Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) deschide pe data de 9 noiembrie, sesiunea pentru obtinerea de fonduri nerambursabile 100% destinate productiei de energie verde, valoarea maxima a sumelor obtinute pe care un beneficiar le poate obtine este de pana la 20 milioane euro.
Banii vin de la Fondu de Mofernizare, iar la aceste fonduri au acces firmele din agribusiness sau organizatiile/federatiile de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare. Sesiunea de depunere a cererilor de finantare se desfasoara incepand cu data de 9 noiembrie 2023, ora 08:00, pana la data limita de 23 noiembrie, ora 23.59.
Ministerul Agriculturii anunta ca a fost publicat Ghidul solicitantului pentru Schema de ajutor de stat in energie pentru sectorul agroalimentar. Pentru cei interesati de acest program, conditiile au fost publicate pe site-ul AFIR.
Schema de ajutor de stat sprijina investitiile in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare.
Alocarea totala estimata pentru perioada 2023 – 2028 aferenta schemei de ajutor de stat este de 500 de milioane de euro. Bugetul mediu anual al schemei nu va depasi 150 de milioane de euro in cadrul fiecarei sesiuni.
150 milioane euro pentru 2023
Pentru sesiunea din 2023, alocarea de 150 de milioane este defalcata astfel: 100 de milioane de euro pentru capacitati instalate mai mici de 1MW (energie eoliana si solara) si 50 de milioane de euro capacitati instalate mai mari de 1MW (energie eoliana si solara).
Sursa finantarii pentru Schema de energie o reprezinta Fondul pentru modernizare, gestionat de Ministerul Energiei, iar administratorul schemei va fi Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
Valoarea ajutorului de stat este 100% nerambursabila si nu poate depasi 20 de milioane de euro pentru un beneficiar.
Pentru energie eoliana, finantarea este de maxim 1.400.000 de euro/ MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de maxim 700.000 euro/ MW capacitati instalate mai mari de 1 MW.
Totodata, pentru energia solara, valoarea sprijinului este de pana la 1.000.000 euro/ MW pentru capacitati instalate mai mici sau egale de 1 MW si de maxim 500.000 euro/ MW pentru capacitati instalate mai mari de 1 MW.
Schema de ajutor de stat bazata pe procedura de ofertare concurentiala se aplica pentru proiectele care vizeaza realizarea capacitatilor noi de producere energie electrica din surse solare (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate. De asemenea, prin schema se urmareste realizarea capacitatilor noi de producere de energie electrica din surse eoliene (sub 1 MW inclusiv si peste 1 MW), cu sau fara capacitati de stocare integrate.
Beneficiarii eligibili pentru acest tip de sprijin pot fi intreprinderile din sectorul agricol, intreprinderile din sectorul industriei alimentare, legal constituite si inregistrate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), precum si Organizatii/ federatii de organizatii din domeniul imbunatatirilor funciare (OUAI/ FOUAI), constituite conform legii.
Ajutorul vizeaza numai instalatiile noi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie cu sau fara capacitate de stocare integrata.
Ghidul solicitantului si anexele aferente acestuia sunt disponibile pe pagina oficiala a Agentiei, www.afir.ro, in sectiunea dedicata schemei de ajutor de stat, la rubrica Finantare. In baza acestor documente potentialii beneficiari pot pregati documentatia necesara accesarii schemei de ajutor de stat pentru energie verde.