Sustine Agrostandard
starea vremii
Industria alimentara
UCPR: In Romania, nu se folosesc antibiotice in hranirea pasarilor
Agrostandard | 9 May, 2017 | 0 comentarii | 912 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

puiProducatorii romani de carne de pasare si oua, membri ai Uniunii Crescatorilor de Pui din Romania- UCPR, contesta stirea conform careia „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”. Incepand cu data de 05.05.2017, pe unele canale media (Antena 1, Antena 3, Romania TV) s-a difuzat stirea „87% din puii crescuti in Romania sunt plini de substante chimice si hormoni”, avand ca sursa autoritatile UE, se arata intr-un comunicat al UCPR.

Crescatorii sustin ca „in Raportul EFSA dat publicitatii recent, nu se face vorbire despre continutul carnii de pasare in substante reziduale, antibiotice, hormoni, etc., ci se vorbeste despre rezistenta unor microorganisme la tratamentul cu antibiotice.

Aceasta rezistenta este testata permanent de autoritatile nationale și europene, in cazul depistarii unor astfel de microorganisme, prin teste in laboratoarele de referinta privind antibiorezistenta unor microorganisme la diferite antibiotice. In nici un moment nu se vorbeste despre continutul de reziduuri din carnea de pui”.

Membrii UCPR mai sustin ca in filmul care insoțește știrea, apar produse de la unele firme din Romania, fara ca brand-ul acestora sa fie blurat, ceea ce aduce grave prejudicii producatorilor romani.

Producatorii avicoli contesta vehement aceste afirmatii, iar in sprijinul lor este programul de control pentru reziduuri, aprobat anual de catre Comisia Uniunii Europene si care in aplicare implica costuri foarte ridicate pentru producatori.

Stabilirea numarului de probe pentru control, se aproba de catre Comisia Europeana in functie de numarul de pasari din tara, iar pentru Romania in anul 2016 pentru depistarea reziduurilor la pasare, s-au efectuat 2.397 de teste, din care 582 pentru reziduurile de antibiotice.

In perioada 2010 – 2016, pentru determinarea prezenței reziduurilor de antibiotice s-au analizat 4320 probe, din care doar trei probe au fost neconforme (2 in anul 2014 și 1 in anul 2016), caz in care s-au aplicat masurile specifice.

Citeste si Expertii UE avertizeaza: In magazinele romanești se vinde carne de la pui tratati cu antibiotic

UCPR precizeaza ca antibioticele nu se folosesc in hranirea pasarilor, ci doar in scop curativ, ca tratament in diferite boli ale pasarilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizarii tratamentului cu antibiotice și pana la abatorizare se respecta “timpul de așteptare”, astfel incat in carne sa nu existe reziduuri de antibiotice.

Dupa sacrificare, se preleveaza din nou probe, atat din carne cat si din furaje, care se analizeaza; in registrul de tratamente existent in fiecare exploatatie avicola se mentioneaza obligatoriu: denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament si timpul de asteptare necesar eliminarii antibioticelor din organism.

Metodele de analiza si control utilizate in laboratoarele de stat sunt cele recomandate si verificate anual de catre Comisia Europeana.
Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat de catre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, fara ca producatorii sa fie informati. Pe langa Programul de Control oficial realizat de ANSVSA in baza Planului Național de control reziduuri, fermierii sunt obligați sa faca permanent supraveghere prin programe de autocontrol.

Programul de control are la baza legislatia europeana in domeniu, astfel:
• Pentru interzicerea utilizarii hormonilor in cresterea pasarilor, opereaza Directiva 96/22, transpusa in legislatia noastra prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
• Pentru interzicerea folosirii antibioticelor in hrana pasarilor, opereaza Regulamentul 1831/2003;
• Pentru depistarea reziduurilor de antibiotice in carne, Ordinul ANSVSA 195/2007;
• Pentru depistarea substantelor farmacologic active, opereaza Regulamentul 37/2010;
• Pentru depistarea pesticidelor in carne, opereaza Regulamentul 396/2007;
• Pentru depistarea diferitilor contaminanti si micotoxinelor in carne, opereaza Regulamentul 1881/2006.

„Toti producatorii de carne de pasare si oua consum din Romania respecta cu strictete legislatia in vigoare, fiind monitorizati permanent de ANSVSA. Aparitia periodica in media a unor campanii de denigrare a produselor avicole, aduce grave prejudicii producatorilor autohtoni, dar si consumatorilor care sunt indepartati de produsele de foarte buna calitate si la preturi rezonabile aflate pe piata noastra. De asemenea, afirmatiile din media aduc prejudicii exportului de produse avicole, partenerii profitand de astfel de campanii si de multe ori facand presiune pe preturi”, ae arata in comunicatul UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

eleven − ten =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 21 November, 2018 | 0 comentarii | 179 vizualizari | 1 vot

ABATOR

Pana cand vom ajunge sa avem cate un abator mobil in fiecare comuna, cum vrea ministrul Agriculturii Petre Daea, va mai trece ceva vreme… Deocamdata, insa, suntem la faza in care, probabil impulsionati de seful de la Agricultura, functionarii de la directiile agricole judetene au inceput o campanie puternica de informare a crescatorilor de animale […]

Autor: Agrostandard | 19 November, 2018 | 0 comentarii | 68 vizualizari | 1 vot

fructe

Consumul de sucuri din fructe si nectar in Romania a atins 64 milioane de litri, in 2017, comparativ cu 61 miioane de litri, in 2016, incadrandu-se pe un trend ascendent in ultimii ani. Fata de 2013, de exemplu, avansul este de circa 10 milioane de litri, ceea ce inseamna o crestere de circa 19%, potrivit […]

Autor: Agrostandard | 19 November, 2018 | 0 comentarii | 204 vizualizari | 1 vot

burcu

Cooperativa Tara Mea anunta ca va infiinta un abator si o sectie de transare pentru carnea de oaie, cu o valoare de circa 6 milioane de euro. De asemenea, va ajunge sa livreze 1.000 de porci/zi catre fermele partenere. Cooperativa Țara Mea a semnat un parteneriat cu cele trei federații si 10 asociatii de oieri […]

Autor: Agrostandard | 18 November, 2018 | 0 comentarii | 243 vizualizari | 1 vot

graulnaturevo

Productia agricola totala a UE a atins 432,6 miliarde de euro, in 2017, cu 6,2% mai mult, fata de 2016, potrivit datelor Eurostat. Avansul s-a datorat in principal productiei animale, care a consemnat o crestere de 10,3%, comparativ cu 3,6% la productia vegetala si 2,3% la servicii. Cea mai mare crestere a productiei agricole a […]

Autor: Agrostandard | 16 November, 2018 | 0 comentarii | 326 vizualizari | 1 vot

baniafir

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale reaminteste tuturor celor interesati ca in aceasta perioada sunt fonduri disponibile pentru investitii in procesarea si marketingul produselor agricole prin intermediul submasurii 4.2 din Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020. Din alocarea de 203 milioane de euro, stabilita pentru sesiunea din acest an, au fost depuse cereri de […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
»
28 Aug 2018 | 2 comentarii | 12294 vizualizari | 1 vot
»
25 Sep 2018 | 1 comentarii | 3818 vizualizari | 2 voturi
»
28 Aug 2018 | 0 comentarii | 2622 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Groupama Asigurari
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional
TransLogistica
Ingredients show



bad politics

2018 © Agrostandard