Sustine Agrostandard
starea vremii
Asociatii
UNCSV: Inainte de a interzice anumite substante sa fie cel putin asigurata existenta altor optiuni!
Agrostandard | 18 December, 2019 | 1 comentarii | 267 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

albinaNu este echitabil sa soliciti/impui unei filiere condamnarea la faliment si diminuarea majora a productiei de cereale si plante oleaginoase a unei tari fara dovezi concrete, pertinente, tinand cont de toti factorii implicati si efectele socio-economice ale acestora, se arata intr-un comunicat al UNCSV (Uniunea de ramura a cooperativelor din sectorul vegetal), ca raspuns la solicitarea apicultorilor din Romania de a fi interzise tratamentele la seminte cu substante neonicotinoide. “Din pacate unii apicultori nu au inteles ca daca nu se vor da aceste derogari si nu vor fi alte solutii eficiente, va scadea considerabil suprafata arabila din Romania cu plante melifere(floarea soarelui, rapita) si nu numai(porumb), iar albinele nu vor mai avea cu ce sa se hraneasca si va scadea atat efectivul cat si cantitatea de produse apicole.

Apicultorii inainte de a solicita ca Agricultorii sa nu mai faca nici un tratament la culturi ar trebui sa se puna in aceeasi situatie, sa nu actioneze in nici un fel asupra albinelor in privinta Nosemoza si Varroa, sa vada daca isi pot continua activitatea si in ce conditii”, se arata intr-un comunicat al UNCSV, semnat de Mircea Baluta, presedintele organizatiei.

Iata si comunicatul in intregime:

„Agricultura si Apicultura sunt doua domenii ce au trait dintotdeauna in simbioza, cu beneficii pentru ambele parti, simbioza care poate continua in tara noastra daca intelegem ca nu poate exista o agricultura performanta fara ajutorul albinelor, cum nu poate exista nici o apicultura performanta fara sprijinul furnizat de agricultura (mai ales la rapita si floarea soarelui).

UNCSV sustine initiativa U.E. privind polenizatorii si considera foarte important sa fie imbunatatite cunostintele referitoare la declinul polenizatorilor din zonele rurale, urbane si periurbane, cauzele si consecintele acestuia asupra productiei apicole, agricole, biodiversitatii si impactul economic prin studii de caz specifice, in Romania. U.E. trebuie sa dezvolte modalitati inovatoare pentru a proteja recoltele impotriva daunatorilor si a bolilor si sa ia in considerare rolul potential al noilor tehnici inovatoare de a imbunatati durabilitatea sistemului alimentar, garantand in acelasi timp siguranta acestora.

Consideram ca este necesar ca in fiecare tara din U.E. sa existe laboratoare acreditate care sa poata verifica un numar de probe relevant si atesta procentual prezenta reziduurilor tinand cont de legislatia europeana si mondiala in domeniu, care sa certifice ca substantele utilizate nu au efect asupra populatiei, se arata intr-un comunicat a UNCSV.

Inainte de a interzice anumite substante pentru care au fost deja facute verificari privind evaluarea riscurilor si s-a asigurat ca nu exista efecte nedorite asupra albinelor melifere, sa fie cel putin asigurata existenta altor optiuni, chiar organice, cu eficienta similara si costuri rezonabile.

Fermierii nu au preferinte de a folosi anumite produse. Trebuie sa fim constienti ca includerea in programele de cercetare a pesticidelor organice nu se va intampla peste noapte si este nevoie de o perioada de cativa ani de tranzitie.

Majoritatea fermierilor si apicultorilor aplica produse pentru protectia plantelor si albinelor astfel incat sa asigure o productie minima garantata care sa permita rentabilitatea si sa asigure hrana de calitate necesara populatiei. Agricultorii fac asolament, straduindu-se sa mentina biodiversitatea si sa colaboreze foarte bine cu apicultorii, lucru demonstrat si de datele statistice din ultimii ani.

