aprovizionare cu materii prime, de exemplu, ca furnizori de paie, dar si ca prestatori de servicii conexe: balotare, incarcare, transport la fabrica sau la diferite puncte intermediare de depozitare.
Clariant a inceput campania de recoltare in anul 2018, colectand 3.000 de tone de paie. In 2019, au fost colectate in jur de 20.000 de tone de paie de grau de pe o suprafata totala de aproximativ 8.000 hectare. Aprovizionarea cu materie prima va continua pana va ajunge la 250.000 de tone, aceasta fiind capacitatea totala a fabricii. Cu contractele de parteneriat incheiate pana acum, Clariant a asigurat deja o mare parte din materia prima necesara pentru uzina sunliquid® din Podari.
“Workshop-ul acesta m-a convins ca un parteneriat pe termen lung cu Clariant este, intr-adevar, o oportunitate de a obtine venituri suplimentare din paiele care, in trecut nu ne-au adus niciun beneficiu. Acesti bani pot fi folositi pentru a investi in utilaje agricole cu ajutorul carora putem oferi servicii suplimentare in cadrul lantului de aprovizionare,”a declarat unul dintre participantii la eveniment.
Citeste si Barele de protectie la tractoare castiga teren in Vestul Europei
Pe langa workshop-ul dedicat fermierilor, Clariant a luat masuri importante pentru coordonarea eficienta a lantului de aprovizionare pentru fabrica sunliquid®. De exemplu, incepand cu anul 2019, operatiunile de recoltare a paielor sunt coordonate, gestionate si monitorizate printr-o aplicatie digitala care permite echipei Clariant sa monitorizeze indeaproape toate activitatile si utilajele pentru balotare, transport si depozitare.
Fabrica Clariant din Podari aduce in Romania o inovatie industriala de producere a etanolului celulozic din reziduuri agricole, utilizand tehnologia sunliquid®. Din momentul in care fabrica va fi operationala, vor fi necesare 250.000 de tone de paie anual pentru a produce 50.000 de tone de etanol celulozic. Clariant investeste peste 100 de milioane de Euro in acest proiect, si va primi o finantare de 40 de milioane de Euro din partea Uniunii Europene.
Etanolul celulozic este un biocombustibil avansat, cu adevarat sustenabil si aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon, care este produs din reziduuri agricole precum paie de grau, prin utilizarea tehnologiei sunliquid®, dezvoltata de compania Clariant si premiata la nivel international.
Importanta acestui biocombustibil avansat creste semnificativ in contextul normativelor dedicate sustenabilitatii, adoptate de Uniunea Europeana, care vizeaza sprijinirea utilizarii energiei din surse regenerabile in toate tipurile de transport. Prin urmare, etanolul celulozic produs in Podari va avea un impact economic semnificativ la nivel regional.
Citeste si Rusia si Romania, principalii furnizori de grau de panificatie ai Egiptului
Informatii cheie despre fabrica Clariant de producere a etanolului celulozic sunliquid® din Podari:
– Proiectul realizat de compania Clariant in Podari este cea mai mare investitie in derulare din regiunea Craiovei.
– Peste 800 de noi locuri de munca vor fi create in faza de constructie.
-Fabrica sunliquid® va genera crearea de locuri de munca ecologice in zona predominant rurala a localitatii Podari: aproximativ 100 de angajati cu norma intreaga in fabrica si aproximativ 300 de persoane in afara acesteia (teren / logistica).
– Noua fabrica va fi construita pe un teren cu o suprafata de 98.000 de metri patrati si va respecta cele mai inalte standard.
– Tehnologia sunliquid® permite producerea etanolului celulozic in mod sustenabil si competitiv, la scara comerciala, cu economii masive ale emisiilor de gaze cu efect de sera.