Industria alimentara
UCPR: In Romania, nu se folosesc antibiotice in hranirea pasarilor
Agrostandard | 9 May, 2017 | 0 comentarii | 793 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

puiProducatorii romani de carne de pasare si oua, membri ai Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania- UCPR, contesta stirea conform careia „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”. Incepand cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a difuzat stirea „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”, avand ca sursa autoritatile UE, se arata intr-un comunicat al UCPR.

Crescatorii sustin ca „in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale și europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In nici un moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui”.

Membrii UCPR mai sustin ca in filmul care insoțește știrea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brand-ul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani.

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 și 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Citeste si Expertii UE avertizeaza: In magazinele romanești se vinde carne de la pui tratati cu antibiotic

UCPR precizeaza ca antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice și pana la abatorizare se respecta “timpul de așteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:
• Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
• Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
• Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
• Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
• Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

„Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi”, ae arata in comunicatul UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

three × two =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 23 July, 2017 | 0 comentarii | 592 vizualizari | 1 vot

infocons

InfoCons – Asociatie pentru Protectia Consumatorilor a organizat un studiu cu privire la existenta standardului dublu de calitate intre produsele comercializate in Romania si aceleasi produse comercializate in alte tari. In urma studiului au fost identificate doua produse cu diferente in lista de ingrediente si valori nutritionale, respectiv Fanta Portocale – Bautura racoritoare carbogazoasa cu […]

Autor: Agrostandard | 20 July, 2017 | 0 comentarii | 315 vizualizari | 1 vot

carne pui trans

94% dintre romani prefera sa cumpere carne proaspata refrigerata in detrimentul celei congelate pentru care a optat un procent de doar 27%, format in special din tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, potrivit unui studiu de piata realizat de Transavia, cel mai mare producator de carne de pui din Romania si […]

Autor: Agrostandard | 12 July, 2017 | 0 comentarii | 494 vizualizari | 1 vot

carne-de-porc

Consumul de carne de porc in Germania, cel mai mare producator și consumator de carne de porc din Europa, a atins in 2016 cel mai scazut nivel din ultimii 11 ani, fiind al treilea an consecutiv in care are loc o diminuare a cererii de șunca și cârnati, produse pentru care nemtii au un adevarat […]

Autor: Agrostandard | 8 July, 2017 | 0 comentarii | 719 vizualizari | 1 vot

marcel-carnati-cu-usturoi-de-rachiteni

Chiar daca la Rachiteni, in judetul Iasi, numarul celor care pun usturoi a scazut de la an la an, tot exista vreo 300 de persoane care se ocupa cu aceasta indeletnicire, intrata in traditia zonei si care le aduce de ani buni profituri frumusele. Cel mai mare cultivator din localitate este Marcel Iacob, proprietarul fabricii […]

Autor: Agrostandard | 4 July, 2017 | 0 comentarii | 96 vizualizari | 0 voturi

emil_dumitru

Federatia Nationala PRO AGRO, ROMALIMENTA, ROFISH, ANCMMR, PATROMAT și APDCR iși manifesta ingrijorarea referitor la modul in care autoritatile statului implicate aleg sa implementeze normele comunitare in România. Organizatiile mentionate atrag atentia ca masurile din OUG nr 48/2007 pentru modificarea și completarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu adoptate in regim de urgenta nu […]

"Conferinta legume fructe"
"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 4864 vizualizari | 2 voturi
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6506 vizualizari | 2 voturi
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5294 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 9970 vizualizari | 1 vot
»
18 Iun 2017 | 1 comentarii | 6506 vizualizari | 2 voturi
»
17 Iun 2017 | 1 comentarii | 5294 vizualizari | 2 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard