Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Distributie-Comert
Zootehnia la pământ: Un kilogram de carne costă cât o bere
Agrostandard | 23 January, 2016 | 1 comentarii | 953 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vacaPrețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment. Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.

La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.

Coadă mare la poarta abatoarelor

Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, de altfel, o dovedesc și statisticile, iar acesta este și unul dintre motivele invocate de cei care cumpără animalele fermierilor la prețuri derizorii.

“În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.

Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.

În aceste condiții, nici nu este de mirare că mulți fermieri vor să-și vândă vacile și să închidă fermele, dacă nu au făcut-o deja, pentru că nu-și pot acoperi costurile de producție. Situația este cu atât mai grea, cu cât prețurile la furaje sunt în creștere, urmare a secetei de anul trecut, iar subvențiile sunt plătite cu întârziere, mai susține Ciurea.

Părerea este împărtășită și de Cristian Lungu, un fermier din Ilfov, care este și președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

“Situația vacii de lapte este dramatică. Cum pot să reziste fermierii când vând laptele sub costul de producție, iar pentru kilogramul de carne primesc 2-3 lei în viu de la abatoare? În România, vaca de lapte nu mai este o afacere. Știu destule cazuri de fermieri care și-au vândut animalele sau care sunt pe cale să o facă“, mărturisește Lungu.

Nu se mai caută porci. Toată lumea are stocuri

Luna decembrie ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf din punct de vedere al vânzărilor pentru crescătorii de porci. Din păcate, realitatea din teren este cu totul alta. Nu doar că prețul a început să scadă încă din noiembrie 2015, ci oamenii au rămas și cu porci pe stoc. Mai mult, porcii au ajuns acum la greutăți foarte mari (110-120 kg), motiv pentru care, după cum se știe, nici abatoarele nu se înghesuie să-i cumpere. Urmarea: foarte multe societăți se află în colaps, îndreptându-se cu pași siguri spre faliment. Pe de altă parte, stocuri mari de carne au și abatoarele, ceea ce presupune costuri suplimentare, în condițiile în care în perioada ianuarie-februarie consumul de carne se reduce, în general.

Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg

“Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.

Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.

Și Paul Popescu, proprietarul unei fermei de reproducție purcei, vorbește despre tendința descendentă a prețurilor, remarcată încă din noiembrie 2015.

“Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.

Sursa: Agrointel.ro

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

13 − six =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 10 August, 2020 | 0 comentarii | 43 vizualizari | 1 vot

ACDBR-1

Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include si codurile CAEN specifice acestei activitati. Se intampla dupa ce Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) a semnalat inca de la inceputul lunii aprilie dificultatile […]

Autor: Agrostandard | 8 August, 2020 | 0 comentarii | 69 vizualizari | 1 vot

logo

La finele lunii iulie, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care prevede utilizarea voluntară a logotipului ”100% rasă autohtonă“, care sa garanteze autenticitatea produselor de origine animală locale. Prezenta lege are ca obiect de reglementare utilizarea voluntara a logotipului „100% rasa autohtona” privind autenticitatea produselor de origine animala, precum si stabilirea cadrului legal […]

Autor: Agrostandard | 22 July, 2020 | 1 comentarii | 208 vizualizari | 1 vot

leg 1

Romania poate sa-si asigure consumul intern de legume in sezon, cel putin, si sa nu mai fie dependenta de importuri. Avem nevoie, insa, de investitii, de cercetare, de eforturi sustinute din partea autoritatilor si a tuturor celor de care depinde soarta unui sector aflat in dificultate. Fara acest sprijin, nu vom putea pune in miscare […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2020 | 0 comentarii | 157 vizualizari | 1 vot

crama_ceptura

Crama Ceptura continua comunicarea ancorata in realitatile acestor vremuri si lanseaza campania nationala “Impreuna pentru mai bine!’’. Campania se doreste a fi un indemn la solidaritate in aceasta perioada in care antreprenoriatul romanesc este puternic incercat. Mesajul este unul puternic, adresat deopotriva antreprenorilor locali, cat si clientilor. In ciuda vremurilor dificile pe care le traversam, […]

Autor: Agrostandard | 27 June, 2020 | 0 comentarii | 136 vizualizari | 1 vot

sam

Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia prin care Givesco A/S preia Sam Mills Business Investment Holding, potrivit unui comunicat al autoritatii de concurenta. Givesco A/S din Danemarca desfasoara, in Romania, activitati de comercializare a produselor din mai multe domenii, precum patiserie, textile, componente si ansamble hidraulice, componente auto. Sam Mills Business Investment Holding este o societate […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
09 Aug 2020 | 0 comentarii | 335 vizualizari | 2 voturi
31 Iul 2020 | 0 comentarii | 666 vizualizari | 2 voturi
11 Iul 2020 | 0 comentarii | 389 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1657 vizualizari | 2 voturi
»
24 Mai 2020 | 0 comentarii | 1657 vizualizari | 2 voturi
»
10 Iun 2020 | 0 comentarii | 1584 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Food



bad politics

2020 © Agrostandard