Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
UCPR: In Romania, nu se folosesc antibiotice in hranirea pasarilor
Agrostandard | 9 May, 2017 | 0 comentarii | 1009 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

puiProducatorii romani de carne de pasare si oua, membri ai Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania- UCPR, contesta stirea conform careia „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”. Incepand cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a difuzat stirea „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”, avand ca sursa autoritatile UE, se arata intr-un comunicat al UCPR.

Crescatorii sustin ca „in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale și europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In nici un moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui”.

Membrii UCPR mai sustin ca in filmul care insoțește știrea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brand-ul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani.

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 și 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Citeste si Expertii UE avertizeaza: In magazinele romanești se vinde carne de la pui tratati cu antibiotic

UCPR precizeaza ca antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice și pana la abatorizare se respecta “timpul de așteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:
• Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
• Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
• Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
• Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
• Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

„Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi”, ae arata in comunicatul UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

seventeen − 4 =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 14 June, 2019 | 0 comentarii | 229 vizualizari | 1 vot

card_piata

Piata Cibin din Sibiu este prima din Romania, unde plata pentru legume, fructe, lactate si miere poate fi facuta si cu cardul bancar. 30 de tarabe au fost dotate cu aparate POS, operationale de vineri dimineata. Prima tranzactie cu cardul a fost inregistrata, oficial, la ora 8.30. Este vorba de un program pilot ce se […]

Autor: Agrostandard | 14 June, 2019 | 0 comentarii | 123 vizualizari | 1 vot

VALVIS

Jean Valvis exporta Aqua Carpatica in 11 tari si s-a hotarat sa preia promovarea brandului de tara pe cont propriu! Anvergura unui antreprenor de prim rang greco-elvetiano-roman va fi demonstrata marti, 18 iunie, la FoodIntelForum, conferinta internationala dedicata sectorului agribusiness, un eveniment organizat la Academia de Studii Economice (ASE) Bucuresti, Aula Magna, in fata catorva […]

Autor: Agrostandard | 12 June, 2019 | 0 comentarii | 76 vizualizari | 1 vot

ROALIMENT

RO.aliment, in parteneriat cu asociatiile de profil si IBA Bucuresti, a organizat joi, 6 iunie 2019, cea de-a 4-a editie a expo-conferintei dedicate produsului alimentar romanesc “Produsul romanesc-gust autentic-cadru european”, in cadrul careia a avut loc concursul „Ora de bun gust”, respectiv desemnarea premiilor „Gustul Ales” 2019. Produsele castigatoare vor putea aplica bulina galbena pe […]

Autor: Agrostandard | 12 June, 2019 | 0 comentarii | 118 vizualizari | 1 vot

forum

Cum va arata viitoarea Politica Agricola Comuna post 2020 si, mai ales, cum vor fi directionati banii, sunt cateva din intrebarile care se afla, la acest moment, pe buzele tuturor celor implicati in agricultura. Si nu sunt singurele, pentru ca toata lumea vrea sa stie daca vom avea la dispozitie fonduri mai mari sau mai […]

Autor: Agrostandard | 11 June, 2019 | 0 comentarii | 230 vizualizari | 1 vot

rosii_olt

Legumicultorii romani incep sa-si faca loc in supermarketuri! De acum incolo vom putea gasi tot mai multa marfa romaneasca, cel putin in sezon! Ieri, de exemplu, 3 din cele 4 cooperative din judetul Olt (infiintate in anul 2018 – Cooperativa Urzica, Cooperativa Vadastrita, Cooperativa Plesoiu Strejesti si Cooperativa Ghimpeteni) au inceput livrările de legume in […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
Romanian Financial Conference



bad politics

2019 © Agrostandard