LAPAR a trimis in data de 7 aprilie o scrisoare comisarului European pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis, in care isi manifesta ingrijorarea cu privire la intentia Comisiei Europene de a prelungi interdictia de a folosi trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), ba chiar inasprirea conditiilor. Fermierii romani ar vrea sa obtina si in acest an o derogare pentru folosirea acestor substante asa cum s-a intamplat si in alti ani, dat fiind conditiile specifice din Romania. Altfel, tara nostra risca sa piarda undeva la 1 milion de hectare cultivate cu porumb, floarea soarelui si rapita, pentru care exista riscul sa fie compromise de daunatori.
Neonicotinoidele sunt pesticide sistemice, ceea ce inseamna ca sunt absorbite in fiecare celula a plantelor, astfel incat toate parţile sunt otravitoare pentru daunatori, potrivit descopera.ro.
Cercetatorii cred ca aceste pesticide joaca un rol important in decimarea albinelor, acest fenomen fiind inregistrat in ultimele decenii in toate ţarile in care au fost introduse insecticidele pe baza de neonicotinoide. Mai jos aveti scrisoarea adresata LAPAR de catre Vytenis Andriukaitis, comisarul european.
“Domnule Baciu,
multumesc pentru scrisoarea dvs. din data de 7 aprilie 2017, in care va manifestati ingrijorarea cu privire la documentele in lucru pe care serviciile Comisiei le-au pregatit, sugerand alte restrictii suplimentare la utilizarea a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam).
Comisia acorda mare atentie protectiei albinelor, avand in vedere rolul lor important ca polenizatori, nu numai in natura, dar si in multe culturi cultivate. Este, asadar, necesar sa implementam cele mai recente principii stiintifice in ceea ce priveste evaluarea riscurilor pentru albine.
Deja in 2013, Comisia a restrictionat sever introducerea pe piata si utilizarea produselor de protectie a plantelor si tratare a semintelor care contineau aceste trei neonicotinoide (Regulamentul (EU) Nr. 485/2013) inclusiv mai multe culturi de legume si fructe. Decizia se baza pe noile studii stiintifice care le-au fost puse la dispozitie in acel moment.
Comisia a inclus in aceasta legislatie o dispozitie specifica de a solicita informatii de confirmare solicitantilor celor trei substante active, pana la 31 decembrie 2014. Este important sa reamintim ca scopul informatiilor de confirmare solicitate, a fost confirmarea utilizarilor care erau inca permise si considerate ca fiind sigure.
Evaluarea informatiilor de confirmare a fost initiata fara intarziere. Concluziile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) au fost finalizate in octombrie 2016 si au fost identificate alte riscuri cu privire la utilizarea acestor substante.
Documentele in lucru actuale se bazeaza pe aceste concluzii si sunt discutate cu Statele Membre. Asa cum am mentionat inainte, vom continua sa lucram la documentul de orientare a albinelor.
O punere in aplicare treptata a celui mai recent document de orientareeste propusa prin Comunicarea Comisiei, care este momentan in discutie cu Statele Membre in cadrul Comisiei Permanente.
Observ in mod deosebit marile preocupari pe care aceste documente in lucru le ridica fermierilor romani si va asigur ca le luam in considerare cu atentie in evaluarea noastra”.
Sursa foto: Naturevo
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 15 January, 2021 | 0 comentarii | 4 vizualizari | 1 vot

Comisia Europeana este dispusa sa ofere fermierilor finantare europeana pentru a reduce emisiile de metan provenite de la efectivele de animale sau sa extinda agricultura ecologica, a anuntat Comisia Europeana. In octombrie 2020, miniştrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra unei reforme a noii Politici Agricole Comune (PAC), […]
Autor: Agrostandard | 14 January, 2021 | 0 comentarii | 146 vizualizari | 1 vot

Fermierii romani pot obtine venituri suplimentare ca urmare a implicarii lor in combaterea schimbarilor climatice, prin vanzarea de certificate de carbon in piata internationala. Agricultorii pot castiga suplimentar intre 45 si 105 euro/hectare/an, prin captarea in sol a 3-7 tone de CO2/hectare/an, implementand masurile agriculturii conservative, potrivit unei analize Commoditrader, platforma online de tranzactionare a […]
Autor: Agrostandard | 14 January, 2021 | 0 comentarii | 126 vizualizari | 1 vot

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) continua autorizarea platii regulare pentru Campania 2020, pana la acest moment fiind autorizati la plata un numar de 760.465 fermieri, reprezentand un procent de 92,64% din numarul total al fermierilor eligibili care au depus Cerere unica de plata in Campania 2020. Suma totala autorizata la plata este […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 81 vizualizari | 1 vot

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]
Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 580 vizualizari | 1 vot

Preturile la cereale si seminte oleaginoase (grau, porumb, soia, rapita) s-au majorat cu 14-19% in 2020, potrivit estimarilor UBS, iar tendinta de crestere s-ar putea mentine pana in a doua jumatate a anului 2021! Avansul preturilor a fost consemnat in contextul pandemiei de COVID-19, pe fondul cererii tot mai mari din partea Chinei, dar si […]