Care sunt zonele favorabile culturii de soia in Romania

Care sunt zonele favorabile culturii de soia in Romania

 

lazar1In Romania, soia se cultiva pe suprafete foarte mici, abia daca depasesc 100.000 ha. Aceasta nu inseamna ca nu exista interes pentru aceasta cultura, care in urma cu ceva ani era foarte raspandita printre agricultori. Si subventiile sunt bune la cultura de soia, asa ca pentru multi fermieri devin interesati de aceasta planta. Trebuie tinut insa cont de faptul ca soia nu este o cultura foarte usoara si nici la indemana oricui. Exista cativa factori importanti care influenteaza in mod semnificativ productia. In primul rand, solul trebuie sa fie lutos si sa existe umiditate, pentru ca altfel plantele nu se dezvolta. „In primul rand, trebuie sa vezi din punct de vedere pedoclimatic ce teren ai acolo. Este important ca terenul sa fie lutos, iar lutul sa fie argilos, profund, de preferat cernoziom brun roscat, cu conditia sa ai si umiditatea asigurata. Soia este sensibila la temperaturi, adica nu iubeste temperaturile foarte ridicate, dar ii place caldura”, a declarat Florian Lazar, director tehnic al distribuitorului de inputuri pentru agricultura Naturevo la intalnirea din luna februarie de la Snagov (Casa Vlasiei) cu fermierii.

Soia se seamana spre sfarsitul lui aprilie – mai, cand este vorba de hibrizi mai toleranti la rece, insa in general se seamana in intervalul 1-15 mai.

Principalele zone unde soia obtine rezultate bune sunt sudul tarii, sud-est (Campia RomanaI, centrul Transilvaniei – aici temperaturile nu sunt excesive pe perioada de inflorit, ori se stie ca soia este foarte sensibila pe aceasta perioada la arsita si temperaturi ridicate – Banat (cu conditia sa nu fie terenuri acide) si Moldova, in judetul Botosani, unde exista cele mai mari suprafete in prezent.

na din zonele cele mai cunoscute pentru cultura de soia este Braila, unde exista conditii propice pentru infiintarea culturii, care poate fi chiar irigata. Ori daca exista irigatii si se aplica tehnologie si productia este buna.

“Daca faci peste trei tone la hectar productia este buna, daca o duci catre 5-6 tone/hectar este excelenta. Se poate obtine in Romania, dar cu tehnologie”, sustine Lazar.

Pe bursele internationale pretul la soia este in crestere, situandu-se in jurul valorii de 385 dolari pe tona.

Naturevo este o companie cu capital privat, integral romanesc, infiintata in anul 1999, fiind distribuitor national al input-urilor de baza pentru productia agricola: know-how, seminte, produse pentru protectia plantelor, ingrasaminte pentru sol, fertilizanti foliari şi bioregulatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *