Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
UCPR: In Romania, nu se folosesc antibiotice in hranirea pasarilor
Agrostandard | 9 May, 2017 | 0 comentarii | 1231 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

puiProducatorii romani de carne de pasare si oua, membri ai Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania- UCPR, contesta stirea conform careia „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”. Incepand cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a difuzat stirea „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”, avand ca sursa autoritatile UE, se arata intr-un comunicat al UCPR.

Crescatorii sustin ca „in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale și europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In nici un moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui”.

Membrii UCPR mai sustin ca in filmul care insoțește știrea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brand-ul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani.

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 și 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Citeste si Expertii UE avertizeaza: In magazinele romanești se vinde carne de la pui tratati cu antibiotic

UCPR precizeaza ca antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice și pana la abatorizare se respecta “timpul de așteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:
• Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
• Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
• Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
• Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
• Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

„Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi”, ae arata in comunicatul UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 16 January, 2021 | 0 comentarii | 316 vizualizari | 1 vot

mangalita 2

Compania Green Way Farm din comuna Lumina, judetul Constanta, a reusit sa obtina o finantare in valoare de 720.746 de euro prin programul PNDR 2020, sumele fiind alocate pentru infiintarea unei ferme de porci, dar si a unei unitati de procesare, fiind asigurat practic intreg lantul de productie. Valoarea totala a investitiei se ridca la […]

Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 154 vizualizari | 1 vot

grill

Damian Marian, fondatorul restaurantului The Grill alaturi de Dani Otil, vorbeste despre experienta traita in vremurile pandemiei. S-a trecut la terasa, dar au crescut si livrarile la domiciliu, care au ajuns sa aiba o pondere intre 25 si 30% din vanzarile totale, bonul mediu avand o valoare cuprinsa intre 100 si 120 RON. Referitor la […]

Autor: Agrostandard | 11 January, 2021 | 0 comentarii | 1669 vizualizari | 3 voturi

rosii

Asa cum era de asteptat, programul Tomata nu va mai continua in acest, va functiona in schimb programul de minimis pentru legume in spatii protejate, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros la AgroTv. “Pentru programul de minimis vom avea la dispozitie 88 milioane de euro. Vor fi sprijinite alte legume cultivate in spatii protejate, nu […]

Autor: Agrostandard | 9 January, 2021 | 0 comentarii | 89 vizualizari | 1 vot

tractor

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, promite impozit zero pe salariul minim, incepand cu 2022, in agricultura, un sector in care sunt salarii mici si evaziunea fiscala este foarte mare. Adica cu un an mai tarziu decat se astepta toata lumea… “Impozitul zero pe salariul minim este cea mai buna masura pe care o […]

Autor: Agrostandard | 8 January, 2021 | 0 comentarii | 109 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) considera reprobabila si in afara prevederilor legale implicarea numelui institutiei in girarea unor informatii eronate referitor la consumul de alimente neambalate. Nu este prima data cand in piata sunt promovate spoturi publicitare in care se spune ca produsele neambalate nu sunt sigure pentru consum. ANSVSA a […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1622 vizualizari | 4 voturi
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1669 vizualizari | 3 voturi
29 Dec 2020 | 0 comentarii | 292 vizualizari | 2 voturi
09 Dec 2020 | 0 comentarii | 237 vizualizari | 2 voturi
»
05 Dec 2020 | 0 comentarii | 1753 vizualizari | 2 voturi
»
11 Ian 2021 | 0 comentarii | 1669 vizualizari | 3 voturi
»
10 Ian 2021 | 0 comentarii | 1622 vizualizari | 4 voturi
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2021 © Agrostandard