Sustine Agrostandard
starea vremii
Analize
Pentru cine a creat Traian Basescu vidul legislativ de pe piata funciara? Cine pierde si cine are de castigat din respingerea legii vanzarii terenurilor?!
Agrostandard | 18 January, 2014 | 0 comentarii | 570 vizualizari |
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

basescu_terenuri_legeMarius Serban
Stim cu totii ca avem o lege stramba care reglementeaza vanzarea terenurilor catre straini. Stim cu totii ca Romania este singura tara din Uniunea Europeana care nu impune strainilor aproape niciun fel de restrictii la cumpararea de terenuri agricole. Stim cu totii ca Romania este singura tara din Europa, si, probabil, din intrega lume, care are o clasa politica nereformata, cu apucaturi antiromanesti, ramasa anchilozata in mentalitatea anilor ’50 de la care isi revendica existenta. Asa schioapa si stramba cum era, legea care urma sa reglementeze piata funciara de la 1 ianuarie 2014 punea, cel putin la modul teoretic, o mica stavila in calea noului val de straini care aterizeaza de la inceputul anului pe Otopeni cu genti pline de bani. Legea consfintea dreptul de preemptiune al vecinilor potentialilor vanzatori de terenuri, de altfel, singura “restrictie” acceptata de sefii de la UE ai Romaniei. Cu alte cuvinte, strainii care nu au cumparat deja teren in Romania se vedeau pusi, practic, in imposibilitatea cumpararii de teren arabil in Romania. Si mai precis, accesul la masa cu bucate al noilor veniti era aproape imposibil daca nu cumparau, pe bani mai multi, evident, o ferma gata formata. Basescu a creat o noua categorie de potentiali cumparatori straini, care nu se regaseau printre cei care puteau achizitiona pamant in Romania inainte de intoarcerea legii in Parlament.

Cititi si: ANALIZA. Cum este reglementata vanzarea terenurilor in tarile UE. Cum e in Romania…

Valeriu Steriu: Avem vid legislativ; se poate cumpara oricat teren agricol in Romania

Acest lucru s-ar fi intamplat in conditiile unor presiuni extreme de mari ale unor state din Orientul Mijlociu care si-au exprimat intentia, potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania(LAPAR) sa cumpere milioane de hectare de teren in Romania. Daca nu ar fi intervenit domnul Traian Basescu in favoarea lor, cetatenii acestor state ar fi avut, practic, sanse semnificativ reduse de a intra pe piata funciara din Romania. Asa ca, Basescu a gasit o portita pentru acestia.

Mai toti analistii si oficialii sustin ca, dupa ce legea a fost intoarsa in Parlament de catre Traian Basescu, vor trece aproximativ patru-cinci luni pana cand acesta va ajunge din nou pe masa presedintelui pentru promulgare.

In acest timp, “intarziatii” vor putea cumpara fara absolut niciun fel de restrictii terenuri arabile in Romania. Si nici nu au nevoie sa cumpere mii de hectare in aceste cinci luni. Este suficient sa-si puna un picior in Romania, cu alte cuvinte, sa cumpere cate un singur hectar de teren in fiecare sat din tara pentru ca apoi, cand va intra in vigoare legea, sa beneficieze de dreptul de preemptiune la fel ca oricare dintre vecinii de lot care fac agricultura de zeci de ani in Romania.

Practic, din moment ce si-au pus deja un picior in Romania, ajutati de Traian Basescu, acesti “investitori” care vin cu genata de bani in Romania vor putea da la o parte fara prea mare efort pe contracandidatii romani(sau chiar straini) care, se stie, au fost puternic decapitalizati in ultimii ani.

Ramane de vazut care sunt acele grupuri de interese care au atata influenta asupra lui Traian Basescu, astfel incat acesta si-a permis sa-l lase fara niciun fel de protectie(nici macar acea tentative timida de drept de preemptiune) pe fermierul roman puternic saracit, in fata marilor capitaluri internationale.

Cu alte cuvinte, Romania, nu numai ca este singura tara din UE care nu a depus nicio notificare pentru a prelungi interdictia de cumparare pentru straini(pana si bulgarii au facut-o; de unguri nu mai vorbim), dar care, practic, cu ajutorul lui Traian Basescu, ramane complet descoperita in fata “investitorilor” straini, in fapt niste speculatori care pun in pericol siguranta alimentara a romanilor si insasi existenta acestui popor.

Merita sa ne aplecam putin si asupra motivelor pentru care Traian Basescu a ales sa nu promulge legea si sa liberalizeze total piata funciara din Romania, motivatia presedintelui fiind de un penibil rar, si, din acest motiv, foarte pretios:

Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, titlul legii transmisă promulgării face referire la “unele măsuri de reglementare a vânzării – cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice”.

“Aceeaşi menţiune se regăseşte şi în Art. 1 lit. b) din lege. În acelaşi timp, Art. 2 alin. (2) prevede că legea se aplică atât persoanelor fizice, cât şi «persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene». În consecinţă, consider că aceste prevederi contradictorii pot crea o confuzie cu privire la sfera de aplicare a prezentei legi”, se arată în cererea de reexaminare semnată de şeful statului, citată de MEDIAFAX.
Preşedintele mai menţionează în cerere faptul că articolul. 2 alineat (2) din legea supusă reexaminării stabileşte că “prevederile prezentei legi se aplică cetăţenilor români, respectiv cetăţenilor unui stat membru al Uniunii Europene sau ai statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)…” şi “persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene sau a statelor care sunt parte la Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE)”.

“Această reglementare nu este clară, întrucât trebuie prevăzut expres dacă legea se aplică şi persoanelor juridice având naţionalitatea română sau numai persoanelor juridice având naţionalitatea unui stat membru al Uniunii Europene, altele decât cele române”, se precizează în cerere, adăugându-se că această menţiune “este utilă deoarece un act normativ trebuie sa fie predictibil şi previzibil”. Sursa: Realitatea

Traian Basescu este de parere ca nu este normal ca statul sa detina drept de prima cumparare inaintea strainilor, desi acest lucru se intampla peste tot in Uniunea Europeana.

Mai mult, presedintele vrea cu tot dinadinsul ca noua lege sa prevada ca vanzarea trebuie sa se desfasoare printr-o procedura de licitatie publica.

In aceste conditii nu este greu de anticipat cam cine ar dori presedintele sa fie favorizat in preluarea de terenuri agricole: fermierul roman sau asa-numitii “investitori” straini, daca ar trebui ca acestia sa devina competitor in cadrul unei licitatii publice.

Decizia lui Basescu contrazice cumva declaratiile recente ale ministrului Constantin, care afirma ca “cine a vrut sa investeasca in agricultura romaneasca a cumparat deja teren”.

Realitatea ne arata ca nu este chiar asa si ca “intarziatii” care nu au apucat inca sa intre pe piata romaneasca au o influenta puternica asupra presedintelui Romaniei.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat surprins de faptul că preşedintele Traian Băsescu cere abia acum unele modificări ale Legii de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, deşi aceasta a fost prezentată în dezbatere publică din septembrie.

Cu alte cuvinte, intentiile presedintelui sunt stravezii – daca voia sa amendeze legea o putea face pana la 1 ianuarie 2014 pentru ca fermierii romani sa beneficieze macar de dreptul de preemptiune.

Din pacate, nu a facut acest lucru, pentru a da un ragaz de cinci luni unor anumite categorii de “investitori” care s-au dedulcit la terenurile Romaniei, dar, dintr-un motiv sau altul n-au cumparat inca destul.

Avand aceste certitudini ramane doar sa aflam cine sunt aceste grupuri de interese si, daca nu cumva, decizia presedintelui Basescu poate fi incadrata la infractiunea de inalta tradare, stipulata(inca) de Constitutia Romaniei.

Adauga un comentariu!

Nume (necesar)

Website

1 + thirteen =

Editoriale din aceeasi categorie

Autor: Agrostandard | 9 August, 2017 | 0 comentarii | 700 vizualizari | 1 vot

top 600 coperta

Judetul Giurgiu este o importanta zona agricola a tarii, care dispune de un fond funciar de circa 258.965 ha. Si aici, la fel ca in alte zone ale Romaniei se face agricultura performanta, iar productiile in cele mai multe cazuri sar de medie, ba chiar sunt sus de tot. In topul celor mai mari exploatatii […]

Autor: Agrostandard | 25 July, 2017 | 6 comentarii | 908 vizualizari | 2 voturi

top 600 coperta

Publicatia AgroStandard lanseaza Studiul de piata „Top 600+ Cele mai mari Exploatatii Agricole din Romania”, prima analiza de acest fel realizata vreodata in Romania. Studiul a fost realizat urmare a solicitarilor venite din partea mediului de afaceri, data fiind absenta informatiilor oficiale cu privire la fondul funciar din tara noastra, precum si a lipsei unor […]

Autor: Agrostandard | 20 July, 2017 | 0 comentarii | 357 vizualizari | 1 vot

carne pui trans

94% dintre romani prefera sa cumpere carne proaspata refrigerata in detrimentul celei congelate pentru care a optat un procent de doar 27%, format in special din tineri cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani, potrivit unui studiu de piata realizat de Transavia, cel mai mare producator de carne de pui din Romania si […]

Autor: Agrostandard | 13 July, 2017 | 0 comentarii | 2683 vizualizari | 1 vot

bursa

In plina campanie de recoltare a graului, vestile legate de pretul acestuia sunt destul de bune. Astfel, în ultimele zile, pretul graului la principalele burse din lume a crescut semnificativ. Cea mai spectaculoasa crestere a avut loc la bursa CME Chicago (cea mai mare bursa de cereale din lume). Aici, pretul graului a atins nivelul […]

Autor: Agrostandard | 27 April, 2017 | 1 comentarii | 2268 vizualizari | 0 voturi

rapita

Rapita a fost o cultura vedeta in 2016, datorita preturilor mari pe care le-a avut in piata. Conform pietei bursiere, preturile rapitei vor fi mai mici in 2017, sustine Vasile Topac, co-fondator AgroGo, platforma de tranzactionare online a cerealelor si inputurilor. Anul trecut, rapita a ajuns la preturi record pentru ultima perioada, cotatiile de la […]

"Producatori si bazine legumicole"
Voturi
Vizualizari
Comentarii
17 Sep 2017 | 0 comentarii | 1726 vizualizari | 4 voturi
20 Sep 2017 | 0 comentarii | 3367 vizualizari | 2 voturi
15 Sep 2017 | 0 comentarii | 2041 vizualizari | 2 voturi
»
09 Iul 2017 | 2 comentarii | 10116 vizualizari | 1 vot
»
21 Iul 2017 | 0 comentarii | 5022 vizualizari | 2 voturi
»
05 Iul 2017 | 0 comentarii | 4764 vizualizari | 1 vot
Ofera o donatie
Dacă vrei să contribui și tu, poți dona aici:Agrostandard pozebad politics

2017 © Agrostandard