145 de ONG-uri din UE cer interzicerea cresterii iepurilor in custi

145 de ONG-uri din UE cer interzicerea cresterii iepurilor in custi

 

iepuriO noua investigatie publicata recent expune cruzimea din sistemele de crestere comerciala in custi a iepurilor. 145 de ONG-uri din toate tarile UE cer interzicerea cresterii iepurilor in custi, potrivit unui comunicat al Animals International. Imaginilie realizate de Compassion in World Farming (CIWF) in mai multe ferme din Italia [1] ilustreaza ca, indiferent de tipul custilor, bunastarea animala in acest tip de crestere inseamna tortura pentru animale.

Iepurii stau permanent pe o podea din grilaj care le cauzeaza rani pe labute. Animalele traiesc atat de inghesuite incat suprafata alocata unui singur iepure este echivalenta cu cea a unei coli A4 de hartie. Marimea custilor nu le permite sa se ridice, sa sara, sa alerge sau sa isi exprime oricare dintre comportamentele naturale. Aceste lipsuri au un impact in detrimentul bunastarii animale, motiv pentru care tot mai multe ONG-uri cer interzicerea cresterii iepurilor in custi.

Filmarilei arata ceea ce mai fusese documentat in ultimii ani de mai multe organizatii pentru protectia animalelor: toate sistemele de crestere in custi din UE sunt cruzime asupra animalelor in egala masura. Filmarile anterioare includ ferme de iepuri din alte State Membre obtinute de CIWF si de Animal Equality.

”Cele mai multe animale de ferma crescute in custi sunt iepurii. Se nasc si raman in cusca pana la varsta la care sunt sacrificati, adica aproximativ 77 de zile. Ei nu vor vedea niciodata soarele, nu vor avea acces la aer liber, nu vor putea deplasa iar ochii devin ulcerati din cauza amoniacului din aer rezultat de la excremente”, a declarat Gabriel Paun, directorul UE al Animals International.

“Am inspectat amanuntit parametrii de bunastare animala din toate tipurile de ferme comerciale de iepuri. Pot concluziona cu certitudine ca dintre toate speciile de animale de ferma, iepurele este cea mai sensibila si mortalitatea este inacceptabil de ridicata, desi se folosesc antibiotice la greu pentru a contola bolile respiratorii si diareea. Practic aceasta specie nu se preteaza a fi crescuta in ferme”, a adaugat Paun.

700.000 de europeni au semnat deja Initiativa Cetateneasca Europeana ”Sfarsitul Erei Custilor” [2], petitie care are nevoie de 1 milion de semnaturi unice pana in septembrie 2019 pentru a determina Comisia Europeana sa ia masuri si sa inceapa procesul pentru o noua legislatie care sa puna capat utilizarii custilor pentru toate animalele, inclusiv pentru iepuri. In Romania, Animals International si-a unit fortele cu FREE Romania (Freedom and Respect for Every Earthling) pentru a contribui la atingerea tintei de 1 milion de semnaturi.

In anul 2017, Parlamentul European a adoptat un raport prin care se recunoaste ca sistemele de crestere in custi nu sunt adecvate pentru iepuri si arata consideratie pentru ingrijorarea cetatenilor europeni fata de conditiile in care aceste animale sunt crescute.

Peste 300 de milioane de animale sunt crescute in custi si sacrificate anual in UE , dintre care 120 de milioane de iepuri, Romania sacrificand aproximativ 600.000 iepuri anual.
Video campanie: disponibil pe Vimeo

Note:
[1] AICI puteti descarca filmarile, fotografiile si informatii suplimentare din cadrul investigatiei despre cresterea in custi a iepurilor de ferma: https://animalsaustralia-media.org/uploads/custi-iepuri/
[2] www.endthecageage.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *