Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, declara ca nu exista un risc in privinta aprovizionarii populatiei cu alimente, precizand ca tarile care vor limita exportul de cereale in contextul crizei din Ucraina sunt Ungaria, Bulgaria si Serbia. Romania produce mult mai mult fata de necesarul de consum intern, justifica ministrul livrarile de grau la export.
“E vorba de Ungaria, Bulgaria si Serbia si trebuie sa precizam, inca de la inceput, ca Romania nu este niciuna dintre aceste tari. Noi, in mod traditional, suntem o tara care exportam, pentru ca producem mai mult decat consumam in intern si lucrul acesta trebuie sa fie foarte bine inteles de toata lumea. Din evaluarile pe care le-am facut pana acum la Ministerul Agriculturii, nu exista un risc sa nu putem aproviziona populatia”, a afirmat Chesnoiu, la sediul central al PSD.
Pe masura ce lucrurile evolueaza sau involueaza, vor fi necesare masuri dedicate pentru a asigura populatia Romaniei ca are la dispozitie hrana si produse agroalimentare, spune ministrul.
“Lucrurile acestea se analizeaza de foarte mult timp, pentru ca noi am prevazut sa fim foarte constienti de faptul ca nu este prima criza – ea vine si se suprapune peste criza din energie, peste criza pandemica si toate aceste lucruri in ultimii doi ani au afectat agricultura Romaniei si agricultura tuturor statelor din Uniunea Europeana”, a declarat Chesnoiu.
El a precizat ca Ministerul Agriculturii se asigura in privinta productiei si nu stabileste pretul.
“Ministerul Agriculturii se ocupa strict de productia agro-alimentara si la nivelul acesta va spun ca nu exista in momentul de fata sincope in aprovizionarea populatiei cu alimente. (…) Cu siguranta sunt suficiente alimente in rezervele de stat astfel incat sa putem trece peste orice criza. Noi am facut solicitari catre factorii abilitati ca rezervele de stat sa fie indestulatoare, pentru ca ne preocupa situatia populatiei din Romania si am facut-o inainte de agresiunea militara a Rusiei, pentru ca trebuie sa avem in vedere o evolutie pe termen scurt, mediu si lung si solutiile le avem, ele sunt implementate gradual in functie de necesitate. (…) Romania nu este in situatia celorlalte state care incearca sa-si asigure consumul intern. In Ungaria se suprapune cumva si cu perioada alegerilor, si trebuie sa interpretam toate aceste decizii si in logica politica”, a adaugat ministrul Agriculturii.