Sustine Agrostandard
arhiva stiri
starea vremii
Industria alimentara
UCPR: 14,7% din pasarile ouatoare din Romania sunt crescute in custi
Agrostandard | 11 February, 2019 | 0 comentarii | 536 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Antet UCPRRomania se afla printre primele tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste numarul mic de gaini crescute in custi, cu 4,79 milioane de capete, ceea ce reprezinta 14,7% din totalul de 32,5 milioane de pasari ouatoare existente in tara noastra, potrivit datelor furnizate de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). Uniunea raspunde astfel informatiilor publicate de Animals International Romania care a publicat dovezi filmate despre cruzimea de rutina din ferme industriale de crestere a gainilor ouatoare si a cerut companiilor din Romania sa foloseasca doar oua de la gaini care nu sunt tinute in custi!

Citeste si Filmari socante cu gaini stresate in custi!Doar 4% din gainile din Romania sunt crescute cu acces la aer liber

In UE, Polonia este tara care detine cel mai ridicat numar de gaini crescute la cusca din Uniunea Europeana, sustin repreznetantii UCPR. Polonezii sunt cei mai mari exportatori de oua in Romania cu livrari anuale de circa 150 de milioane oua, adica 15% din productia de oua la custi in Romania. La nivelul UE 28, numarul total de gaini ouatoare este de peste 397 milioane de capete, din care 53% sunt crescute in custi imbogatite.

La sfarsitul anului 2018, in Romania erau 32,552 milioane de capete gaini ouatoare, din care doar circa 8 milioane de capete sunt crescute in ferme industriale, restul fiind in gospodariile individuale, conform datelor Ministerului Agriculturii.

“Gainile crescute in ferme industriale beneficiaza de 4 tehnologii de crestere si anume: crestere la baterii imbogatite – 59,9%, crestere in adapost, dar la sol – 36,1%, crestere in adapost si in aer liber – 3% si crestere in sistem ecologic – 1%. Numarul gainilor ouatoare crescute in ferme in baterii de custi imbogatite este de 4,79 milioane de capete, ceea ce, raportat la numarul total de pasari ouatoare din Romania de 32,55 milioane de capete, reprezinta 14,7%.
Productia de oua obtinute de la gainile crescute la custi este de circa un miliard de oua pe an, dintr-un total de 6,3 miliarde de oua produse anual in Romania, ceea ce reprezinta 15,9% pe an. La nivel UE28, numarul total de gaini ouatoare este de 397.346.885 capete, din care 53% crescute in custi imbogatite, 27% crescute in adapost la sol, 15% crescute in adapost si aer liber si 5% crescute in sistem ecologic”, precizeaza UCPR.

Reprezentantii uniunii sustin ca ouale marcate cu cod alfa-numeric care incepe cu cifra ‘3’ sunt, in continuare, produse in UE si, prin urmare, si in Romania. Din 1 ianuarie 2012, niciun crescator de gaini producatoare de oua din UE nu mai are voie sa foloseasca custi vechi, ci doar custi imbogatite, conform legislatiei in vigoare. Vechile custi au fost inlocuite astfel incat pasarile sa beneficieze de un spatiu mai mare, iar noile custi sunt deja dotate cu echipamente care cresc confortul pasarilor (cuibar, stinghii, covorase etc.).

UCPR arata ca din punct de vedere al costului oului, oul cel mai ieftin este cel obtinut de la gaini crescute la cusca, iar cel mai scump (de 3-4 ori mai scump) este oul ecologic, acesta fiind si principalul motiv pentru care in UE, singura zona economica din lume care marcheaza codul alfa-numeric pe ou, nu a crescut consumul de oua ecologice (al caror cod incepe cu cifra’1′), iar consumul de oua provenite de la gaini crescute la cusca se mentine, in continuare, la 50- 60 % din total consum.

Citeste si Preturi record in supermarketuri: 4,99 lei/kg la cartofii noi adusi din Egipt si ceapa galbena din Austria!

In prezent, doar 5% din totalul oualor consumate in intreaga UE sunt oua ecologice, potrivit datelor UCPR.

Citeste si Animals International cere Ministerului Agriculturii sa inlocuiasca exportul de oi vii cu export de carcase

Un roman mananca, in medie, 240 – 250 de oua anual, ceea ce reprezinta un consum de 20 pana la 22 de oua intr-o luna obisnuita, insa in luna in care se sarbatoreste Pastele consumul pe locuitor sare la circa 30 de oua, potrivit datelor UCPR.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 110 vizualizari | 1 vot

AFIR_9.1a

AFIR anunța ca se prelungește sesiunea de primire a cererilor de finantare pentru grupurile de producatori din sectorul pomicol, pana in data de 13 noiembrie 2020 (Sm 9.1a)! Submasura 9.1a are ca scop sprijinirea infiintarii grupurilor de producatori in sectorul pomicol si, in consecinta, o mai mare coordonare a productiei pentru a face fata unei […]

Autor: Agrostandard | 30 September, 2020 | 0 comentarii | 90 vizualizari | 1 vot

aurel_simion

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) are in lucru un numar de cinci scheme de calitate, din care trei au fost comunicate deja la Bruxelles, a anuntat Aurel Simion, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, in cadrul evenimentului bucharestFoodSummit.ro desfasurat la USAMV Bucuresti. „Ministerul Agriculturii are deja din luna ianuarie cinci scheme de calitate pe […]

Autor: Agrostandard | 29 September, 2020 | 0 comentarii | 79 vizualizari | 1 vot

risipa_alimentara

Fiecare roman arunca, in medie, 129 de kilograme de mancare pe an, iar tinta Guvernului este sa reduca aceasta cantitate (mancare gatita, fructe, legume, produse de panificatie, lactate, carne) la jumatate pana in 2030, a declarat, marti, Cornel Hanganu, consilier in cadrul Departamentului pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei din cadrul Guvernului Romaniei. in cadrul conferintei […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 202 vizualizari | 1 vot

PAINE_NEAMBALATA

Razboiul painii sau mai precis preferinta romanilor pentru un anumit fel de paine, fie ca vorbim de varianta ambalata sau neambalata trece intr-o noua faza! Recent, Universitatea din Bucuresti a facut public un studiu potrivit căruia virusul Sars-Cov-2 s-ar putea transmite prin consumul de pâine neambalata. Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse […]

Autor: Agrostandard | 28 September, 2020 | 0 comentarii | 100 vizualizari | 1 vot

paine_COVID

Ca urmare a aparitiei in spatiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din Bucuresti (UB), potrivit caruia painea neambalata ramane contaminata dupa contactul cu SARS-CoV-2 si ar putea constitui o sursa de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) face urmatoarele precizari: Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:



Agrostandard poze
PARTENERI
Hydro
Rossmann
Ameropa
KWS
Oscar Downstream | distribuitor motorina | statii de incinta | serviciul card de flota | motorina vrac
Seminis
Seminis
Welcome | SC Kwizda Agro Romania SRL
Agrosel | the seed professional



bad politics

2020 © Agrostandard