Avertisment Forumul APPR la adresa autoritatilor apatice la cererile fermierilor: „Ne vom face respectati in strada!!!”

Avertisment Forumul APPR la adresa autoritatilor apatice la cererile fermierilor: „Ne vom face respectati in strada!!!”

 

Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania (Forumul APPR), care reprezinta fermieri care lucreaza peste 1,2 milioane hectare de teren agricol, isi manifesta indignarea fata de lipsa de reactie a autoritatilor – reprezentantii Guvernului, ai ministerului de resort, si mai ales, fata de absenta unor solutii eficiente la problemele majore cu care se confrunta sectorul agricol.

„Avand in vedere ca toate eforturile noastre de solutionare a unor probleme urgente si deosebit de grave pe calea dialogului civil au avut drept rezultat o impresionanta apatie la nivelul autoritatilor, in data de 27 mai 2024, Forumul APPR va organiza un protest amplu in Bucuresti si in mai multe zone reprezentative din tara. Agricultura joaca un rol esential in societate, cu valente multiple, furnizand hrana, habitat, locuri de munca si contribuind la construirea unor economii nationale puternice prin schimburi comerciale. Fermierii sunt nucleul zonelor rurale si au nevoie sa fie sustinuti corespunzator. Incapacitatea, atat la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cat si la nivelul guvernului, de a contura o strategie agricola coerenta, ignorarea, in mod repetat a solicitarilor noastre legitime si acuzatiile nefondate ale unor reprezentanti ai autoritatilor la adresa fermierilor, nu mai pot fi acceptate! Ne vom face respectati in strada!!!”, transmite Forumul APPR.

Organizatia isi manifesta totala dezaprobare fata de incoerenta in decizie a autoritatilor compentente, cu consecinte devastatoare pentru predictibilitatea activitatii agricole.  

LISTA REVENDICARI PRINCIPALE FORUMUL APPR 

Forumul APPR va organiza pe 27 mai un amplu protest in Bucuresti si in diferite zone reprezentative din tara, avand in vedere ca toate eforturile asociatiei de solutionare pe calea dialogului a problemelor urgente ale sectorului agricol au avut drept rezultat o impresionanta apatie la nivelul autoritatilor decidente, se arata intr-un comunicat al organizatiei.

Anuntul organizatiei vine pe fondul „lipsei de reactie a reprezentantilor guvernului, a ministerului de resort, si mai ales, fata de absenta unor solutii eficiente la problemele majore cu care se confrunta sectorul agricol”.

Provocarile fermierilor din Romania in aceasta perioada sunt extrem de numeroase, de aceea membrii Forumului APPR considera esentiala rezolvarea, cu celeritate, cel putin a urmatoarelor aspecte:

