Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Zootehnia la pământ: Un kilogram de carne costă cât o bere
Agrostandard | 23 January, 2016 | 1 comentarii | 518 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vacaPrețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment. Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.

La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.

Coadă mare la poarta abatoarelor

Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, de altfel, o dovedesc și statisticile, iar acesta este și unul dintre motivele invocate de cei care cumpără animalele fermierilor la prețuri derizorii.

“În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.

Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.

În aceste condiții, nici nu este de mirare că mulți fermieri vor să-și vândă vacile și să închidă fermele, dacă nu au făcut-o deja, pentru că nu-și pot acoperi costurile de producție. Situația este cu atât mai grea, cu cât prețurile la furaje sunt în creștere, urmare a secetei de anul trecut, iar subvențiile sunt plătite cu întârziere, mai susține Ciurea.

Părerea este împărtășită și de Cristian Lungu, un fermier din Ilfov, care este și președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

“Situația vacii de lapte este dramatică. Cum pot să reziste fermierii când vând laptele sub costul de producție, iar pentru kilogramul de carne primesc 2-3 lei în viu de la abatoare? În România, vaca de lapte nu mai este o afacere. Știu destule cazuri de fermieri care și-au vândut animalele sau care sunt pe cale să o facă“, mărturisește Lungu.

Nu se mai caută porci. Toată lumea are stocuri

Luna decembrie ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf din punct de vedere al vânzărilor pentru crescătorii de porci. Din păcate, realitatea din teren este cu totul alta. Nu doar că prețul a început să scadă încă din noiembrie 2015, ci oamenii au rămas și cu porci pe stoc. Mai mult, porcii au ajuns acum la greutăți foarte mari (110-120 kg), motiv pentru care, după cum se știe, nici abatoarele nu se înghesuie să-i cumpere. Urmarea: foarte multe societăți se află în colaps, îndreptându-se cu pași siguri spre faliment. Pe de altă parte, stocuri mari de carne au și abatoarele, ceea ce presupune costuri suplimentare, în condițiile în care în perioada ianuarie-februarie consumul de carne se reduce, în general.

Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg

“Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.

Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.

Și Paul Popescu, proprietarul unei fermei de reproducție purcei, vorbește despre tendința descendentă a prețurilor, remarcată încă din noiembrie 2015.

“Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.

Sursa: Agrointel.ro

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

13 + thirteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 20 September, 2018 | 0 comentarii | 283 vizualizari | 1 vot

soia-1

SUA a ajuns sa furnizeze 52% din semintele de soia importate de UE, dublu fata de acum un an, dupa cum a anuntat Comisia Europeana. In acest an, de exemplu, in perioada iulie-15 septembrie, importurile provenite din SUA au crescut cu 133% pana la 1 473 749 tone. Numai in primele cinci saptamanii ale noii […]

Autor: Agrostandard | 19 September, 2018 | 0 comentarii | 265 vizualizari | 1 vot

Mihai Mihu

Patria Bank, alaturi de asociatia Crestem Romania Impreuna, anunta continuarea parteneriatului strategic inceput anul trecut prin intermediul caruia isi propun sa sprijine dezvoltarea micilor producatori locali si sa promoveze valorile si traditiile comunitatilor rurale prin proiecte ce urmaresc reinnodarea legaturilor dintre urban si rural. Patria Bank expune, pentru inceput, din devotament si incredere fata de […]

Autor: Agrostandard | 3 September, 2018 | 0 comentarii | 585 vizualizari | 1 vot

legume si fructe

Romania importa tot mai multe legume si fructe in fiecare an, cu efecte negative in balanta comerciala a tarii, ceea ce nici nu este de mirare, din moment ce retailerii prezenti pe piata locala prefera sa aduca marfa din import, chiar si in plin sezon. In aceste conditii, doar undeva la 10% din productia interna […]

Autor: Agrostandard | 27 August, 2018 | 0 comentarii | 1011 vizualizari | 1 vot

merisoare

Chiar daca productia de merisoare este inca mica la nivel mondial, circa 98% este realizata de doua state – SUA si Canada, interesul pentru aceste super-fructe este in crestere, pe masura ce beneficiile consumului lor devin tot mai cunoscute. Bogate în vitamina C si fibre, merisoarele sunt o sursa importanta de antioxidanti, depasind alimente-minune cu […]

Autor: Agrostandard | 22 August, 2018 | 0 comentarii | 1032 vizualizari | 1 vot

grexport

In ciuda faptului ca Ministerul Agriculturii din Rusia a precizat ca nu vor exista restrictii la exporturile de grau, atat traderii din piata, cat si si producatorii se comporta de parca acest lucru este iminent. Toata lumea sa grabeste sa vanda recolta, ceea ce pune presiune pe piata internationala, in special in bazinul Marii Negre. […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
28 Aug 2018 | 1 comentarii | 11972 vizualizari | 1 vot
»
16 Iul 2018 | 6 comentarii | 6991 vizualizari | 5 voturi
»
08 Aug 2018 | 0 comentarii | 3690 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard