Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Zootehnia la pământ: Un kilogram de carne costă cât o bere
Agrostandard | 23 January, 2016 | 1 comentarii | 472 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vacaPrețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment. Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.

La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.

Coadă mare la poarta abatoarelor

Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, de altfel, o dovedesc și statisticile, iar acesta este și unul dintre motivele invocate de cei care cumpără animalele fermierilor la prețuri derizorii.

“În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.

Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.

În aceste condiții, nici nu este de mirare că mulți fermieri vor să-și vândă vacile și să închidă fermele, dacă nu au făcut-o deja, pentru că nu-și pot acoperi costurile de producție. Situația este cu atât mai grea, cu cât prețurile la furaje sunt în creștere, urmare a secetei de anul trecut, iar subvențiile sunt plătite cu întârziere, mai susține Ciurea.

Părerea este împărtășită și de Cristian Lungu, un fermier din Ilfov, care este și președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

“Situația vacii de lapte este dramatică. Cum pot să reziste fermierii când vând laptele sub costul de producție, iar pentru kilogramul de carne primesc 2-3 lei în viu de la abatoare? În România, vaca de lapte nu mai este o afacere. Știu destule cazuri de fermieri care și-au vândut animalele sau care sunt pe cale să o facă“, mărturisește Lungu.

Nu se mai caută porci. Toată lumea are stocuri

Luna decembrie ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf din punct de vedere al vânzărilor pentru crescătorii de porci. Din păcate, realitatea din teren este cu totul alta. Nu doar că prețul a început să scadă încă din noiembrie 2015, ci oamenii au rămas și cu porci pe stoc. Mai mult, porcii au ajuns acum la greutăți foarte mari (110-120 kg), motiv pentru care, după cum se știe, nici abatoarele nu se înghesuie să-i cumpere. Urmarea: foarte multe societăți se află în colaps, îndreptându-se cu pași siguri spre faliment. Pe de altă parte, stocuri mari de carne au și abatoarele, ceea ce presupune costuri suplimentare, în condițiile în care în perioada ianuarie-februarie consumul de carne se reduce, în general.

Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg

“Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.

Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.

Și Paul Popescu, proprietarul unei fermei de reproducție purcei, vorbește despre tendința descendentă a prețurilor, remarcată încă din noiembrie 2015.

“Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.

Sursa: Agrointel.ro

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

15 + 19 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 18 June, 2018 | 0 comentarii | 680 vizualizari | 1 vot

cas

Spre deosebire de rosii, unde balanta agroalimentara este total dezechilibrata, la castraveti stam cu mult mai bine, daca nu chiar cel mai bine cand vine vorba de legumele romanesti livrate la export. Anul trecut, exporturile romanesti de castraveti si cornison in stare prospata sau refrigerata au atins 15 872 tone (8 milioane euro), comparativ cu […]

Autor: Agrostandard | 17 June, 2018 | 0 comentarii | 2250 vizualizari | 1 vot

ciresele

Producatorii de cirese sa plang ca au ajuns in pragul falimentului, din cauza ofertei mari din piata cauzate de importurile din Bulgaria si Grecia aduse la preturi foarte mici. Ori, cand primesti 2 lei/kg, din care 1 leu/kg merge catre muncitorul care le culege, n-ai cum sa te descurci, dupa cum ne-a declarat Daniel Sopca, […]

Autor: Agrostandard | 16 June, 2018 | 0 comentarii | 2809 vizualizari | 1 vot

marius badea

Se schimba generatiile, se schimba si mentalitatile in agricultura romaneasca. In timp ce noua generatie se uita spre culturi care pot aduce profituri insemnate, daca se poate si foarte repede, parintii merg pe cele traditionale care le-au asigurat traiul ani de zile. “Ori cand ai pamant putin, este mult mai rentabil sa cultivi fructe de […]

Autor: Agrostandard | 15 June, 2018 | 1 comentarii | 4899 vizualizari | 1 vot

cilieni

Doar in Romania se poate asa ceva. In timp ce in multe zone ale tarii, legumicultorii abia culeg primele rosii, in Oltenia, rosiile sunt aruncate la gunoi, mai simplu zis, zac pe campuri, din cauza ofertei mari din piata. Dupa cate se pare, acestea sunt rezultatele celebrului program Tomata, atat de promovat de ministrul Petre […]

Autor: Agrostandard | 14 June, 2018 | 0 comentarii | 1104 vizualizari | 2 voturi

legume

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) anunta ca pana la data de 8 iunie 2018, un numar de 3.353 beneficiari ai programului de tomate cultivate in spatii protejate din ciclul I au fost platiti cu suma de 46.264.358,70 lei. Cei mai multi cultivatori provin din judetele Olt (2000), Giurgiu (500), Teleorman (315) si Braila (200). […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
11 Apr 2018 | 3 comentarii | 15460 vizualizari | 2 voturi
»
15 Iun 2018 | 1 comentarii | 4899 vizualizari | 1 vot
»
22 Mai 2018 | 1 comentarii | 4836 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Stupul inteligent | SIMbee



bad politics

2018 © Agrostandard