Sustine Agrostandard
starea vremii
Distributie-Comert
Zootehnia la pământ: Un kilogram de carne costă cât o bere
Agrostandard | 23 January, 2016 | 1 comentarii | 430 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

vacaPrețurile oferite de abatoare pentru porci și vite – chiar și pentru cele din rase scumpe de carne, sunt extrem de scăzute și îi împing pe mulți fermieri către faliment. Importurile mari de carne, pe fondul embargoului impus de Rusia, precum și prețurile în creștere la furaje au adus la sapă de lemn crescătorii români de animale, care se confruntă cu una dintre cele mai grele situații din ultimii ani. Mulți au închis deja fermele, alții sunt pe cale să o facă, iar situația se agravează pe zi ce trece, în condițiile în care abatoarele primesc foarte greu animalele, chiar și la prețuri mici.

La bovine, de exemplu, fermierii stau cu săptămânile la coadă la poarta abatoarelor și obțin prețuri care pornesc de la 2,3-2,7 lei/kg carne în viu. Nici la porci situația nu este mai bună, pentru că abatoarele nu mai vor să cumpere animale, deoarece au deja stocuri mari, iar prețul oferit fermierilor pornește de la 3,5 lei/kg de carne în viu.

Coadă mare la poarta abatoarelor

Românii nu sunt mari consumatori de carne de vită, de altfel, o dovedesc și statisticile, iar acesta este și unul dintre motivele invocate de cei care cumpără animalele fermierilor la prețuri derizorii.

“În Ardeal, crescătorii de vaci au ajuns să aștepte cu săptămânile ca să poată să ducă animalele la abator. Dacă în Italia kilogramul de carne în viu este plătit cu 3 euro/kg, la noi abatoarele abia dau 2,7 lei/kg, invocând faptul că nu există cerere pe piață“, afirmă Mircea Ciurea, un cunoscut crescător de vaci de lapte din zona Clujului.

Cât despre prețul la lapte, și acesta este cu mult sub costurile de producție, mai ales că procesatorii din zonă aduc materie primă din Ungaria, concurând serios producția autohtonă, mai adaugă Ciurea.

În aceste condiții, nici nu este de mirare că mulți fermieri vor să-și vândă vacile și să închidă fermele, dacă nu au făcut-o deja, pentru că nu-și pot acoperi costurile de producție. Situația este cu atât mai grea, cu cât prețurile la furaje sunt în creștere, urmare a secetei de anul trecut, iar subvențiile sunt plătite cu întârziere, mai susține Ciurea.

Părerea este împărtășită și de Cristian Lungu, un fermier din Ilfov, care este și președintele onorific al Asociației Fermierilor Utilizatori de Automate de Lapte (AFUAL).

“Situația vacii de lapte este dramatică. Cum pot să reziste fermierii când vând laptele sub costul de producție, iar pentru kilogramul de carne primesc 2-3 lei în viu de la abatoare? În România, vaca de lapte nu mai este o afacere. Știu destule cazuri de fermieri care și-au vândut animalele sau care sunt pe cale să o facă“, mărturisește Lungu.

Nu se mai caută porci. Toată lumea are stocuri

Luna decembrie ar fi trebuit să fie o perioadă de vârf din punct de vedere al vânzărilor pentru crescătorii de porci. Din păcate, realitatea din teren este cu totul alta. Nu doar că prețul a început să scadă încă din noiembrie 2015, ci oamenii au rămas și cu porci pe stoc. Mai mult, porcii au ajuns acum la greutăți foarte mari (110-120 kg), motiv pentru care, după cum se știe, nici abatoarele nu se înghesuie să-i cumpere. Urmarea: foarte multe societăți se află în colaps, îndreptându-se cu pași siguri spre faliment. Pe de altă parte, stocuri mari de carne au și abatoarele, ceea ce presupune costuri suplimentare, în condițiile în care în perioada ianuarie-februarie consumul de carne se reduce, în general.

Se aduce de afară carne cu 70 de eurocenți/kg

“Dacă în alți ani, prețul de sărbători era de 6,5-7 lei pe kilogramul de carne în viu, în 2015 abia a ajuns la 4 lei/kg, pe fondul importurilor mari de carcasă din Germania, Danemarca sau chiar Ungaria, de unde mulți preferă să aducă carne la 70 de eurocenți/kg, dar și porci vii”, a declarat Daniela Popa, un crescător de porci din Făgăraș.

Ea spune că în cazul fermelor mici (2.000 capete), costul de producție pentru un kilogram de carne se ridică la circa 6 lei/kg.

Și Paul Popescu, proprietarul unei fermei de reproducție purcei, vorbește despre tendința descendentă a prețurilor, remarcată încă din noiembrie 2015.

“Din noiembrie, prețurile au luat-o în jos, de la 3,7-3,8 lei/kg, acum s-a ajuns la 3,5 lei/kg în viu, însă nici așa nu se caută porci. Sunt prețuri exagerat de joase“, afirmă Paul Popescu, aflat și el într-o situație dificilă, pentru că aproape nimeni nu mai caută purcei în piață.

Sursa: Agrointel.ro

One comment

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

10 − 9 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 February, 2018 | 0 comentarii | 178 vizualizari | 1 vot

trandafiri

Romania este importator net de trandafiri in conditiile in care, in primele 11 luni ale anului trecut, tara a importat trandafiri in valoare de 16,68 milioane de euro si a exportat trandafiri in valoare de 13,91 milioane euro, potrivit Eurostat. In primele zece luni ale lui 2017, exporturile de trandafiri ale statelor membre UE catre […]

Autor: Agrostandard | 1 February, 2018 | 0 comentarii | 675 vizualizari | 1 vot

pol

Presedintele Poloniei a promulgat o lege care va forta aproape toate marile magazinele sa-si inchida portile in zilele de duminica, o masura sustinuta de biserica. Incepand din data de 1 martie 2018, pietele si magazinele vor putea fi deschise doar in prima si ultima duminica a lunii, pentru ca pe parcursul anului 2019 sa poata […]

Autor: Agrostandard | 1 February, 2018 | 0 comentarii | 139 vizualizari | 1 vot

carne-de-porc

Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine din Romania (ACEBOP) solicita marilor lanturi de magazine sa revizuiasca preturile de la raft pentru a creste consumul, cat si pretul oferit producatorilor. In urma informatiilor aparute in presa, fermierii sunt astazi indreptatiti sa comunice punctual situatia reala din piata, se arata intr-un comunicat al

Autor: Agrostandard | 9 January, 2018 | 0 comentarii | 719 vizualizari | 1 vot

carrefour

Grupul francez Carrefour inchide la aproape 10 ani de la deschidere hipermarketul din Vitantis Shopping Center din Capitala, decizia fiind luata deoarece clientii si-au schimbat comportamentul de consum, adica mai simplu spus vanzarile nu mai merg ca altadata… Nu este insa prima data cand francezii inchid un hipermarket in Romania, s-a mai intamplat asa ceva […]

Autor: Agrostandard | 8 January, 2018 | 0 comentarii | 507 vizualizari | 1 vot

ins

Cererea mare de alimente la nivel mondial, preturile mici la produsele agricole, precum si identificarea de noi piete de desfacere se numara printre factorii care ar putea influenta semnificativ piata materiilor prime in urmatoarele luni. Nu in ultimul rand, schimbarilor climatice isi fac simtita tot mai mult prezenta pe aceasta piata. Care sunt insa cei […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
29 Noi 2017 | 0 comentarii | 1630 vizualizari | 3 voturi
29 Ian 2018 | 0 comentarii | 299 vizualizari | 2 voturi
21 Ian 2018 | 0 comentarii | 996 vizualizari | 2 voturi
»
15 Dec 2017 | 0 comentarii | 3510 vizualizari | 1 vot
»
20 Dec 2017 | 0 comentarii | 2578 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Ameropa



bad politics

2018 © Agrostandard