Autorizatii temporare pentru neonicotinoide la semintele de porumb si sfecla de zahar, nu insa si pentru floarea soarelui! Pentru campania de primavara 2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in conformitate cu art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, autorizeaza utilizarea in situatii de urgenta a unor produse pe baza de substante active din categoria neonicotinoidelor la tratarea semintelor de porumb, precum si utilizarea in situatii de urgenta a semintelor de sfecla de zahar tratate cu un produs de protectia plantelor pe baza de neonicotinoide.
Citeste si Drone si roboti care inlatura buruienile prin electrocutare
Autorizatiile temporare reprezinta instrumente legale pe care statele membre le au la dispozitie pentru a asigura fermierilor accesul la produse pentru protectia plantelor in situatii unde exista risc fitosanitar asupra culturilor. Raportat la numarul de autorizatii temporare acordate de statele membre UE, in perioada 2008-2018, autorizatiile temporare emise de Romania reprezinta aproximativ 1,3% din numarul totalul de autorizatii temporare acordate in Uniunea Europeana.
Perioadele pentru care MADR acorda autorizatiile temporare sunt: 20 ianuarie -1 mai 2020, in cazul tratarii si utilizarii semintelor de porumb si 20 ianuarie – 18 mai pentru utilizarea semintelor tratate de sfecla de zahar.
Decizia MADR vine in urma solicitarilor Asociatiei Producatorilor de Porumb din Romania, a Federatiei Nationale PRO AGRO si a Federatiei Cultivatorilor de Sfecla de Zahar din Romania, in contextul urmatoarelor elemente:
Citeste si Secretul rosiilor de la Obarsia (Olt)! Fie vara, fie iarna, la piata!
• In prezent, in Romania nu exista nicio alta alternativa viabila pentru tratamentul semintelor de porumb care sa impiedice pierderile de productie din cauza atacurilor daunatorilor de sol ”Tanymecus dilaticollis” si ”Agriotes spp.”, care afecteaza suprafete de peste 2 milioane hectare, cu tendinte de extindere, cu densitati foarte mari pe metru patrat si care nu pot fi combatuti prin tratamente in perioada de vegetatie.
• Nici pentru sfecla de zahar nu exista alternative pentru tratarea semintelor impotriva daunatorilor “Bothynoderes punctiventris”, „Chaectonema tibiali”, ”Tanymecus dilaticollis” si ”Agriotes spp.”, si in acest context neutilizarea semintelor tratate cu neonicotinoide va determina pierderi importante de productie de circa 35%-38%, existand riscul de abandonare a culturii de catre fermieri. Sfecla de zahar nu este o planta atractiva pentru polenizatori deoarece nu produce inflorescenta si nici polen in perioada de crestere pana la atingerea maturitatii tehnologice necesare pentru productia de zahar.
In concluzie, unica solutie pentru controlul eficient al acestor daunatori este in prezent tratamentul semintelor cu insecticide pe baza de neonicotinoide. Tratamentele cu insecticide efectuate in perioada de vegetatie pot duce mult mai usor la unele incidente de mortalitate a familiilor de albine si poluare a mediului inconjurator.
Tinand cont de potentialul ridicat de atac al daunatorilor de sol si luand in considerare faptul ca nu exista solutii care sa permita mentinerea competitivitatii fermelor din Romania, pana la identificarea unor alternative chimice, este imperios necesara utilizarea de samanta tratata in zonele si pe suprafetele unde fara o astfel de solutie culturile de porumb si sfecla de zahar ar putea fi compromise.
Avand in vedere ca floarea soarelui este una dintre principalele culturi melifere si luand in considerare importanta sectorului apicol din Romania, MADR nu va acorda autorizatie pentru utilizarea in situatii de urgenta a produselor de protectie a plantelor pe baza de neonicotinoide pentru tratarea semintelor de floarea soarelui, se arata intr-un comunicat al MADR.