Cu o mare pasiune pentru vin, Catalin Paduraru, Presedintele VINARIUM International Wine Contest, a venit in studioul FoodBiz sa ne vorbeasca despre concursul international VINARIUM si evolutia vinului Romanesc.
„VINARIUM este o platforma de gandire. In momentul in care am renuntat la afacerile din lumea vinului am preluat de acolo experienta, iar din cercetarea doctorala si stiintifica am luat metoda si asa a iesit VINARIUM care, in principiu, ar trebui sa suplineasca un gol din societatea noastra, din economia noastra, din partea de cercetare. In timp, a devenit Institutul Vinului acoperind de la cercetare antropologica, istorica, paleobotanica pana la cele mai avansate tehnologii: neuroscience, neurofeedback si marketing multisenzorial. Sunt cativa ani de cand VINARIUM exista sub forma unei entitati juridice, o asociatie non-profit” a declarat Catalin Paduraru.
VINARIUM International Wine Contest este cel mai mare Concurs International de Vinuri din Europa de Est. Acesta se tine in Romania, insa este organizat in conformitate cu normele concursurilor internationale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor este facuta de un juriu international ai carui membri sunt recunoscuti prin experienta si profesionalismul lor. Numarul juratilor este dependent de numarul de probe din concurs, intre 40-56. O comisie este formata din 5 sau 7 jurati iar specialistii straini sunt majoritari, fiecare comisie jurizand un maxim de 50 de probe pe zi, in total sunt 2000 de probe pe concurs.
„Concursul international VINARIUM este o constructie foarte complicata. In primul rand se subordoneaza unor organizatii foarte importante: Organizatia Internationala a Viei si Vinului si Federatia Marilor Concursuri Internationale de Vin (VINOFED). Asta inseamna ca desi se desfasoara in Romania VINARIUM nu este un concurs romanesc” a marturisit presedintele concursului.
VINARIUM International Wine Contest se tine cu o rigoare bine stabilita, avand reguli de jurizare in orb care nu pot fi eludate. Pandemia a fortat la adaptare si inovatie, astfel ca VINARIUM a generat prima premiera de jurizare la distanta prin intermediul unei platforme, apoi a urmat formatul hibrid. Anul aceste concursul se va desfasura in format fizic in perioada 25-28 mai, editie aniversara: VINARIUM XX.
Catalin Paduraru a marturisit pentru FoodBiz ca a fost martor la evolutia productiei de vin in Romania din perioada comunista, apoi in perioada de privatizari, pana la infiintarile de firme noi care au schimbat mult piata vinului in bine. Acesta considera ca diferentele dintre Romania vitivinicola si Romania din media sunt foarte mari, ca intre doua lumi. In momentul de fata oferta romaneasca cuprinde toata plaja de gusturi, toate palierele de pret, toate stilurile, ale scolii lumii noi dar si celei vechi, vinuri cu identitate pur romaneasca, soiuri romanesti au fost revitalizate chiar si pe partea de estetica lucrurile aratand foarte bine. Consumatorii romani sunt din ce in ce mai bine informati si constienti de ce consuma, Romania are o piata cosmopolita. Acesta marturiseste ca singura parte negativa in tot peisajul vinului este ca nu ne promovam si nu ne facem cunoscute vinurile mai mult pe plan international, din cauza lipsei unui cadru coerent organizat de stat.
„Vinul romanesc nu este doar marfa, acesta face parte din patrimoniul cultural si identitar national” a afirmat Catalin Paduraru, Presedintele VINARIUM International Wine Contest.