  • Intreprinderea tuturor demersurilor pentru modificarea, in Codul Civil, a prevederilor privind durata minima a contractului de arenda si reglementarea unei durate minime a acestuia la cel putin 7 ani pana la sfarsitul lunii iunie 2024. FORUMUL APPR, impreuna cu alte organizatii de profil, au contribuit cu explicatii si au pus la dispozitia legiuitorului informatiile necesare pentru o intelegere cat mai buna a urgentei pe care o reprezinta amendarea reglementarii privind durata si conditiile contractului de arenda. Cu toate acestea, propunerea a fost respinsa pentru ca au lipsit doua (!!!) voturi. Am participat la nenumarate intalniri cu autoritatile competente, am dezbatut acest subiect pe care il consideram epuizat si desigur, pe deplin inteles de catre decidenti; am alocat timp si resurse pentru ca perspectivele fermierilor si problemele cauzate de instabilitatea contractelor de arenda si a celor legate de incoerentele fondului funciar sa fie corect intelese si tratate in consecinta. Am explicat, de asemenea, cat de importanta este aceasta modificare a Codului Civil pentru a incuraja investitiile pe termen mediu si lung. Satul romanesc are nevoie de investitii, acestea se realizeaza doar in conditii de predictibilitate si stabilitate si din acest motiv este nevoie de un cadru legislativ actualizat. NOI, fermierii, vom suporta in continuare, in lipsa acestei reglementari, consecintele deciziei imature de a respinge modificarea: nu vom putea aplica ecoschemele (pentru ca nu se poate trece la agricultura conservativa de la un an la altul), nu se poate dezvolta, la modul serios, sectorul de agricultura ecologica, nu se pot amortiza investitiile in utilaje moderne (de exemplu cele care sa ne permita aplicarea si extinderea lucrarilor minime in vederea protejarii solurilor), nu se poate face un plan de culturi, nu se pot accesa fonduri europene din cauza perioadei de monitorizare si de pastrare a suprafetelor si a exploatatiei, nu se poate dezvolta infrastructura de irigatii;
  • Plata, in cel mai scurt timp, catre fermieri a sumei de 100 euro/ha pentru culturile de toamna infiintate in 2022 si extinderea masurii pentru culturile de primavara din 2023, in conditiile in care UE tocmai a anuntat ca prelungeste cadrul temporar “Ucraina” ce permite tarilor sa ofere mai usor ajutoare agricultorilor. Agricultorii romani se confrunta inca din 2020 cu o serie de probleme de ordin financiar pe care am incercat, pe toate caile, sa le facem cunoscute catre MADR si nu numai. Cu toate acestea, decidentii se comporta iresponsabil si intarzie, nejustificat, plata acestor ajutoare pe alocuri vitale.
  • Suspendarea imediata a sistemului national de protectie antigrindina, pana cand eficienta si impactul sau asupra agriculturii vor fi prezentate CLAR intr-un studiu stiintific detaliat si obiectiv, prin intermediul caruia sa se urmareasca evidentierea cantitatii de precipitatii, monitorizarea traiectoriei rachetelor si a locului de deflagratie, precum si procedura de tragere in ansamblul ei. Forumul APPR, in demersul de rezolvare a acestei situatii, solicita identificarea unei entitati impartiale, cu expertiza recunoscuta la nivel international, care sa realizeze o astfel de cercetare, menita sa evalueze eficienta si utilitatea acestui sistem, pe care o putem recomanda oricand autoritatilor competente. Este imperativ ca MADR sa actioneze prompt si fara sincope pentru a proteja interesele fermierilor si a asigura dezvoltarea sectorului agricol in Romania. In contextul actual al schimbarilor climatice si al frecventei tot mai mari a fenomenelor extreme, indeosebi a secetei, este evident ca agricultura romaneasca se confrunta cu multiple provocari si riscuri. In acest sens, se impune sa evaluam, cu celeritate, nu doar eficienta sistemului antigrindina, ci si modul in care acesta interactioneaza cu alte procedee legate de gestionarea riscurilor in agricultura, cum ar fi combaterea secetei. Un prim pas in ameliorarea situatiei actuale il reprezinta adoptarea unui ordin de ministru, care sa limiteze si sa reglementeze strict activitatea sistemului antigrindina, cel putin in judetele Prahova, Vrancea, Iasi, Vaslui si Buzau. Forumul Agricultorilor si Procesatorilor Profesionisti din Romania.
  • Initierea in cel mai scurt timp posibil (adica nu mai tarziu de jumatatea anului calendaristic) a indelung-amanatelor consultari cu mediul asociativ pe tema implementarii unei solutii sistemice de gestionare a riscurilor catastrofice cu care se confrunta agricultura (de tip plasa de siguranta), utilizand interventiile si oportunitatile oferite in cadrul Planului National Strategic PAC, cu posibilitatea de a antrena contributii din ambii piloni (plati directe si dezvoltare rurala). Solicitam sustinerea la nivel national si european a solutiilor inovatoare, de ultima ora (inclusiv in domeniul cercetarii in genetica), capabile sa atenueze efectele schimbarilor climatice in agricultura.
  • Identificarea cu prioritate si alocarea transparenta si pe principiul egalitatii de sanse a fondurilor nationale si europene pentru implementarea Programului National de Reabilitare a Infrastructurii Principale de Irigatii trebuie sa reprezinte obiectivul principal al autoritatilor nationale. Crearea unui cadru de dialog constant cu mediul asociativ, pentru optimizarea alocarii resurselor in functie de nevoi. Solicitam, in acelati context, incheierea URGENTA a demersurilor care sa faca posibil transferul catre Organizatiile Utilizatorilor de Apa al sistemelor de irigatii amenajate care nu au fost finalizate si/sau receptionate, mai ales in areale cu seceta extrema (Dobrogea, zona nordului Moldovei, Siret-Baragan) in care acestea exista fizic si s-ar putea iriga.
  • Mecanisme eficiente de protectie la frontiera pentru a asigura ca fermierii romani nu sunt penalizati, in continuare, in raport cu concurentii lor internationali. In ceea ce priveste reinnoirea masurilor comerciale autonome in favoarea Ucrainei, avem nevoie de solutii capabile sa remedieze perturbarile majore ale pietelor agricole din ultimii doi ani, asigurand, in acelasi timp, sprijinul necesar pentru fermierii ucraineni.

Uniunea Europeana a devenit debuseu major al marfurilor de origine ucraineana – iar eforturile autoritatilor trebuie canalizate catre promovarea de solutii care sa mentina capacitatea de a produce a agricultorilor locali si sa asigure conditii de concurenta echitabile in ceea ce priveste masurile sanitare si fito-sanitare. Solicitam consolidarea coordonarii inter-agentii si a controalelor oficiale privind respectarea standardelor de calitate si productie ale UE si eliminarea breselor din sistemul de monitorizare a fluxurilor de marfa care ar putea face posibila intrarea in mod ilegal a marfurilor agricole de origine non-UE.

Forumul APPR este o structura profesionala federativa infiintata in anul 2012, formata din producatori agricoli si reprezentanti ai lantului profesional agricol din Romania, parte din Confederatia Europeana a Producatorilor de Porumb (CEPM), care reprezinta cele mai mari tari agricole din Europa, constant partener de dialog al autoritatilor nationale si europene cu atributii in bunul mers al agriculturii si constant furnizor de expertiza agricola pentru o intelegere cat mai precisa a specificului agricol zonal al Romaniei de catre structurile europene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *