Vali Barbu, producator de fructe: Este de neconceput sa dai fonduri pentru livezi si sa nu-ti asiguri vanzarea

 

v barbuBARBUDaca pe vremea comunismului Romania era un jucator important (ba chiar un brand!) pe piata internationala a legumelor si fructelor, acum nu ne mai permitem nici macar sa participam la targuri pentru a afla lumea de noi. La Fruit Logistica de la Berlin, cel mai mare targ de profil din sector, de exemplu, producatorii romani n-au mai avut stand de cativa ani si nici ca ar fi premise ca acest lucru sa se intample prea curand.

Pentru pomicultori, pare de neinteles lipsa unui ajutor din partea statului in acest sens, pentru ca din moment ce se baga bani in livezi, ar trebui sa existe si o preocupare pentru vanzarea produselor, ceea ce nu se prea intampla….

Citeste si Precizari AFIR fata de Radierea din Registrul Comertului a PFA-urilor si II-urilor care au mai mult de 5, respectiv 10 coduri CAEN

Asa ca pe buna dreptate participantii la cea de-a sasea Conferinta a Pomiculturii de la Poiana Brasov din 21 martie s-au tot intrebat: de ce sa infiintezi o livada daca n-ai piata de desfacere sau oare mai este cazul sa mai plantam ceva in Romania?

„Romania nu exista la Fruit Logistica de cativa ani, pentru ca nu mai participa. Puteam sa luam un stand pe fonduri europene, putea sa acceseze Ministerul Agriculturii sau asociatiile…Este de neconceput sa infiintezi livezi, sa dai fonduri pentru livezi si sa nu-ti asiguri vanzarea. Orice producator bun, cel putin aceasta este politica mea, cand face ceva (n.red- livada) se gandeste, oare am cu ce sa o intretin? Am asigurare? N-am asigurare. Am vanzare? Nu. Atunci de ce am facut asta? De ce nu ne ocupam si de partea de vanzare?”, s-a adresat Vali Barbu, un cunoscut producator de fructe din localitatea Insuratei, judetul Braila, oficialilor de la Ministerul Agriculturii prezenti la eveniment.

Citeste si Cirese de la Comly, la curtile regale

Pentru producatorii romani, prezenta la astfel de targuri este cu atat mai importanta, cu cat lipsa pietei de desfacere este o problema acuta. Sa ne aducem aminte ce s-a intamplat anul trecut la mere. Oferta pe piata a fost asa de mare si drept urmare si preturile ridicol de mici (circa 25 de bani/kg de mere pentru procesare), incat multi pomicultori nici n-au mai cules fructele. Nu mai vorbim de marfa venita de la polonezi, care si acum mai au undeva la un milion de tone pe care le directioneaza spre alte continente, dupa ce au saturat Europa.

Citeste si PNDR 2014-2020: Doar 14 proiecte finalizate pe sM 4.1a (Investitii in exploatatii pomicole). Unul din doua proiecte, respins!

„Vrem sa avem si noi un stand acolo ca nu pot sa-l fac eu o societate, acolo trebuie sa existe Romania si nu costa atat de mult. Nu mai vorbesc ca erau prezente Republica Moldova, Ucraina, Egipt, tarile din lumea a treia de care noi radem, zicem ca acum coboara din cocotier si aia aveau reprezentanti….Noi nu suntem la curent, trebuie sa stie lumea ca existam, ori noi nu mai existam pentru Europa”, a atras atentia Vali Barbu.

Citeste si EXCLUSIV AGROSTANDARD: Studiul “Piata de fructe. Romania 2018”

Pomicultorul din Insuratei administreaza o livada de circa 120 ha, de altfel, una dintre cele mai moderne din tara, in judetul Braila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *