Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Distributie-Comert
Uniunea Salvam Taranul Roman la adresa parlamentarilor: „Am fost vanduti”!
Agrostandard | 3 June, 2020 | 0 comentarii | 778 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.50 out of 5)
Loading...

legume_fructe_hypermarketProducatorii romani, membri ai Uniunii Salvam Taranul Roman, ii acuza pe parlamentari ca au scris dupa „dictare” o lege care avantajeaza strict comerciantii, in detrimentul producatorilor autohtoni si al consumatorilor care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft. Este vorba de Legea nr. 28/2020 (publicata in MO din 1 aprilie 2020), care modifica celebra Lege 321/2009 , si care include o serie de prevederi care au starnit nemultumirea fermierilor. De departe, cea mai importanta este cea privind prelungirea termenului de plata la produsele alimentare proaspete de la sapte la 15 zile! Si nu doar atat, se incearca revenirea la impunerea unor taxe mascate de catre comercianti, sustin producatorii. Cu alte cuvinte, ne reintoarcem de unde am plecat!!!

Reluam in intregime comunicatul de presa primit din partea Uniunii Salvam Taranul Roman:

„Uniunea Salvam Taranul Roman, Va sesizeaza prin prezenul comunicat, demersul Parlamentarilor Romani in sensul dezavantajarii producatorilor de legume fructe, prin modificarea Legii 321/2009 prin Legea nr. 28/2020. In acest context si din dorinta de a face ”bine”, Parlamentarii din Comisia pentru Agricultura au modificat legea in interesul comerciantilor, mergand pe principiul cei care au castigat pana acum sa castige si mai mult.

Context
In 2016, guvernul a adoptat o lege, nr.150, menita sa modifice legea 321 din 2009. Multi au privit-o cu bucurie, caci venea sa faca dreptate produselor romanesti, cel putin prin anumite prevederi. Printre cele mai interesante pentru noi, au fost acestea:
• Interdictia asupra oricarui comerciant de a solicita facturarea / refacturarea si de a incasa de la furnizor taxe si servicii;
• Obligatia comerciantului pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% din volumul de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse alimentare, provenit din lantul alimentar scurt

Citeste si Prognoze Clubul Fermierilor Romani: Productie de grau mai mica in UE, potential de pret mai mare!

• Termenul de plata pentru produse alimentare proaspete nu poate fi mai mare de sapte zile calendaristice. Aceasta lege, privita cu ochi rai de catre retaileri, a fost permanent contestata, in special pentru controversata prevedere care continea procentul de 51% produs romanesc la raft. Aceasta prevedere nu a ajuns insa sa fie aplicata, dar celelalte doua, au fost mai mult decat binevenite.

Prima, se asigura ca nu ni se ia din buzunar cu o mana si ni se arunca faramituri cu alta (ni se spunea ca preturile noastre sunt prea mari, dar de fapt noi le stabileam asa, fiind constienti ca la sfarsit de luna vom plati un anumit procent din súmele facturate), iar cea de-a treia instaura doar corectitudinea, de vreme ce aceste produse se vindeau in decurs de 2-3 zile si noi primeam banii la o luna.

Nici cooperativele si nici producatorii nu suntem institutii bancare de credit, deci nu suntem de acord sa ne foloseasca nimeni banii cu dobanda 0. Uniunea Europeana a declansat procedura de infringement pentru anumite prevederi ale legii, dar nu pentru toate. O parte dintre alesii nostri, au inteles sa modifice si ce trebuie si ce nu, ca daca tot s-au apucat de treaba si trebuie sa repare, de ce sa nu strice?

Cele doua prevederi menite sa ne dea un sprijin, referitoare la interdictia de a solicita facturarea/refacturarea si incasarea de la furnizor taxe si servicii si cea referitoare la termenul de plata de 7 zile, au fost modificate prin legea 28/2020 in dezavantajul nostru, permitand taxe si prelungind termenul de plata la 15 zile.

Ceea ce este interesant este faptul ca desi in cuprinsul Legii 28/2020 se regaseste partial o prevedere din Directiva (UE) 2019/633, dar nu se preiau din directiva celelalte dispozitii obligatorii, Romania in calitate de stat membru al UE are obligatia ca pana in luna Mai 2021 sa transpuna Directiva (UE) 2019/633 in lege.

Astfel, daca tot isi doresc Parlamentarii din Comisia de agricultura sa incurajeze asocierea in cooperative si promoveaza cooperativele de ce nu au tinut cont de directiva sus amintita. In directiva sunt cuprinse o serie de interdictii clare pentru comercianti, culmea furnizorii de legume si fructe sunt mai protejati de Directiva (UE) 2019/633 decat de legislatia interna.

Citeste si Producatorii romani solicită masuri de sustinere a sectorului agroalimentar!

Tinand cont de faptul ca in textul Legii 28/2020 se face trimitere la Directiva Europeana, onor Parlamentari din Comisia de Agricultura nu pot spune ca nu au avut cunostinta de aceasta, in consecinta nu poate fi vorba decat de un dezinteres cras fata de producatorii agricoli Romani, iar tot ceea ce ni se promite sa face numai la nivel declarativ, dar in mod concret nimic.

Problema
Efectele acestor modificari au inceput deja sa apara. Am primit ecouri de la producatori, ca sunt pregatite spre semnare anexe care prevad refacturarea unor procente din cifra de afaceri si care pot insemna pierderi semnificative pentru acestia.