Fermierii sunt fortati de imprejurari sa foloseasca anumite substante de protectie a plantelor pentru a-si salva culturile. Nu exista studii stiintifice concludente care sa ateste cu certitudine ca insectofungicidele pe baza de neonicotinoide au efecte letale prin doza optima aplicata, sau ca reziduurile provenite de la acestea au alte efecte, care pe parcursul unui ciclu de viata afecteaza polenizatorii. Sunt state unde se folosesc pe scara larga neonicotinoidele, atat ca tratament in vegetatie, cat si ca tratament la samanta si care nu se confrunta cu Sindromul Depopularii Coloniilor.

Ba mai mult, apicultorii de acolo exporta albine vii in alte state, pentru a-i ajuta pe confratii lor de peste ocean sa isi refaca populatiile de albine, devastate de acest sindrom.

Desi nu exista studii stiintifice din care sa reiasa cu certitudine ca neonicotinoidele utilizate in tratamentul semintelor au impact negativ asupra albinelor si produselor apicole din Europa, acestea au fost interzise la nivel european pe motive emotionale. Romania este tara cea mai afectata din Europa de atacul care poate deveni catastrofal, al unor daunatori precum viermii sarma(Agriotes spp) si ratisoara(Tanymecus spp) pentru care nu exista alte solutii eficiente de control la acest moment.

Neefectuarea tratamentelor la seminte cu substante neonicotinoide va conduce la reducerea/disparitia culturilor insamantate cu floarea soarelui, porumb si rapita care afecteaza ¾ din suprafata cultivata cu acestea in Romania. Ca alternativa fermierii vor fi obligati sa efectueze mai multe tratamente in vegetatie, care afecteaza mult mai mult albinele si care au o eficienta scazuta asupra daunatorilor, actionand doar curativ si nu preventiv. Costurile vor fi de 3-4 ori mai mari decat in prezent, lucru care va determina scaderea eficientei economice a fermierilor romani fata de ceilalti fermieri din U.E., in acest fel impunandu-se o practica comerciala neloiala.

Efectele diminuarii suprafetelor cultivate cu plante melifere vor avea un impact sever asupra efectivelor de albine si a produselor apicole. La acestea se adauga poluarea suplimentara a mediului prin efectuarea mai multor tratamente fitosanitare de combatere a bolilor si daunatorilor si utilizarea unei cantitati mai mari de pesticide aplicate in perioada de zbor a polenizatorilor.

Inainte de a pune pe seama substantelor pentru protectia plantelor diminuarea efectivelor de albine ar trebui sa efectuat un studiu stiintific serios, pe un numar relevant de probe, care sa confirme sau infirme in mod oficial prezenta Sindromului Depopularii Coloniilor (SDC) pe teritoriul Romaniei. Totodata sunt necesare centralizari clare, in ultimii 10 ani, cu mortalitatile albinelor de pe intreg teritoriu al Romaniei, la nivel de judet, determinate conform metodologiilor stiintifice in vigoare.

Citeste si Schimbarile climatice schimba fata agriculturii romanesti! Desertificarea, un mare pericol! (Analiza)

Stim cu totii ca tratamentul la samanta este mai prietenos cu mediul si mai eficient pe o perioada de 4-6 saptamani de la rasarirea plantei, perioada in care albinele, in general nu zboara, atacand in schimb daunatorul, spre deosebire de tratamentele in vegetatie, perioada in care sigur albinele zboara.

Din pacate, in multe zone din tara noastra climatul favorizeaza invazia anumitor daunatori, care in majoritatea statelor membre U.E. nu se regasesc. E important de precizat si faptul ca doza medie de pesticide utilizata pe ha in Romania este de numai 0,6 kg, comparativ cu media europeana de 2,3 kg. In tarile unde s-au depistat anumite reziduuri pe un numar insuficient de probe, deci neconcludent din punct de vedere stiintific, se utilizeaza cantitati apropiate de media europeana, iar regimul pluviometric este mult mai bogat decat in Romania.

Din pacate unii apicultori nu au inteles ca daca nu se vor da aceste derogari si nu vor fi alte solutii eficiente, va scadea considerabil suprafata arabila din Romania cu plante melifere (floarea soarelui, rapita) si nu numai (porumb), iar albinele nu vor mai avea cu ce sa se hraneasca si va scadea atat efectivul cat si cantitatea de produse apicole.

Citeste si Drone si roboti care inlatura buruienile prin electrocutare

Apicultorii inainte de a solicita ca Agricultorii sa nu mai faca nici un tratament la culturi ar trebui sa se puna in aceeasi situatie, sa nu actioneze in nici un fel asupra albinelor in privinta Nosemoza si Varroa, sa vada daca isi pot continua activitatea si in ce conditii.

Nu este echitabil sa soliciti/impui unei filiere condamnarea la faliment si diminuarea majora a productiei de cereale si plante oleaginoase a unei tari fara dovezi concrete, pertinente, tinand cont de toti factorii implicati si efectele socio-economice ale acestora”.

One comment

  • Vladescu Constantin
    December 21, 2019

    Am citit articolul pe care il consider subiectiv. Toate studiile stiintifice care s-au facut s-au se vor face vor fi subiective in functie de cine le plateste. Dar nimeni nu poate contesta ce observ cu ochii mei:au disparut peste 90% din insecte, pasari si pesti din natura.Pe parbriz nu mai vad insecte strivite. Pe masina nu mai vad gainat. In delta pescarii nu mai prind peste. Nimeni nu vede dezastrul ecologic in legatura cu chimizarea excesiva a agriculturii. In final vom murii cu totii, fermieri sau apicultori, singura diferenta este ca unii vor muri mai bogati ca cailalti!

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

nine + 17 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 19 January, 2020 | 0 comentarii | 345 vizualizari | 1 vot

panouri_fotovoltaice

E-acumulatori.ro si Asociatia Free Miorita isi propun sa ofere curent electric pentru cat mai multe din cele peste 100.000 de case din Romania care nu sunt bransate la reteaua nationala de curent electric. Astfel, toti cei care vor accesa magazinul online E-acumulatori.ro vor putea dona echipamente sau bani pentru a furniza servicii de energie regenerabila […]

Autor: Agrostandard | 4 December, 2019 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

grau

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a adoptat recent o decizie preliminara in cadrul unei proceduri fiscale deschisa de o familie de fermieri din judetul Constanta, potrivit careia reorganizarea activitatii agricole sub umbrela unei societati comerciale presupune plata unui impozit pe venit in cuantum de 10% aplicat asupra contravalorii bunurilor aduse ca aport la capitalul social […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2019 | 0 comentarii | 275 vizualizari | 1 vot

tomata

Asociatia Industriei de Protectia Plantelor din Romania (AIPROM) a organizat, in data de 14 octombrie, evenimentul „Fascinanta calatorie a tomatelor de la samanta la farfurie” ce s-a desfasurat la Athénee Palace Hilton. In prima parte a evenimentului au fost prezentate proiectele si obiectivele AIPROM de catre Presedintele Vasile Iosif si membrii Consiliului Director, Vicepresedintele Pascal […]

Autor: Agrostandard | 4 November, 2019 | 0 comentarii | 368 vizualizari | 1 vot

agricultura

Dupa ce ani de zile Camerele Agricole au constituit un subiect controversat de discutii, ba chiar s-a ajuns la dispute intre fermieri si autoritati, iata ca acum se va intra in linie dreapta, dupa cate se pare. De voie sau maidegraba de nevoie, cel mai probabil! Nu de alta, dar daca nu stiti, aprobarea Planului […]

Autor: Agrostandard | 3 November, 2019 | 0 comentarii | 635 vizualizari | 1 vot

PORCUL

Pesta porcina africana a facut ravagii in Romania. La acest moment, doar patru judete “mai sunt curate”, potrivit unei harti transmise de la Bruxelles, a declarat la Indagra Ioan Ladosi, presedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR). Din pacate, in aceste conditii, nu mai mira pe nimeni faptul ca Romania a ajuns […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
24 Ian 2020 | 0 comentarii | 851 vizualizari | 3 voturi
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 1825 vizualizari | 3 voturi
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1206 vizualizari | 2 voturi
25 Dec 2019 | 0 comentarii | 219 vizualizari | 2 voturi
»
02 Ian 2020 | 0 comentarii | 1825 vizualizari | 3 voturi
»
16 Ian 2020 | 0 comentarii | 1785 vizualizari | 1 vot
»
04 Noi 2019 | 0 comentarii | 1481 vizualizari | 1 vot
»
30 Dec 2019 | 0 comentarii | 1206 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Bucharest Foodbad politics

2020 © Agrostandard