Consumul de salam de Sibiu in Romania se ridica la 4 felii pe cap de locuitor pe an, in crestere usoara fata de 3 – 3,5 felii inainte de obtinerea Indicatiei Geografice Protejate (IGP) in anul 2016. Din pacate, carnea de porc folosita ca materie prima este importata in intregime, de inteles, de altfel, in conditiile dificile prin care trece sectorul cresterii porcilor in Romania. “La consum, noi suntem cu felia, 4 felii pe cap de locuitor anual. Salamul de Sibiu are o tinta ca si target – mediu plus – trebuie sa ti-l permiti – de aceea am prezentat anul acesta zona de feliere. Eram cam tot asa si inainte de obtinerea IGP – poate 3- 3,5 felii, dar suntem pe o zona de crestere. Faptul ca suntem pe crestere si nu pe scadere pe noi ne bucura. Partea de feliate se dezvolta foarte bine (…) Incercam sa aducem mai multi consumatori in zona feliatelor. Ea ne ajuta foarte mult pentru ca este mai usor pentru oameni sa incerce un pachetel de 10-14 lei, decat un baton de salam”, a declarat, vineri, Carmen Gavrilescu, presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) intr-o conferinta de presa sustinuta la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).
Salamul de Sibiu este promovat timp de trei ani (2018-2020) in Romania, Spania si Italia, cu ajutorul unui grant european in valoare de 1,5 milioane de euro obtinut de Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS). Incepand din 2018, Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, din care fac parte sase producatori – Angst, Aldis, Agricola, Scandia Food, si Reinert si Cris-Tim, a anuntat ca 1 noiembrie va deveni ” Ziua Nationala a Salamului de Sibiu”.
Salamul de Sibiu a fost recunoscut in anul 2016 cu distinctia europeana a calitatii Indicatie Geografica Protejata (IGP), fiind primul produs romanesc din categoria carne procesata.
Adauga un comentariu!
Editoriale din aceeasi categorie
Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 1 comentarii | 324 vizualizari | 1 vot

Pentru cei care mai spera ca vor primi vreodata despagubirile promise pentru culturile infiintate in primavara anului trecut si care au fost calamitate de seceta, cea mai buna dovada a pozitiei autoritatilor este discutia incredibila dintre premier si un reporter la briefingul de presa de dupa sedinta de Guvern din 24 februarie 2021. Ori nu […]
Autor: Agrostandard | 24 February, 2021 | 0 comentarii | 66 vizualizari | 1 vot

Cercetatorul rus Alexander Suvorov a lucrat de ani de zile la dezvoltarea unui vaccin oral pe baza de produse lactate. Echipa sa a dezvoltat prototipuri de vaccinuri impotriva meningitei, gripei si streptococului. Cand Alexander Suvorov a decis sa se angajeze in cercetarea si dezvoltarea unui antidot pentru COVID-19, a facut acest lucru in primul rand […]
Autor: Agrostandard | 22 February, 2021 | 0 comentarii | 264 vizualizari | 1 vot

Infiintarea unei retele de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional este una dintre temele cele mai dezbatute in ultima vreme, din pacate, insa, a ramasa doar la stadiul de discutii. Aurel Simion, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, spune ca se are in vedere infiintarea a 8 depozite, din care doua ar putea […]
Autor: Agrostandard | 21 February, 2021 | 0 comentarii | 226 vizualizari | 1 vot

Legea nr. 181/2020 privind gestionarea deseurilor nepericuloase compostabile a intrat in vigoare incepand cu data de 20 februarie. Astfel, autoritatile administratiei publice locale trebuie sa implementeze sistemul de colectare separata a deseurilor biodegradabile, sa extinda colectarea separata din usa in usa a biodeseurilor in mediul urban, dublata de implementarea schemei „plateste pentru cat arunci” si […]
Autor: Agrostandard | 21 February, 2021 | 0 comentarii | 129 vizualizari | 1 vot

Romania este dependenta de mancarea din import, iar acest lucru se vede tot mai mult de la an la an. Altadata granarul Europei, acum am ajuns sa importam de toate. Mai mult de jumatate din produsele de pe rafturi provin din alte tari, in special din Germania si Polonia. Iar produsele romanesti se gasesc cu […]