Aceste taxe sunt mascate prin diverse explicatii cum ar fi adaugarea acelui procent la pretul de vanzare, cand, matematic, calculele arata cum producatorul pierde si prin cresterea pretului, consumatorul de asemenea. Intelegem ca reprezentantii marilor lanturi urmaresc interesele actionarilor lor, dar in acelasi timp, am considerat ca alesii nostri vegheaza pentru respectarea drepturilor noastre, caci ,,actionarii”, in acest caz suntem noi, cei care producem mancare, platim taxe si contribuim la bunastarea comunitatilor in care ne desfasuram activitatea ca adevarati factori de economie sociala.

Citeste si “Producatori si bazine legumicole din Romania”

Mai mult, majoritatea parlamentara, a scris ,,dupa dictare” o lege care avantajeaza strict comercianti, pe producatori in niciun fel si a incercat sa arunce gaina moarta in curtea vecinului, sugerand ca este o lege initiata de catre partidul aflat la guvernare, dar au uitat ca taranul roman nu e prost! Concluzionam in urma celor intamplate, ca am fost ,,vanduti”, celor care au putere economica si ca cei care trebuiau sa ne apere, au ales alt stapan, mai generos. Vom pierde noi, cei care pentru unii reprezentam doar cifre, consumatorii care isi doresc sa gaseasca marfa romaneasca la raft, dar ei, cei puternici, nu vor pierde niciodata!

Solutii
Situatia in care se afla acesti producatori/cooperative, este una urgenta, care necesita o solutie imediata. Odata cu semnarea noilor anexe/contracte, raul pricinuit acestora, poate fi foarte difícil de indreptat. Asteptam solutii de la Guvern, acest actor politic fiind singurul care poate stopa incercarea de a apasa si mai tare pe umerii putinelor cooperative/ grupuri de producatori care au reusit sa plaseze legumele lor pe piata romaneasca prin intermediul acestor lanturi.

In acest context Uniunea Salvati Taranul Roman solicita Ministrului Agriculturii, domnului Adrian Oros, sa promoveze cat se poate de repede o Ordonanta de Urgenta prin care sa modifice Legea 28/2020 si implicit Lege 321/2009, in sensul revenirii la termenele de plata anterior emiterii Legii 28 din 2020 si totodata sa transpuna Directiva (UE) 2019/633 in legislatia nationala prin Ordonanta de Urgenta.

Daca Ministerul Agriculturii doreste intr-adevar sa sustina producatorii agricoli, sa ii incurajeze sa se asocieze in cooperative, dar sa ii si protejeze impotriva practicilor comerciale neloiale, emiterea unui astfel de act normativ cu caracter de urgenta este mai mult decat necesara. Avem nevoie de sprijin, pentru a putea creste sanatos si noi, si odata cu noi, tara!”

Documentul este semnat de membrii ”Uniunii Salvam Taranul Roman”:

Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura – Tudor Dorobantu

presedinte Federatia Nationala a Lucratorilor – Horatiu Raicu

Presedinte Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt – Ion Paunel

presedinte Asociatia Legum-Ro-Fruct Sud-Vest Oltenia – Gogu Lucian

secretar general Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt – Popa Simona

Presedinte Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura, Floricultura, Plante Aromatice Buzau – Costel Vanatoru

Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor Horticole din Romania – Hort Integra – Lacatus Victor

presedinte Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu

director executiv Cooperativa Agricola Legume de Vidra Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat – Claudiu Breazu

presedinte Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita – Valentin Cristea

presedinte Cooperativa Agricola Ialomiteana – Roxana Rosculet

presedinte Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 25 August, 2020 | 0 comentarii | 176 vizualizari | 1 vot

PAINE

Romania este tara cu cele mai mici preturi la paine si cereale din UE, acestea fiind cu 47% sub nivelul din UE, în 2019, potrivit Eurostat. Sub media europeana se mai afla tari precum Bulgaria – 35% sub media UE si Polonia – cu 30% sub nivelul din UE. La polul opus se afla Danemarca […]

Autor: Agrostandard | 17 August, 2020 | 0 comentarii | 261 vizualizari | 1 vot

casa-unirea

Emil Dumitru, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, spune despre Casa de Comert Agroalimentar Unirea ca nu este un proiect terminat, ci va trebui sa fie restartat pe principii ale unei economii de piata transparente in care organizatiile de producatori sa fie cooptate in decizie, sa existe o consultare reala si sa […]

Autor: Agrostandard | 14 August, 2020 | 0 comentarii | 382 vizualizari | 1 vot

CIRESE

ProdCom Legume-Fructe a creat un grup de initiativa care are ca scop infiintarea unei forme asociative care sa reuneasca producatori de cirese! Iata si argumentele aduse de Aurel Tanase, presedintele ProdCom Legume-Fructe: CULTURA CIRESULUI ESTE O AFACERE DE SUCCES! Cireasa ca fruct acopera un procent mic in ce priveste cererea. Romania cu o suprafata de […]

Autor: Agrostandard | 11 August, 2020 | 0 comentarii | 263 vizualizari | 1 vot

piata sudului

Piata Sudului a fost reconstruita si extinsa cu spatii comerciale reconfigurate, in urma unei investitii de circa 10 milioane de euro, inaugurarea avand loc in data dee 11 august. Au fost amenajate 145 de tarabe pentru producatorii de fructe si legume, dispuse pe doua nivele – 105 la parter si 40 la etaj, precum si […]

Autor: Agrostandard | 10 August, 2020 | 0 comentarii | 557 vizualizari | 1 vot

ACDBR-1

Distribuitorii de bunuri de larg consum se plang ca Ordonanța de Urgență nr.130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile nu include si codurile CAEN specifice acestei activitati. Se intampla dupa ce Asociatia Companiilor de Distributie de Bunuri din Romania (ACDBR) a semnalat inca de la inceputul lunii aprilie dificultatile […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard