SFATUL GRANARILOR – AGRIVENTURA 2022 se anunta cel mai amplu spectacol de prezentare si vizionare culturi agricole de toamna si primavara ale celor mai importanti producatori nationali si internationali, tehnica agrara si demonstratii agricole pentru fermierii din regiunea de Nord-Est a tarii. Evenimentul va avea loc in perioda 30 iunie – 2 iulie 2022, iar invitati speciali vor fi trupele „Lupii lui Calancea” si „Plaiesii”. AGRIVENTURA se va desfasura pe Platforma experimentala de la Podu Iloaiei, in cadrul fermei PANIFCOM.
Aflat la prima editie, SFATUL GRANARILOR – AGRIVENTURA 2022 va cuprinde intr-o singura cupola 3 evenimente similare organizate in 2021: Ziua Graului Moldova, Sfatul Granarilor – Sarbatoarea florii insorite si Ziua porumbului Moldova.
Evenimentul va fi organizat pe o suprafata de 140 hectare si va oferi vizitatorilor acces la un amplu program de demonstratii agricole, prezentari de tehnica agrara si solutii complete pentru fermele vegetale si zootehnice oferite de companiile prezente la eveniment. Evenimentul va gazdui la standurile expozitionale branduri nationale si internationale, producatori de seminte, furnizori de echipamente zootehnice si inputuri, prestatori de servicii pentru agricultura etc.
Demonstratii live in camp
Vor fi amenajate de asemenea zone de demonstratii live pentru tehnica agricola de ultima generatie, iar vizitatorii care detin carnet de conducere vor putea face sesiuni de drive-test intr-un spatiu special amenajat. Vor putea fi vazute la targ tractoare, masini si utilaje agricole de mici si mari dimensiuni, ultra-moderne, masini de erbicidare, precum si alte solutii si sisteme hi-tech dedicate sectorului agricol.
Pentru un acces facil la targ, vor fi puse la dispozitie mijloace de transport in comun care vor pleca la intervale periodice din zona Palatului (Iasi). De asemenea, pe platforma expozitionala de la Podu Iloaiei va fi amenajat o parcare cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri.
Loturi experimentale de grau, porumb si floarea soarelui
Un punct de referinta al evenimentului va fi dedicat prezentarii platformei experimentale de la Podu Iloaei, dedicata culturilor de grau, porumb si floarea-soarelui, dar si unui lot experimental cu o cultura surpriza. Desfasurate pe o suprafata totala de 100 de hectare, loturile experimentale vor oferi posibilitatea vizitatorilor de a analiza la fata locului evolutia soiurilor testate, influenta factorilor climatici si tehnologici asupra dezvoltarii plantelor, de a cunoaste potentialul hibrizilor si de a-i evidentia pe cei cu rezultate optime pentru zona judetului Iasi.
3 zile, 3 concepte diferite
Fiecare zi a targului AGRIVENTURA va avea o tematica proprie.
Joi, 30 iunie, prima zi a evenimentului va fi „Ziua Rodniciei: Despre Glie, Oameni si Belsug”. La deschiderea oficiala sunt asteptate oficialitati ale statului, europarlamentari, reprezentanti ai mediului universitar, fermieri si reprezentanti ai structurilor asociative. Ziua va include si tururi ghidate, demonstratii utilaje, prezentare expozanti, dar si un program artistic si de divertisment, inclusiv live cooking show. Concertul trupei „Lupii lui Calancea” si invitatii va incepe la ora 19:00.
Vineri, 1 iulie, cea de-a doua zi a evenimentului, este „Ziua Elogiului Satului Romanesc”. Pe langa demonstratii agricole si vizite la standurile expozantilor, ziua va include si o dezbatere privind destinul spatiului rural in contextul globalizarii si urbanizarii, o evocare a lumii satului si a constiintei sale. Partea a doua a zilei va fi dedicata editiei a treia a evenimentului „Elogiul Satului Romanesc”, in care vor fi omagiati oamenii reprezentativi ai satului si vor sustine spectacole speciale ansamblurile „Plaiesii” si „Constantin Arvinte” cu invitati solisti vocali din zona Moldovei.
Sambata, 2 iulie, va fi „Ziua Mostenirii: Copiii fermierilor de astazi, marii fermieri de maine”. In aceasta zi vor fi organizate activitati dedicate fermierilor si copiilor acestora (paneluri la pavilioane, tururi ghidate), dar si activitati creative si tururi separate pentru cei mici. Ziua se va incheia cu un festival al fanfarelor „Valea Mare, ”Zece Prajini”, „Cozmesti” si „Chetris”, ce va fi urmat de o discoteca dedicata tinerilor si nu numai.
„Conceptul acestui eveniment este unul larg, deschis in egala masura specialistilor, fermierilor si autoritatilor, dar si publicului larg. Vizitatorii vor avea parte de o experienta completa de informatii, tehnologie, dar si muzica si traditii reinnascute ale satului romanesc. Agricultura este un domeniu strategic, mai ales in contextul crizei actuale din Ucraina, iar noi, fermierii din Moldova, trebuie sa ne evidentiem si sa ne crestem relevanta agricola regionala si europeana. Pentru ca agricultura este o activitate care ne priveste toti, asteptam cat mai multa lume alaturi de noi, de la copiii de gradinita pana la seniori”, declara domnul Emil Balteanu, presedintele Asociatiei Granarii.
Asociatia GRANARII in cifre
Asociatia Granarii Iasi functioneaza ca o asociatie non-profit, infiintata in anul 2017, avand un numar de 145 membri fermieri ce lucreaza o suprafata de peste 50.000 ha. Asociatia Granarii este membru al APPR, care alaturi de alte 3 organizatii importante (PRO AGRO, UNCSV, LAPAR) formeaza Alianta pentru Agricultura si Cooperare, una dintre cele mai reprezentative voci ale fermierilor in relatia cu institutiile, la nivel national si international.
PARTENERI
Evenimentul este sustinut de partenerii premium al evenimentului: Agrisol, Bayer, Corteva si Syngenta, companii care ofera permanent solutii inovative in sprijinul agriculturii moderne si a fermierilor.