Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Asociatii
UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN: De ce sprijina MADR si ministrul Oros fermele mari in detrimentul celor mici si medii, contrar politicii UE?
Agrostandard | 14 September, 2020 | 0 comentarii | 617 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

mereUNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN isi exprima indignarea fata de modul in care Ministerul Agriculturii si ministrul Agriculturii Nechita Adrian Oros au inteles cum sa ajute intr-un mod echitabil agricultura si fermierii, contrar viziunii Uniunii Europene in ceea ce priveste sprijinul si subventiile acordate fermierilor. Reluam integral comunicatul remis de UNIUNEA SALVAM TARANUL ROMAN:

„Politica agricola a Uniunii Europene este aceea de a sprijini fermele de familie, fermierii mici si mediii, ori prin ajutoarele pe care Ministerul Agriculturii le acorda si urmeaza sa le acorde nu a facut altceva decat sa sprijine fermele mari.

Este de neinteles de ce Ministerul Agriculturii nu a cumulat sumele pe care a avut in vedere sa le acorde ca ajutor in contextul COVID fermierilor ca urmare a pierderilor suferite, respectiv ajutorul de stat acordat de la buget si masura 2.1 in vederea impartirii echitabile intre fermieri si sectoare agricole. Este evident ca prin masurile deja dispuse prin Ordonante de Urgenta nu s-a facut altceva decat sa sprijine fermele mari in detrimentul fermelor mici si medii, contrar politicii si viziunii Uniunii Europene.

Este evident ca s-a avut in vedere in principal sectorul de crestere a animalelor si chiar si in acest sector, banii de la bugetul de stat care vin mai repede, fara nici un fel de obligatie din partea fermierilor se acorda fermelor mari, fermele mici sau fermierii cu un numar mai mic de capete de animale vor fi ”despagubiti” prin masura 2.1 din bani europeni intr-un orizont de timp mai indepartat.

Oare de ce Domnule Ministru Nechita Adrian Oros, ministerul pe care il conduceti nu a avut in vedere ca sectorul horticol si vegetal, respectiv sectorul de legume, sectorul pomicol au fost afectati in acest an de inghetul timpuriu, de inundatii in prima parte a anului, se vede faptul ca acestea au fost uitate.

Se vede faptul ca nu aveti in vedere si nici nu ati tinut cont ca, suntem a cincea tara ca suprafata agricola, dar noi avem deficit pe agricultura. In 2019 am avut deficit de 1,3 miliarde de euro, iar in structura exporturilor nu exportam valoare adaugata, noi exportam cereale vrac si animale vii intr-o proportie de peste 70%, ori daca alocam un sprijin mai mare fermelor mari din sectorul de crestere a animalelor, practic aceste sume se duc la export, inclusiv subventiile.

Este cat se poate de evident ca nu s-a dorit sprijinirea sectoarelor care aduc valoare adaugata in economie, s-a considerat ca subventiile acordate sau anumite programe sunt indeajuns pentru fermierii mici si medii, dar v-ati pus problema cate dintre aceste ferme vor supravietui? Se vede ca nu.

In acest context poate va asumati o data la care fermierii urmeaza sa isi primeasca ajutorul din bani europeni aferenti masurii 2.1 si poate va asumati o data la care veti corecta dezechilibrele realizate in lantul de aprovizionare a produselor agricole si alimentare prin adoptarea Legii 28/2020 pentru modificarea Legii 312/2009, in sensul transpunerii Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European si a Consiliului (privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar), ori dumneavoastra Domnule Ministru Nechita Neculai Oros public v-ati asumat ca veti emite o Ordonanta de Urgenta, dar acest lucru nu s-a mai intamplat.

Dupa cum bine cunoasteti, producatorii de legume si fructe se confrunta cu o criza de lichiditate este de neinteles de ce nu ati emis Ordonanta de Urgenta, asa cum public v-ati asumat.
Intr-un mediu de politica agricola care este in mod vadit mai orientat spre piata decat in trecut, protectia impotriva practicilor comerciale neloiale a devenit mai importanta pentru operatorii care isi desfasoara activitatea in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar.

