Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
UCPR: In Romania, nu se folosesc antibiotice in hranirea pasarilor
Agrostandard | 9 May, 2017 | 0 comentarii | 819 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

puiProducatorii romani de carne de pasare si oua, membri ai Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania- UCPR, contesta stirea conform careia „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”. Incepand cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a difuzat stirea „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”, avand ca sursa autoritatile UE, se arata intr-un comunicat al UCPR.

Crescatorii sustin ca „in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale și europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In nici un moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui”.

Membrii UCPR mai sustin ca in filmul care insoțește știrea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brand-ul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani.

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 și 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Citeste si Expertii UE avertizeaza: In magazinele romanești se vinde carne de la pui tratati cu antibiotic

UCPR precizeaza ca antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice și pana la abatorizare se respecta “timpul de așteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:
• Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
• Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
• Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
• Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
• Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

„Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi”, ae arata in comunicatul UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

ten − seven =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 15 October, 2017 | 0 comentarii | 108 vizualizari | 1 vot

CocoRico la targul Anuga

CocoRico, brandul 100% romanesc al grupului Aaylex, prezent pe pietele din 10 tari europene, a participat la targul Anuga din Koln, cel mai mare si cel mai important eveniment mondial din domeniul industriei alimentare al anului 2017. Targul Anuga, desfasurat anul acesta sub genericul ”Gusta viitorul”, a gazduit 7.200 de companii din 108 de tari, […]

Autor: Agrostandard | 12 October, 2017 | 0 comentarii | 186 vizualizari | 1 vot

pungi

Autoritațile din Romania au anunțat ca, incepand de anul viitor, folosirea de pungi din plastic va fi interzisa. Ca alternativa, raman sacosele depanza si pungile de hartie. Sacosele de panza, intotdeauna la moda. Sacosele de panza sunt usor de imprimat si, ca si pungi de hartie, reprezinta un produs prietenos cu mediul inconjurator. Studiile spun […]

Autor: Agrostandard | 10 October, 2017 | 0 comentarii | 420 vizualizari | 1 vot

popescu 1

Daca producatorii de cereale se plang ca 2017 nu este un an bun din cauza preturilor mici, nici brutarii nu au motive de bucurie, dupa cate se pare. Costurile tot mai mari cu salariile, energia electrica si carburantii i-au determinat pe producatorii de paine sa treaca la scumpiri, un proces care se face deja simtit […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 454 vizualizari | 1 vot

pitis

Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, i-a acordat lui Bogdan-Ionut Tuchilus primul atestat pentru un produs traditional din judetul Vrancea – ”Painea lui Pitis” – in cadrul Festivalului Viei si Vinului Bachus 2017. ”Painea lui Pitis” poarta numele unui brutar din perioada interbelica, fiind astfel un produs local cu traditie indelungata. Painea impletita la […]

Autor: Agrostandard | 9 October, 2017 | 0 comentarii | 2670 vizualizari | 1 vot

saghi

Producatorii romani de carne de porc au viata grea. Importurile tot mai mari de carne din strainatate, fie ca vorbim de carne congelata sau refrigerata, dar si preturile mci oferite de abatoare sunt doar cateva din motivele care dau batai de cap crescatorilor romani de porci. Pentru multi, lantul integrat constituie solutia care ii mentine […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 1388 vizualizari | 4 voturi
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1763 vizualizari | 4 voturi
12 Oct 2017 | 0 comentarii | 2003 vizualizari | 2 voturi
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5112 vizualizari | 2 voturi
»
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3532 vizualizari | 2 voturi
»
22 Iul 2017 | 0 comentarii | 2941 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze



bad politics

2017 © Agrostandard