Asociatia agricola Taranul Nadlacan din judetul Arad are peste 60 de fermieri care detin peste 4.000 de ha, iar in anul agricol 2020 -2021, cei mai multi au decis sa renunte sa mai cultive floarea soarelui si au inlocuit-o rapita. De ce s-a ajuns aici? Gheorghe Porubski, presedintele asociatiei, a explicat: ”In toamna anului 2020, noi, fermierii din Asociatia Taranul Nadlacan, am decis sa renuntam la floarea soarelui si am inlocuit-o cu rapita din mai multe motive. In primul rand, exista teama ca nu vom mai avea tratamente, dat fiind ca pe viitor vor fi scoase neonicotinoidele de catre Uniunea Europeana.
Este un motiv serios pentru care fermierii nu mai vor sa cultive floarea soarelui. Oamenii se tem si pentru porumb. Aceasta este marea schimbare care se intampla anul acesta in zona Nadlac”. Sunt trei daunatori care ii ingrozesc pe fermieri: tanymecus, iepurii si caprioarele.
Tanymecus reprezinta o amenintare foarte mare, fiindca fermierii se tem ca nu vor mai avea solutii impotriva lui, dat fiind ca nu vor mai putea folosi neonicotinoidele. Incepand cu primavara anului 2021, fermierii nu vor mai cultiva floarea soarelui si au inlocuit-o cu rapita. Tanymecus reprezinta prima amenintare, dupa aceea vin iepurii care continua ceea ce a inceput gandacul, apoi caprioarele dau lovitura mortala culturii de floarea soarelui.
Daca nu ar renunta la floarea soarelui atunci ar avea pierderi foarte mari. Dupa 25 martie, fermierii din Nadlac incep sa semene floarea soarelui, iar pe la sfarsitul lui martie iepuroaicele incep sa fete si au nevoie de hrana sa produca lapte pentru puisori. Numarul acestor animale vor creste foarte mult, iar cand floarea soarelui incepe sa rasara ies si o mananca.
Continuarea pe Ziua de Vest