Domnule Ministru Nechita Adrian Oros cand veti lansa Programul Tomata pentru ciclul 2 de productie aferent anului 2020 si care va fi bugetul alocat acestui program, asa cum ati afirmat public in conferintele de presa de la Minister si in intalnirile cu fermierii?”

Semnatarii comunicatului de presa sunt membrii ”Uniunea Salvam Taranul Roman”:

Federatia Sindicatelor Democratice din Agricultura ‐ Tudor Dorobantu, presedinte
Federatia Nationala a Lucratorilor ‐ Horatiu Raicu, Presedinte
Sindicatul Producatorilor Agricoli Olt ‐ Ion Paunel, presedinte
Asociatia Legum‐Ro‐Fruct Sud‐Vest Oltenia ‐ Gogu Lucian, secretar General
Asociatia Femeilor din Mediul Rural Olt ‐ Popa Simona, Presedinte
Asociatia Producatorilor de legume ECOLEG – Fedorov Eusehnie
Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultura,
Floricultura, Plante Aromatice Buzau ‐ Costel Vanatoru
Cooperativa Agricola Lunca Somesul Mic Anca Marcu, director executiv
Cooperativa Agricola Legume de Vidra Lacatus Victor, director executiv
Cooperativa Agricola Legume de Glodeanu Sarat ‐ Claudiu Breazu, presedinte
Cooperativa Agricola Rosiori de Ialomita ‐ Valentin Cristea, presedinte
Cooperativa Agricola Ialomiteana ‐ Roxana Rosculet, presedinte
Federatia Uniunea Producatorilor Agricoli si Organizatiilor Interprofesionale

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 245 vizualizari | 1 vot

fermeiri_dobrogea

Oare cu ce s-au ales fermierii dobrogeni dupa ce au venit la Bucuresti sa discute cu oficialii din conducerea MADR?! Mai mult cu vorbe si promisiuni, decat cu ceva concret, am spune noi. Dar mai bine aflati singuri din comunicatul MADR: „Secretarul de stat George Scarlat a condus in data de 10 septembrie 2020, la […]

Autor: Agrostandard | 12 September, 2020 | 0 comentarii | 948 vizualizari | 1 vot

pb20

2020 a fost si este in continuare un an complicat cu o productie medie la porumb de 2.200 kg/ha la Orezu, in judetul Ialomita, de altfel, cea mai mica de cand se organizeaza Ziua Porumbului, a declarat Nicolae Sitaru, presedintele APPR, la cea de-a XI-a editie a evenimentului anual al cultivatorilor de porumb. La Ziua […]

Autor: Agrostandard | 7 September, 2020 | 0 comentarii | 286 vizualizari | 1 vot

ziua_porumbului2020

Ziua Porumbului va avea loc, in acest an, pe 10 septembrie la Orezu, judetul Ialomita, la ferma Elsit, asa cum s-a intamplat si in anii anteriori. Numai ca de data aceasta, din cauza pandemiei de COVID-19, evenimentul este organizat cu numar limitat de participanti din cadrul fermierilor – doar fermierii speakeri, reprezentantii companiilor partenere si […]

Autor: Agrostandard | 6 September, 2020 | 1 comentarii | 1209 vizualizari | 1 vot

4bd520e5b1fa85d680c5285ed7aae3eef26a404a15d9542b4a3890d6151947c7

Fabricile de conserve din Romania cauta cu disperare rosii pentru procesare, in conditiile in care oferta interna – doar 15.000 de tone, fata de un necesar de 350.000 de tone, nu conteaza practic. Pare incredibil, dar suprafata de rosii in camp s-a redus in ultimii ani pana la circa 700 ha, in lipsa unor ajutoare […]

Autor: Agrostandard | 4 September, 2020 | 0 comentarii | 308 vizualizari | 1 vot

tractor

Se pregateste inca o lovitura pentru fermieri! Modificarea legii de reglementare a procesului de vanzare a motorinei, care modifica Codul Fiscal si impune obligatia pentru intermediarii de carburanti sa aiba depozite speciale, va scumpi motorina, atrage atentia Clubul Fermierilor Romani (CFR. Reprezentantii CFR se declara dezamagiti de votul favorabil din 2 septembrie din Camera Deputatilor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professionalbad politics

2020 © Agrostandard