Agricultura de precizie! Semanarea cu densitate variabila. Studiu cu 90% rata de succes

Agricultura de precizie! Semanarea cu densitate variabila. Studiu cu 90% rata de succes

 

porumbIn ultima vreme, se vehiculeaza constant termenii de “agricultura de precizie” sau “agricultura digitala”, insa este prea putin inteleasa complexitatea acestei noi tendinte. Fermierii din Europa si de pretutindeni cauta solutii pentru a produce mai mult cu mai putin, astfel incat sa suplineasca nevoia de hrana, aflata in continua crestere. Mai mult, administrarea fermei a trecut deja de mult timp de la agenda la dispozitive mobile.

Acum ne aflam in etapa de aprofundare, in care nu doar monitorizam culturile si culegem datele, ci avem nevoie si de analize complexe, metru cu metru, pentru a intelege cum se poate obtine o productie din ce in ce mai mare la fiecare hectar din lotul de teren, potrivit unui material furnizat de Climate FieldView.

Climate FieldView este o tehnologie creata in acest scop, care permite o analiza extrem de minutioasa a unor date multistratificate, colectate din teren chiar si in timp real. Scopul ultim este acela de a simplifica procesul decizional si de a fi alaturi de fermieri in luarea unor hotarari bazate pe fapte si nu pe intuitie, asa cum se intampla pana acum.

Unul dintre aspectele pozitive aduse de agricultura de precizie este reprezentat de potentialul crescut, asigurat prin semanarea cu densitate variabila. Genetica avansata de la Dekalb, in conditii optime in teren, unde este implementata si tehnologia Climate FieldView, poate genera o serie de rezultate exceptionale.

Desimea plantelor este un factor ce poate influenta cresterea potentialului de productie. Avand in vedere diversitatea ridicata a terenurilor cultivate cu porumb (diversitatea solului, de exemplu), cresterea uniforma a desimii pe o anumita sola poate constitui un impediment in obtinerea profitului asteptat.

Prin asocierea densitatii hibrizilor cu potentialul de productie al fiecarei microzone specifice a campului, fermierii isi pot creste rata de recuperare a investitiei depuse la semanare.

Cu alte cuvinte, prin semanatul cu densitate mai mare in zonele productive ale campului, se va creste productia la hectar, iar pe de alta parte, reducand norma de semanat in zonele mai slabe, se vor limita pierderile de productie, evitandu-se riscul de suprapopulare.

Astfel, beneficiul imediat este reprezentat de scaderea costurilor cu samanta la hectar, iar rezultatul pe termen lung este o recolta mult mai bogata la finalul sezonului agricol.

climatefield

In perioada 2016-2018, pe tot teritoriul Europei, au fost create conditiile pentru studierea indeaproape a modului in care implementarea noilor solutii pentru agricultura pot influenta pozitiv rezultatele obtinute la finalul fiecarui sezon. 56 de puncte strategice pe harta agricola a Europei au fost incluse in acest studiu, fiind localizate in tari precum: Franta (10 sole), Romania (10 sole), Ucraina (10 sole), Italia (7 sole), Spania (6 sole), Portugalia (4 sole), Ungaria (5 sole), Polonia (2 sole), Turcia (2 sole).

Per total, in Europa, se raporteaza o rata de succes in 79% dintre solele incluse in studiu, cu o medie de 0,6 t/ha ca spor de productie la recoltare si o crestere a profitului net de aproximativ 76 EUR/ha. Romania se afla in top cu unele dintre cele mai bune rezultate; pe plan local, marja de succes a fost in jur de 90% si o crestere a profitului net de peste 50 EUR/ha. In momentul semanarii cu densitate variabila, atat in Europa cat si pe plan local, prescrierea s-a realizat si pe baza unor cartari extrem de complexe ale solului.

Raspandirea tehnologiei GPS in exploatatiile agricole din Europa este foarte incurajatoare pentru viitoarele aplicatii ale agriculturii de precizie. In curand, tot mai multe semanatori vor fi modernizate cu tehnologia ratei de semanat variabile. Digitalizarea unei ferme sta intr-un gadget extrem de util, numit FieldView Drive, ce se poate atasa pe orice utilaj agricol compatibil.

Climate Field2

Prin utilizarea ratei de semanat variabile pe scara mai larga, agricultorii pot maximiza potentialul solului, selectand totodata cei mai potriviti hibrizi de porumb Dekalb pentru mediul de productie specific din fiecare ferma. Este astfel crescuta eficienta utilizarii terenurilor, tinand cont de specificul acestora.

Pentru a imbunatati si mai mult performanta, Climate FieldView genereaza si harti satelitare ale terenurilor. De asemenea, s-a observat ca rezultatele cresc si mai mult daca prescrierile au la baza un numar cat mai mare de straturi de informatii colectate din teren, astfel incat analiza sa fie cat mai aproape de realitate, iar decizia sa fie in concordanta cu aceasta.

Despre The Climate Corporation

The Climate Corporation, o companie subsidiara a Bayer, este alaturi de fermierii din intreaga lume, contribuind la cresterea productivitatii in mod sustenabil cu ajutorul instrumentelor digitale. Platforma de agricultura digitala integrata, Climate FieldView, pune la dispozitia fermierilor o suita completa si conectata de instrumente digitale.

Aducand laolalta o colectie de date din teren, modelare agronomica avansata si monitorizarea locala a vremii in solutii simple pentru mobil si web, platforma Climate FieldView le ofera fermierilor o intelegere mai profunda a terenurilor pentru ca acestia sa poata lua decizii mai informate pentru a-si spori randamentul, maximizand eficienta si reducand riscurile.

Pentru mai multe informatii, vizitati www.climatefieldview.ro, urmariti contul companiei de Twitter, @climatecorp si pagina de Facebook, Climate FieldView Romania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *