Cine a cumparat Zaharul Luduș

Cine a cumparat Zaharul Luduș

 

Preluarea fabricii de zahar de la Luduș de catre Mihaela Neagu, care este şi director general al companiei care detine fabrica de zahar Bod, a surprins pe toata lumea. Neagu are planuri mari: anunta redeschiderea fabricii in curand și mizeaza pe productia de sfecla de zahar de la producatorii locali.

In același timp, putem spune ca apare și concurenta pe piata locala, unde doar grupul austriac Agrana mai producea zahar.

„Am cumparat impreuna cu un partener roman fabrica de la Luduş. Am facut o intelegere cu fermierii care cultivau sfecla de zahar, sa produca pe o suprafata de 3.200 de hectare. De asemenea, niciun muncitor nu va pleca acasa pentru ca saptamana viitoare vom prelua fabrica şi in curand o vom redeschide”, a declarat in urma cu cateva zile Mihaela Neagu.

Tanzactia s-a ridicat la circa 8,5 milioane euro, cel mai probabil, suma ceruta fermierului roman Teodor Aflat, dupa cum sustine acesta, care pana la urma nici n-a reușit sa preia fabrica. Cat despre Mihaela Neagu, aceasta nu a dorit sa dezvaluie care a fost pretul preluarii.

Mihaela Neagu este cunoscuta pentru afacerile cu statul din domeniul constructiilor, dar si a echipamentelor medicale in pandemie – masti si combinezoane.

Fabrica de la Luduş este prezenta de peste şase decenii pe piata şi in vremurile bune  producea aproximativ 65.000 de tone de zahar şi avea peste 150 de angajati.

Patru fabrici au mai ramase

Investitorul de la Luduș devine astfel un jucator de prim rang pe piata interna, unde doar Agrana mai are doua fabrici: Roman (proceseaza sfecla de zahar) și Buzau (proceseaza zahar brut din trestie importat), pe langa cele doua manageriate de Mihaela neagu – Luduș și Bod. Spre comparatie, in 1990, existau 33 de fabrici.

Odata cu disparitia fabricilor de procesare, s-a redus și numarul producatorilor de sfecla de zahar. In 2021, Romania a avut o productie de 118.750 tone de zahar din sfecla, in conditiile in care suprafata cultivata cu sfecla de zahar se ridica la 20.093 ha, de pe care era obtinuta o productie de 831 086 tone de sfecla. Pentru 2022, estimarile se ridicau la circa 50.000 tone de zahar din sfecla de pe o suprafata de sfecla contractata de 8.600 ha.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar asigura aproximativ 25% din necesarul intern, in conditiile in care consum anual al Romaniei este de circa 500.000 tone zahar pe an.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *