Sustine Agrostandard
starea vremii
Culturi vegetale
CARAVANA SEMINARULUI “ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE” IN ANUL 2018
Agrostandard | 12 November, 2018 | 0 comentarii | 106 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

AISR1Alianta Industriei Semintelor din Romania (AISR) a organizat in 2018 seminarul “ZIUA SEMINTELOR CERTIFICATE” care a avut ca tematica demonstrarea importantei si beneficiile utilizarii semintelor certificate pentru fermieri. Caravana seminarelor inceputa in 2016, la CTS -Negresti, jud.Vaslui si continuata in 2017 la Braila si Craiova, a ajuns in anul 2018 la Tg.Mures, Botosani si Slatina. Evenimentele au fost organizate de Alianta Industriei Semintelor din Romania, in parteneriat cu Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor Bucuresti (LCCSMS) si Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor (ITCSMS – uri zonale), precum si cu ISTIS si CTS-urile zonale.

La eveniment au participat in acest an in toate locatiile autoritati locale (directii agricole si fitosanitare, APIA, AFIR, ITCSMS-uri).

Au fost prezentate materielele:

AISR – director Antonia Ivascu, organizatorul si moderatorul evenimentului a prezentat materialul intitulat: “BENEFICIILE UTILIZARII SEMINTELOR CERTIFICATE”. Au fost mentionate obiectivele si actiunile asociatiei, tendintele mondiale actuale in domeniul agriculturii si piata de seminte din Europa, precum si provocarile ameliorarii plantelor. Auditoriul a fost informat asupra celor mai importante actiuni, colaborari si parteneriate, precum si proiecte dezvoltate de AISR in ultima perioada. S-a insistat asupra testarii soiurilor in Romania si a certificarii de catre LCCSMS si ITCSMS-uri, dar mai ales asupra atentionarii fermierilor in momentul in care achizitioneaza samanta de la persoane neautorizate.

Antonia Ivascu a aratat faptul ca grupari infractionale care au ca “obiect de activitate” producerea ilegala si contrafacerea semintelor in zonele cu activitate agricola puternica, comercializeaza samanta contrafacuta care nu corespunde indicilor cantitativi si calitativi pentru semanat. Prin utilizarea semintelor contrafacute apare riscul pierderii culturii, al efectului negativ asupra consumatorului si contaminarea mediului inconjurator.

Au fost mentionate insemnele speciale pe care le au sacii cu samanta certificata, atentionandu-se fermierii sa nu se mai lase atrasi si sa achizitioneze semintele de la furnizori neautorizati mai ales datorita “pretului”. Au fost precizate cele mai importante motive pentru ca fermierii sa cumpere doar samanta certificata, si anume puritatea, garantia certificarii, asigurarea trasabilitatii, caraterele genetice noi ale soiurilor si hibrizilor, randamentul sporit.

Din partea LCCSMS au prezentat la Tg.Mures si Slatina managerul de calitate Adina Tarziu si la Botosani director Carmen Mitrea, care au vorbit participantilor despre rolul si activitatile institutiei, dar mai ales despre importanta certificarii semintelor. Carmen Mitrea a raspuns la intrebarile invitatilor legate de etichetarea semintelor.

Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (ISTIS) a fost reprezentat de Director executiv Popescu Mihai, la Tg.Mures si Slatina si Director tehnic, Alexandru Bran la Botosani.

Cei doi lectori au prezentat activitatea Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor (I.S.T.I.S.) care este autoritatea nationala in domeniul examinarii noilor creatii vegetale, in vederea inregistrarii in Catalogul oficial al soiurilor de plante de cultura din Romania. Inregistrarea soiurilor din speciile agricole si horticole in Catalogul oficial national permite cultivarea si comercializarea lor pe teritoriul Romaniei si a statelor membre ale Uniunii Europene, institutul fiind unicul organ de specialitate al M.A.D.R. si raspunde de examinarea tehnica a soiurilor romanesti si straine.

ISTIS elaboreaza metodologia si testeaza noile soiuri in vederea inregistrarii lor, efectueaza verificarea anuala a puritatii varietale a soiurilor multiplicate, asigura conservarea probelor din colectia de referinta, completeaza si este depozitarul Registrului soiurilor, redacteaza si publica anual Catalogul oficial al soiurilor.

La eveniment Ziua Semintelor Certificate -Tg.Mures 17 octombrie au participat peste 70 invitati, Consiliul Director fiind reprezentat de: Magda Darac-Vicepresedinte, Andrei Marutescu- Trezorier, Natalia Albu- Cenzor. Au fost prezente in sala autoritati locale: Directia Agicola Mures, APIA, ITCSMS Mures, Alba, Cluj, Inspectoratul fitosanitar Mures, CTS Ludus, Institutul de Pajisti Brasov.

Discutiile purtate in sala de catre organizatori si fermieri au fost deosebit de interesante.

Evenimentul Ziua Semintelor Certificate la Botosani a avut loc in data de 26 octombrie, iar in sala au fost in jur de 90 de participanti. Consiliul Director a fost reprezentat de Magda Darac-Vicepresedinte, iar ca autoritati locale au participat Directia Agicola Botosani, APIA, reprezentanti ai ITCSMS Botosani si Suceava, precum si ai CTS-urilor Radauti, Bacau, Tecuci, Mircea Voda, Ovidiu. Directorul ITSCMS Botosani a prezentat date asupra situatiei agricole in judet.

Seminarul s-au dovedit a fi interactiv. Au luat cuvantul femieri care au pus intrebari reprezentantilor AISR, oficialitatilor si companiilor.

Evenimentul Ziua Semintelor Certificate la Slatina a avut loc in data de 7 noiembrie si a decurs in prezenta a peste 110 invitati. Consiliul Director reprezentat de: Magda Darac-Vicepresedinte; Andrei Marutescu-trezorier, in sala aflandu-se 5 reprezentati zonali ai companiilor AISR, alaturi de Oficialitati locale: Directia Agicola Olt, reprezentant APIA, reprezentanti ai ITCSMS Olt si Dolj, ITCSMS Olt a avut o interventie cu prezentare de date a situatiei agricole in judet, iar SCDA Caracal a facut o scurta prezentare a situatiei statiunii de cercetare si implicarea in obtinerea de seminte certificate.

UNCSV noul partener al AISR in colaborarile cu fermierii a fost prezent cu mai multi fermieri. AISR apreciaza faptul ca in total cateva sute de fermieri au interactionat cu organizatorii si s-au bucurat de noutatile prezentate in materiale de catre lectorii din cadrul celor trei seminare, aceasta forma de diseminare a informatiilor dovedindu-se a fi deosebit de utila.

AISR3

AISR2

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

13 + 10 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 December, 2018 | 0 comentarii | 413 vizualizari | 1 vot

porumb boabe

Dincolo de problemele cu care s-au confruntat agricultorii romani, in acest an, au existat si reusite, cum este cazul la porumb, cultura pentru care 2018 s-a dovedit a fi un an bun pana la urma….Ba mai mult, pentru prima data, s-au depasit 20 tone de porumb/ha la irigat, dupa cum anunta Asociatia Producatorilor de Porumb […]

Autor: Agrostandard | 9 December, 2018 | 0 comentarii | 247 vizualizari | 1 vot

seceta

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat la Corabia ca fermierii din partea de sud a tarii, şi nu numai, au avut de suferit de pe urma secetei din aceasta toamna. Lipsa precipitatiilor a ingreunat lucrarile din camp, iar cheltuielile au fost mai mari, in conditiile in care agricultorii au fost nevoiti sa faca lucrari suplimentare.In […]

Autor: Agrostandard | 7 December, 2018 | 0 comentarii | 61 vizualizari | 1 vot

cf grup

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., in parteneriat exclusiv cu Euralis Seminte, a organizat Ziua Cooperativelor de Cultura Mare, Editia a IV-a – 2018, in zilele de 4 si 5 decembrie 2018, la Hotel RAMADA, Bucuresti. Obiectivul principal al acestui eveniment a fost promovarea cooperativelor agricole ca model de reusita […]

Autor: Agrostandard | 6 December, 2018 | 0 comentarii | 606 vizualizari | 1 vot

KELO

Dupa cum se stie, finantarea fermelor mici si mijlocii in Romania constituie o mare problema, in conditiile in care institutiile financiare sunt destul de reticente fata de agricultura. Dezamagirea agricultorilor este cu atat mai mare cu cat de multe ori sunt pusi pe drumuri degeaba, iar decizia din partea finantatorilor depinde de un singur om […]

Autor: Agrostandard | 5 December, 2018 | 0 comentarii | 282 vizualizari | 1 vot

apia tractor

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca in cursul lunii decembrie 2018 se depun Cererile de acord pentru finantare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizata in agricultura pentru anul 2019, la Centrele Judetene ale APIA sau al Municipiului Bucuresti pe raza carora sunt situate exploatatiile agricole […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients showbad politics

2018 © Agrostandard