Unde si cum se poate face sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Pastelui. Ce trebuie sa stiti!

Unde si cum se poate face sacrificarea mieilor in perioada premergatoare Pastelui. Ce trebuie sa stiti!

 

mieiDirectiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din tara au inceput sa anunte o serie de restrictii cu privire la organizarea targurilor de animale vii si a centrelor de sacrificare temporara a mieilor in perioada premergatoare Pastelui, in contextul existentei focarelor de pesta porcina africana. In Olt, de exemplu, judet inclus in zona de restrictie ca urmare a confirmarii si evolutiei PPA pe teritoriul judetului, dar si in judetele limitrofe, la porcii domestici si cei mistreti, sacrificarea mieilor se poate face doar in abatoarele autorizate.

“Analizand situatia epidemiologica actuala si riscul pe care il reprezinta miscarile de animale vii, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Olt nu va acorda avize pentru functionarea centrelor de sacrificare temporara a tineretului ovin/caprin in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale.

Sacrificarea mieilor se poate efectua in cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar din localitatile Bals, Scornicesti si Potcoava pentru animalele identificate, insotite de documentele legale, unde este asigurata supravegherea sanitara veterinara”, se arata intr-un comunicat al DSVSA Olt.

Citeste si Legea zootehniei nr. 32/2019, in vigoare. Lista infractiunilor si amenzilor

Anuntul ANSVSA privind sacrificarea animalelor inainte de Paste

ANSVSA a anuntat recent actiuni de control pentru perioada premergatoare Pastelui, scopul fiind supravegherea modului in care sunt respectate cerintele care vizeaza animalele destinate sacrificarii. Acestea se refera la:

– fermele/exploatatiile de unde vor fi livrate animalele pentru taiere, precum si operatorii din domeniul alimentar care desfasoara activitati de procesare, depozitare, transport/distributie si comercializare a carnii de miel si a produselor derivate din aceasta detin autorizare/inregistrare sanitara veterinara eliberata in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare;

Citeste si Ce subventii primesc crescatorii de vaci de carne, in acest an, si in ce conditii

– vor fi admise pentru sacrificare in vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzatoare de sanatate si care sunt identificate conform legislatiei in vigoare, crescute in ferme, localitati si zone indemne de boli transmisibile;
– respectarea regulilor de bunastare a animalelor in timpul transportului, abatorizarii sau taierii, conform prevederilor legale, iar formularele de miscare sa fie completate corespunzator;

– transportul mieilor pentru taiere sa fie efectuat numai in mijloace auto autorizate sanitar veterinar si insotit de certificate sanitare veterinare, care sa ateste sanatatea acestora, precum si de documente privind informatiile lantului alimentar, conform modelului stabilit de ANSVSA;
– sacrificarea mieilor se realizeaza in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA.
– in cazuri exceptionale, sacrificarea mieilor poate fi realizata si in spatii amenajate temporar, organizate in conditiile legii in care sa se asigure supravegherea sanitara veterinara si in care sunt respectate conditiile prevazute de legislatie.

– spatiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie sa fie situate in zone in care nu au fost impuse restrictii din motive de sanatate a animalelor;
– activitatea de sacrificare a mieilor in spatii amenajate temporar se realizeaza numai in perioada 15 – 28.04.2019, intre orele 07.00-17.00.

Citeste si 90% din cartofii de pe piata sunt din import, la acest moment. Stocurile interne, epuizate

DSVSA judetene si a municipiului Bucuresti vor permite infiintarea spatiilor amenajate temporar numai in conditii in care:
– in aceste spatii amenajate temporar sunt respectate conditiile generale si specifice de igiena, sanatate si bunastare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman si de eliminare a deseurilor, stabilite de legislatia sanitara veterinara;

– exista un numar suficient de medici veterinari oficiali instruiti corespunzator cu privire la efectuarea examenului ante si post-mortem, care sa poata dispune masuri asupra carnii, in cazurile in care constata incalcari ale prevederilor legislatiei in vigoare la nivelul spatiilor amenajate temporar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *